Veel bezoekers bij historische markt in gemeentehuis

0
273
ACHTKARSPELEN - historische markt

Achtkarspelen 675-jaar ten einde

BUITENPOST – De gemeente Achtkarspelen bestaat dit jaar 675 jaar. De hele maand oktober, de ‘maand van de geschiedenis’, stond in het teken van het 675-jarig bestaan. De gemeente Achtkarspelen organiseerde in samenwerking met historische verenigingen en de bibliotheken verschillende activiteiten om het 675-jaar te vieren. De oktobermaand werd gestart tijdens Open Monumentendag op 14 september in Gerkesklooster, waarna het mogelijk was om verschillende monumenten in Achtkarspelen te bezoeken. Er werden verschillende lezingen georganiseerd, over oude fruitrassen en de historie van Achtkarspelen. Ook werden er verschillende workshops georganiseerd. Zo kon men familiestambomen maken, volksverhalen beluisteren en rondleidingen volgen door onder andere de Kruidhof in Buitenpost. De maand Achtkarspelen 675 jaar werd afgelopen zaterdag afgesloten met een historische markt in het gemeentehuis in Buitenpost. De hele dag was het mogelijk om bij verschillende marktkraampjes in de raadzaal meer te weten te komen over de geschiedenis van de gemeente. Ieder dorp uit de gemeente had een eigen marktkraampje met informatie en oude foto’s uit dat dorp. Ook presenteerden musea als het IJstijdenmuseum in Buitenpost en het Optiek Museum in Surhuisterveen zich hier. De markt werd druk bezocht. Bezoekers van alle leeftijden kwamen naar het gemeentehuis om oude foto’s te bekijken, films uit de gemeente te bekijken en een kijkje te nemen in het gemeentearchief, dat speciaal voor de gelegenheid geopend was.