FC Grootegast dichtbij periode; Grijpskerk scoort onvoldoende

0
166

Overzicht voetbal de Streekkrant

STREEK – De streekploegen behaalden zaterdag weinig positieve resultaten. Aduard 2000, Grijpskerk, FC LEO, De Lauwers, Opende en Zuidhorn (zie verslag elders) verloren allen. Positieve uitschieters waren FC Grootegast dat Leovardia met liefst 6-0 versloeg en VVSV’09 dat met 5-1 zegevierde bij TEO. Voor Grootegast lonkt de eerste periode. Winst op Ropta Boys is genoeg. Niekerk had een vrije dag. Zondag hield GVB huis tegen Usquert: 9-0.

ADUARD 2000 hield 87 minuten knap stand bij het nog ongeslagen DZOH, maar ging vervolgens alsnog de pottenbak in: 1-0. Een sterk beginnend Aduard kreeg in de eerste helft een uitgelezen kans via Barteld Faber, die er niet inging. In de tweede helft waren de abdijbewoners opnieuw dichtbij een voorsprong. Het duel leek op een 0-0 af te stevenen. Aan het eind wist de Zuid-Drentse formatie toch nog de 1-0 op het bord te zetten. "De nederlaag is zo zuur, we hebben hard gewerkt als team", was de bittere nasmaak van Theo Migchelsen. Aduard moet voorlopig weer onderin strijden. GRIJPSKERK verloor op ‘Wygaest’ terecht van medekoploper WTOC. Grijpskerk scoorde een onvoldoende. Met name in de persoonlijke duels lieten de gasten het afweten, op Cedric Eeuwema na. Grijpskerk kwam met 1-0 achter door een strafschop, veroorzaakt door Dennis Banga die zijn man liet lopen. De 2-0 viel op identieke wijze. Trainer Henk Buikema nam maatregelen, maar het mocht niet baten. Al kregen de ‘roden’ nog wel volop kansen. Maar die waren aan Jorin de Boer, Teie van der Hoek en Ron Stoutmeijer niet besteed. "Deze wedstrijd moeten we snel vergeten. We zullen constanter moeten worden en volwassener", weet Buikema. FC LEO ging fors onderuit op het Tolhuispark van Be Quick Dokkum. De 6-0 was volkomen verdiend. De thuisclub was technisch en tactisch beter en stond al na een minuut op 1-0. LEO liep van het kastje naar de muur en kon geen potten breken. De doelpunten gingen er weer heel gemakkelijk in. LEO ging verdedigend kinderlijk in de fout en doelman Roelof Bolt had er weer een aandeel in. "Zo kan iedereen wel in het doel staan", zegt Jan- Jaap Zijlstra, die op het punt staat om maatregelen te nemen. LEO staat nog altijd op de allerlaatste plek. FC GROOTEGAST speelde de beste wedstrijd van het seizoen en was 90 minuten heer en meester tegen het sterk geachte Leovardia. Grootegast speelde heel geconcentreerd en kwam via gelegenheidsspits Bennie Kits op 0-1. Bij rust was het 0-3. De eindstand werd 0-6. Marcel Poll verlaat aan het eind van het seizoen Grootegast. De succescoach vindt het na 2,5 jaar tijd voor een ander gezicht. DE LAUWERS speelde op het eigen Meertenust een hele slechte eerste helft tegen Drogeham dat al na tien minuten op 0-2 stond. De tweede helft was volledig voor de blauw-witten, mede dankzij de inbreng van Martijn Fokkema die niet getraind had en daardoor op de bank begon. Het leverde een spectaculair scoreverloop op. Aan het eind stond er 3-4 op het bord. OPENDE was op weg maar een goed resultaat bij ASC’75 en kwam ook verdiend voor via Hendrik de Zwart, die anticipeerde op een uittrap van Eppie Pijpker. Na de 1-1 gingen de kopjes weer naar beneden. ASC trok de wedstrijd naar zich toe, al was de 2-1, gescoord uit een vrije trap, discutabel. De Zwart hield zijn hand tegen zijn hoofd. Nadat hij de bal tegen zich aankreeg werd dit niet gezien als gezichtsbescherming. "De moed zakt je in de punt van je schoen", verwoordde trainer Wietse van der Veen, die met zijn Opende pijn lijdt. Het subtopduel tussen Kootstertille en OKVC eindigde in een teleurstelling voor Oldehove. OKVC verloor aan de Jisteboerewei met 4-1. De gasten speelden slecht en met name het verschil zat in de afwerking. De Friezen sprongen er effectiever mee om. Jelmer Korf scoorde namens OKVC. VVSV’09 blijft in het spoor van de koplopers. Ook tegen TEO maakten de kobaltblauwen geen fout: 1-5. Medesubtopper TEO begon op eigen veld gretig, maar de doelpunten kwamen van VVSV’09 dat bij rust al riant leidde: 0-3. De gasten straften slap verdedigen genadeloos af. In de tweede helft volgde een snelle aansluitingstreffer, maar voorin maakte VVSV het verschil. Het was alweer de vijfde seizoenszege voor de ploeg van Wim Nube. Zondag verloor KLOOSTERBUREN van het ongenaakbare Heiligerlee. Bij rust was het 2-1, na 90 minuten stond er 6-2 op het bord. "We speelden heel slecht. Daardoor verloren we volkomen verdiend", was de kernachtige reactie van leider Hans Bolt. "Heiligerlee was vooral fysiek veel sterker en met snelle jongens voorin waar we geen vat op hadden". Bij 2-1 leek er nog wat te halen. "Maar bij de tweede aftrap werd het direct 3-1 en was het ‘doan’". GVB verpletterde Usquert. In de eerste helft speelde GVB niet zo best, maar kwam wel met 3-0 voor. Na rust een ontketend en goed voetballend GVB, waarbij er lustig op los werd gescoord. Grote man aan GVB-zijde was Emiel Geling die vijf van de negen goals maakte. Met een vijfde plaats presteert GVB boven verwachting. EENRUM doet het ook uitstekend. De rood-zwarten versloegen in het Westerkwartier SVMH met liefst 5-1. Milan Rutkowski scoorde namens de Marne-club twee keer. De twee koplopers wonnen, maar WEO maakte een misstap waardoor de ploeg van Ronald Bouwman plaats drie in het vizier heeft.