Van der Wal wacht nog altijd op eerste zege

0
129
Foske Tamar van der Wal

Publiek vermaakt zich in Deventer:

DEVENTER – Nog altijd wacht Foske Tamar van der Wal op haar eerste seizoenszege. Ook afgelopen zaterdag in Deventer lukte het haar niet om als eerste over de streep te komen. In een aantrekkelijke wedstrijd waarin van alles gebeurde was ze er weer vlak bij, maar moest ze in de slotsprint haar meerderen erkennen in de haar zo bekende Mariska Huisman en dit keer ook in winnares Janneke Ensing.

Even leek de rappe Van der Wal de zege naar zich toe te trekken, maar tot haar verbijstering zag ze zowel Huisma alsook Ensing nog langszij komen. Nu laat de vrouw uit team Okkinga Communicatie zich niet snel gek maken, maar het zal toch een beetje beginnen te knagen om steeds op haar sterke punt, de sprint, te worden geklopt. De vorige tweemaal was het Irene Schouten, die was er nu niet eens bij. Nog altijd staat Van der Wal wel bovenaan in het algemeen klassement; ze zag haar voorsprong zelfs een puntje groter worden. Het behoud van de leiderstrui is te danken, naast haar reguliere derde plaats, aan gepakte punten tijdens tussensprints en de afwezigheid van Irene Schouten. Laatstgenoemde had langebaan verplichtingen. Volgende week is de marathon in Utrecht op de Vechtse banen. Daar zal Van der Wal opnieuw proberen de eerste seizoenszege te bewerkstelligen.
Dan is er natuurlijk ook nog Danielle Bekkering. Niet meer de vrouw die mee doet om de grote prijzen. Deze roemruchte tijd van glorie is afgesloten, maar de vrouw uit Den Ham, inmiddels grotendeels woonachtig in Almere, is nog altijd van de partij en doet meer dan gewoon haar rondjes rijden. In Deventer was ze weer één van de aanvallendste rijdsters en de sluwe vos probeert altijd weer het gaatje te vinden om met een groepje weg te komen in de wetenschap dat dit de enige kans is op succes. Tegen het sprintgeweld van Van der Wal, Huisman en Schouten kan ze niet op. Toch stapte de outsider van team Renault met een tevreden gevoel van het ijs: "Ik heb lekker geschaatst. Probeer meer te doen dan alleen maar mijn rondjes te rijden. Daar haal ik geen lol uit. Een paar keer probeerde ik weg te komen maar tevergeefs. Daar heb ik dan ook wel vrede mee. Beter alles geprobeerd en mislukt dan niets proberen. Ik heb nog altijd het gevoel dat ik een wedstrijd kan winnen, maar daarvoor heb je ook een beetje geluk nodig. Het klassement interesseert me niet. Natuurlijk is een korte klassering best leuk, maar ik wil vooral gewoon zo aanvallend mogelijk rijden en gaan voor die ene kans. Met het wegvallen van een ploeggenootje vanwege langebaanschaatsen wordt het er nu niet makkelijker op, maar ik blijf me voor 200 procent inzetten en wanneer de kans zich voordoet wil ik er zijn." Bekkering ziet Van der Wal nog weer wedstrijden gaan winnen. “Ze rijdt op zich echt goed en snel, maar mist ook een beetje ondersteuning vanuit haar team. Meer dan vorig jaar is ze op haar zelf aangewezen met het wegvallen van Jolanda Langeland. Het is er voor haar niet makkelijker op geworden en ik denk dat Irene Schouten nog wat sneller is dan vorig jaar. Al met al best een leuke strijd daar bovenin al vind ik wel dat er de eerste wedstrijden niet echt hard is gereden. Gelukkig was dat in Deventer anders en hebben we het publiek echt weer eens vermaakt.”

Bij de mannen won Frank Vreugdehil voor Alex Contin. Pim Cazemier en Jaap Ketelaar konden het geweld niet aan en moesten voortijdig afhaken.