Raadsleden Achtkarspelen willen niet in gesprek met Amarins

0
204

Organisatie hoopt dat burgemeester wil bemiddelen

BUITENPOST – Er komt geen gesprek tussen de raadsleden van het CDA, GBA, FNP en VVD van de gemeente Achtkarspelen en het bestuur van kinderopvang Amarins. De reden is dat raadsleden een uitnodiging van het bestuur daartoe afgewezen hebben. Stichting Amarins is verbaasd over de gang van zaken en hoopt dat burgemeesters Gerben Gerbrandy nu wil bemiddelen.

Volgens voorzitter Koos Fleer van de overkoepelende stichting is een gesprek tussen zijn bestuur en de raadsleden van groot belang. “Wij zien dingen in stukken staan waarvan we denken: hoe komen ze erbij? Wij hebben het idee dat het bij de raadsleden totaal onbekend is wat Amerins wil en kan.” Fleer vindt het onbehoorlijk dat de raadsleden niet in gesprek willen met zijn organisatie. “Als ze niet aangesproken willen worden, zijn ze de term volksvertegenwoordiger niet waard.”

Tweemaal ging Fleer naar de raadsleden toe, maar kreeg daar naar eigen zeggen geen respons. “Twee keer heb ik onze kant van het verhaal verteld tijdens een raadsvergadering. Als er dan even geschorst werd, werd ik aangekeken alsof ik lucht ben. De mensen lopen in een boog om mee heen. Er is maar één raadslid die contact heeft gezocht. Dat was Gerda Postma van de PvdA. En voor de goede orde: ik kende haar toen nog helemaal niet, net als dat ik niet wist dat zij van de PvdA was.” Zelf was Fleer enkele jaren geleden in de gemeente Grootegast wethouder voor de PvdA.

Om de situatie vlot te trekken heeft Fleer nu gevraagd of burgemeester Gerben Gerbrandy (FNP) wil bemiddelen tussen zijn organisatie en de gemeenteraad. “Ik kan de mensen niet dwingen om met mij te praten, maar ik heb de burgemeester wel gevraagd om een gesprek. Mijn stelling is dat ik niet fatsoenlijk behandeld wordt. Wij worden als organisatie geëxcommuniceerd. Ik hoop dat wij een half uurtje van zijn tijd kunnen krijgen. Ik vind het verschrikkelijk dat ik zo moet bedelen om aandacht.”

Volgens Fleer is Gebrandy de juiste persoon om te bemiddelen. “Bij mijn eerste inspraak was hij ook aanwezig. Ik zag dat hij luisterde en aan zijn houding begreep ik dat hij het misschien wel niet eens was met de inhoud, maar dat hij wel begreep wat ik zei. Ik had het idee dat hij het wel kon waarderen. Dat gevoel had ik niet alleen, dat hoorde ik ook van anderen.”

Via de mail laat José van der Wiel namens de vier partijen aan het bestuur weten: “In reactie op uw mail geven wij te kennen niet op de uitnodiging in te zullen ingaan. Voor zover u in de veronderstelling bent dat wij niet over de juiste informatie beschikken, adviseren wij u daarvoor een afspraak te maken met de afzonderlijke fracties.” Fleer ziet dit niet zitten. Hij laat weten: “Wij doen ons bestuurswerk als “oudpapierliefdewerk” als u begrijpt wat ik bedoel. We hebben meer te doen en we zijn geen bezoldigde bestuurders zoals de raadsleden. Als zij bedoelen dat we alles op langere termijn moet schuiven en dus vier keer op audiëntie mogen komen, verzoek ik hen met klem het standpunt te heroverwegen. Zij hebben met z’n vieren een standpunt naar buiten gebracht. Mogen we daar alstublieft als bestuur van Amarins met hun vieren over praten?” Burgemeester Gerbrandy geeft als eerste reactie dat hij met Fleer in gesprek zal gaan over de situatie.