“Ik ben nu 69, word 70. Al zegt me dat geen zak”

0
147
DSK_STRK-p07.pdf - Adobe Acrobat Pro

Kor de Wagt bijna een jaar wethouder

GROOTEGAST – Bijna een jaar is Kor de Wagt wethouder in de gemeente Grootegast. Vorig jaar kreeg zijn PvdA na een ruzie tussen de fractievoorzitters van het CDA en de VVD de gelegenheid om aan te schuiven in de coalitie bij het CDA en de ChristenUnie. Een uniek kans voor De Wagt, die eigenlijk al gepensioneerd was, om beleid te maken, dat hij al jaren als oppositielid scherp in de gaten hield.

De Wagt verwondert zich nog steeds over de reden waarom het toenmalige college niet verder door één deur kon. “Het was iets met een bed & breakfast, maar daar hoor je nu niemand meer over,” grapt hij. Dan serieus: “Ik wist wel dat er ruzie was, maar dat het zo erg was wist ik niet.” Al snel werd De Wagt benaderd door Harry van der Tuin met de vraag of hij deel wilde nemen in het college. “Als ze als college wilden blijven zitten, moest er één partij bij. De verstandhouding tussen VZ2000 en het CDA was toen niet innig en GroenLinks was te klein. De keuze viel al snel op de PvdA.”

Dat het menens was, wist De Wagt meteen. “Harry (van der Tuin, red.) belde mij eigenlijk nooit. Ik wist meteen dat het hier over ging. We gingen al snel met elkaar in onderhandeling.” De Wagt probeerde daarbij dingen naar binnen te slepen, die zijn partij belangrijk vond. “Zij wisten dat als ze mij gingen vragen als wethouder, dat ze dan ook het verkiezingsprogramma van de PvdA erbij zouden krijgen. Ik had een aantal voorwaarden, maar we waren er snel uit. Ik wilde inzetten op het armoedebeleid, de voedselbank, duurzaamheid en startersleningen. Alles hebben we in het afgelopen jaar voor elkaar gekregen of in gang gezet.” Waar De Wagt zich als raadslid ook sterk voor maakte, was de plas Strandheem. Daar wil hij nu over kwijt dat het een complexe zaak is. “Maar we zijn bezig met een oplossing en die kan misschien wel eens sneller komen dan iedereen denkt.”

De komende maanden hoeven er volgens De Wagt geen schokkende dingen meer verwacht te worden. “Die tijd gaan we gebruiken voor het uitwerken van een aantal zaken, zoals het armoedebeleid. Ik wil als gemeente garanderen dat je gesteund wordt als burger als je er niet uitkomt. Het aantal mensen in de bijstand stijgt, maar we willen er liever geen nieuwe meer bij. Toch is het zo dat er veel meer mensen zonder werk zijn, dan banen. Het zorgt voor een ‘dringerij’ aan de onderkant van de arbeidsmarkt.”

Wel staan er nog een aantal grote ingrepen op het programma. Zo heeft de landelijke overheid bepaalt dat de jeugdzorg en AWBZ straks onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen. “Vooral met de jeugd wordt het een hele klus. Wij krijgen de verantwoordelijkheid over hoe het met de jeugd gaat én dan met name de kwetsbare jeugd. De zware gevallen. Dat moeten we goed doen en dat kunnen we alleen in Westerkwartier-verband. Wel moeten we ons eigen Grootegaster sausje er overheen gooien. Andere dingen moet je weer regionaal houden, zoals jeugdinrichting Het Poortje in Groningen. Dat moet je als Grootegast niet willen. Net als de jeugdreclassering.”

De Wagt laat aan niks merken dat hij veranderd is tijdens zijn wethouderschap. In zijn werkkamer, die eerder van Harmke van der Sluis (VVD) was, hangt een lichte shaglucht. Tijdens het gesprek deelt hij mee alvast een sigaret te gaan draaien. Het is niet veel anders dan in de tijd dat hij nog raadslid was. Politiek correct is hij zeker niet geworden. “Weet je waar ik trots op ben?” zegt hij. “Ik ben er trots op dat de PvdA na elf jaar weer in het college zit en ik ben nog trotser als deze bestuurderspartij er na de volgende verkiezingen nog steeds in zit.” Of hij daar zelf een rol in heeft? “Ik weet het niet. Zeg nooit nooit, maar de kans is wel minimaal. Ik ben nu 69, word 70. Al zegt me dat geen zak. Het enige wat ik wel weet is dat ik me niet kan voorstellen dat ik straks niks meer in de politiek zal doen.” Volgens De Wagt hoort zijn partij thuis in het gemeentelijk bestuur. “Deze gemeente is er eentje waar christelijke en sociaal democratische politiek in het dagelijks bestuur moeten zitten.”