GBS De Handpalm heeft primeur voor onderwijzend Noord Nederland

0
165
Pieter Kralt

Ontwikkelingsgericht Onderwijs is het toverwoord in Leens

LEENS – De leerlingen en leerkrachten van de Gereformeerde basisschool De Handpalm in Leens zweren erbij: Ontwikkelingsgericht Onderwijs is dé onderwijsvorm om kinderen iets te leren. Pakweg 300 scholen werken volgens deze vorm, al heeft Leens wel een hele mooie primeur voor het noordelijk landsdeel te pakken. De leerkrachten van De Handpalm zijn namelijk gevraagd om hierover iets te vertellen tijdens de eerste Noord-Nederlandse OGO-studiedag in Zuidlaren. Schooldirecteur Pieter Kralt legt het allemaal uit.

“Ontwikkelingsgericht Onderwijs is een hele passende vorm van onderwijs omdat de betrokkenheid bij kinderen heel groot is”, begint hij. “Door die betrokkenheid zijn ze extra gemotiveerd om te leren. De kinderen op onze school leren het allemaal heel spelenderwijs en op de praktijk gericht. We hebben het verdeeld in de vormen ‘spel’ voor de onderbouw en ‘onderzoek’ voor de bovenbouw. De groepen één tot en met vier zijn bijvoorbeeld aan de slag gegaan met het thema ‘restaurant’, waarbij ze zich in een rol storten en dit goed willen uitvoeren. Het enthousiasme is groot, want zorgen er ook voor dat het klaslokaal fysiek gezien ook een restaurant is. Kinderen leren bedienen, een menukaart schrijven en een uitnodiging op papier te zetten. Daarnaast leren ze af te rekenen en dus optellen en aftrekken. Het is eigenlijk toegepast op het leven in de echte wereld, zodat ze hele realistische dingen leren toe te passen. Niet uit het boekje, maar de praktijk leert ze hoe het werkt.”

In dit ‘spel’ komen alle vakken naar voren die belangrijk zijn voor kinderen in de onderbouw. Kinderen raken hierdoor geprikkeld, zo heeft Kralt gemerkt. “Juist omdat het zo concreet is raken de kinderen enthousiast. Aan het eind van ieder thema worden de ouders ook uitgenodigd zodat de kinderen kunnen laten zien wat ze geleerd hebben. Je merkt dat zowel ouders als kinderen dit leuk vinden en daardoor is iedereen ook zo enthousiast.”

Prikkelen

Omdat de bovenbouw, de groepen vijf tot en met acht, middels spel minder enthousiast is om te leren is voor deze categorie ‘onderzoek’ de vorm van leren. “Deze groepen zijn toch te oud om een restaurant na te spelen, daarom laten wij ze onderzoek doen naar allerlei verschillende thema’s. Over het algemeen zijn dat thema’s wat in eerste instantie iets verder van de kinderen af staat. Denk dan aan iets als duurzaamheid bijvoorbeeld. De leerkrachten maken de kinderen aan het begin van ieder thema warm zodat ze geprikkeld worden en steeds nieuwsgieriger zijn. Zo merk je dat kinderen geïnteresseerd raken. Datgene wat ze onderzoeken presenteren ze aan elkaar en uiteindelijk kan dat resulteren in een toneelstuk, presentatie of misschien zelfs een boek. In groep zeven en acht was het thema Fit en Vet. De leerlingen leerden veel over gezondheid en gezond eten. In samenwerking met een supermarkt en de kringloop hebben ze in de klas een sportschool gemaakt, waar de ouders werden ontvangen. Zo leerden ze gezond eten en hoe belangrijk het is om gezond te sporten.”

Ook vakken als aardrijkskunde en geschiedenis komen aan bod in de onderwijsvorm, al lijkt dat wellicht op het eerste gezicht niet het geval. Een thema als het VOC doet dan wonderen, zo vertelt de schooldirecteur. “Bij het thema VOC is geschiedenis gekoppeld aan aardrijkskunde. Kinderen leren over het ontstaan van het VOC, maar leren ook de werelddelen kennen waar langs gevaren werd door de schepen. Ze weten nu dat Kaap de Goede Hoop een moeilijk punt was en dat Jakarta het eindpunt was. Nu weten ze ook dat Jakarta in Indonesië ligt. Op deze manier geeft het ze ook echt betekenis, meer dan wanneer ze klakkeloos rijtjes plaatsnamen in hun kop stampen.”

De methode is succesvol. Zo succesvol dat de leerkracht van groep 7 en 8 verkozen is tot meest talenvolle startende OGO-juf van Nederland. Kralt is er maar wat trots op. Ook is hij trots op het feit dat de docenten van De Handpalm introductieworkshops gaan verzorgen tijdens de eerste Noord-Nederlandse OGO-studiedag. “Normaal vinden deze activiteiten altijd in de Randstad plaats, nu zijn we erin geslaagd de studiedag naar het Noorden te halen.” Aanstaande woensdag is het zover. Dan zullen de OGO-docenten in Noord-Nederland in Zuidlaren worden verwacht.