Griekse mythologie rond barnsteen uitgelegd

0
342
BUITENPOST - barnsteen met insluitsel

BUITENPOST – In het Tuincafé bij het IJstijdenmuseum i n Buitenpost werd woensdag 23 oktober een lezing gegeven over barnsteen door Gerke Holtrop. De titel ‘Barnsteen, tranen der Goden’, riep vragen op. Tijdens de lezing werd deze titel voor een ieder duidelijk. Volgens de Griekse mythologie liet de god Helios op een dag zijn zoon Phaeton de zonnewagen besturen. Maar Phaeton kon de paarden niet in toom houden, waardoor de zon hemel en aarde verschroeide.  Volgens het verhaal kregen de mensen in Ethiopië daardoor hun donkere kleur. Om de aarde te redden gooide Zeus zijn bliksemschicht naar Phaeton, waardoor deze dood ter aarde viel. De zusters van Phaeton, de Heliaden, huilden vanwege zijn dood. Hun tranen druppelden neer en stolden tot barnsteen. Bij de lezing werden dia’s getoond van insluitsels, waar met name de parende dansvliegen bijzonder waren om te zien. Barnsteen is door de eeuwen heen populair gebleven. In de Middeleeuwen maakte men er sieraden van. In de pauze en na afloop kon men sieraden die Gerke Holtrop heeft gemaakt bekijken en kopen.