Mogelijk derde supermarkt in Grootegast

0
157

Leden handelsvereniging vol plannen voor volgend jaar

GROOTEGAST – Er komt een onderzoek naar de komst van een derde supermarkt in de kern Grootegast. Door het onderzoek, dat waarschijnlijk door studenten gedaan gaat worden, moet duidelijk worden of Grootegast voldoende ruimte heeft voor nog een supermarkt. Daarnaast krijgt het dorp drie ambassadeurs en wordt nagedacht over satellietwinkels in het winkelcentrum.

Genoemde plannen komen allen uit de koker van de verschillende winkeliers, die enige tijd geleden een brainstorm hielden. Opmerkelijkste plan daarbij is een onderzoek naar een derde supermarkt. Voorman Lodewijk van Laten denkt dat hier ruimte voor is. “We zitten te denken aan een kleine dorpssupermarkt, zoals de Poiesz,” zegt hij. “We zien dat die het in Opende goed doet, dus waarom zou dat hier niet kunnen?” Voor het plan wil Van Laten gaan samenwerken met een groep studenten.

Een ander plan is het aanstellen van drie ambassadeurs, die het dorp op beurzen moeten gaan vertegenwoordigen. “Op het moment dat er ergens iets is, moeten we erbij zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een ondernemersbeurs, zoals die laatst in Aduard gehouden is. Met drie ondernemers kunnen we daar een presentatie geven. We willen de positieve dingen van Grootegast benadrukken. Niet langer hameren op de leegstand in het winkelcentrum. Dit heeft veel meer kans op succes.” Door het houden van presentaties hoopt Van Laten meer ondernemers naar het dorp te trekken. “Van binnen Grootegast vind je momenteel nauwelijks ondernemers, dus gaan we ze van buiten halen.”

Om de leegstand tot die tijd op te vullen wordt gedacht aan satellietwinkels. In deze miniwinkels komt ruimte voor bedrijven, die nu nog aan de rand van het dorp zitten. “Er zijn genoeg winkels die wel een klein winkeltje aan de Hoofdstraat kunnen beginnen. Je kunt het goedkoop inrichten. Gebruik een paar steigerplanken en het ziet er meteen heel sfeervol uit. We zijn met verschillende ondernemers aan het kijken of het haalbaar is. Het zal vooral aan de kosten liggen.”

De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt. Daarbij zal ook de gemeente betrokken worden. “We zitten regelmatig met hun om tafel. De wethouders Smedes en De Wagt hebben beloofd te steunen waar dat mogelijk is. Ze willen graag meehelpen met een hele hoop dingen.”