Korenmolen Fortuna beoordeelt bodemschatten

0
1592
Architectendag Noordhorn

NOORDHORN – De Koren- en Pelmolen Fortuna in Noordhorn stond afgelopen zaterdag in het teken van het beoordelen van bodemschatten. De opzet was vergelijkbaar met het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch. Het ging niet om de waarde in euro’s, maar om de geschiedenis van de spullen. Ruim twintig mensen gaven gehoor aan de oproep en lieten hun vondsten beoordelen. De ‘oogst’ bestond voor een groot deel uit munten, kleding accessoires zoals gespjes, kleine beeldjes van tin en ijzer, een stenen vijzel, op werktuigen lijkende vuurstenen en recente voorwerpen. Voorwerpen daterende uit de tijd van de “Slag bij Noordhorn” in 1581, werden beperkt aangedragen. Deze bestonden voornamelijk uit loden musketkogels. De munten en andere metalen voorwerpen die door detectorszoekers zijn gevonden, dateren over het algemeen uit de 18e eeuw. Binnenkort gaat de ‘kerstverlichting’ weer in de wieken; ook dan draait de molen – tot in januari 2014 – niet.