Zuidhorn zet de klok te laat op wintertijd

0
225
Zuidhorn VV Zuidhorn VV Groningen

ZUIDHORN – Te laat beginnen deed Zuidhorn de das om tegen een in de eerste helft wervelend VV Groningen, dat na een half uur al verzekerd was van de overwinning: 0-4. Na de pauze stond er een heel ander Zuidhorn. Het mocht niet baten, het onheil was al geschied.

De stand 0-4 wekte ongeloof. Want met Zuidhorn hebben we het wel over de beste verdediging van de klasse. Slechts vier tegentreffers incasseerde de Joh.Smitpark-ploeg tot nu toe. Tegen VVG werden het vier in een helft. Wat was er in de eerste helft aan de hand met Zuidhorn? "Doordekken, man pakken bij hoge bal, niet van die slappe ballen, ga nou diep", foeterde trainer Ton Rozema die woorden tekort kwam over wat er allemaal mis ging met zijn groen-witte formatie, die op alle fronten werd afgetroefd. Was het toch de klasse van VVG – al 32 keer gescoord en nog geen punt verloren- dat angst inboezemde?. Zuidhorn kwam nauwelijks aan de bal tegen een VVG dat al na twee minuten de 0-1 op het bord zette. Vedette Robert Oosterhof reageerde op een doorkopbal sneller dan de grabbelende doelman Jaap de Vries. Maar dé vedette van de gasten- een ploeg met veel bravoure- was ex- PKC-er Hersel Wams, die binnen het half uur een onvervalste hattrick op zijn naam had. Hoewel Zuidhorn in deze fase volledig werd overklast, rammelde het daarbij ook aan alle kanten. De befaamde lange passes van Laurens Bloem waren onzorgvuldig, wat leidde tot tegenstoten. Erwin Renkema kon het niet bijbenen tegen de watervlugge Jamie Walstra. En dat gold voor de hele ploeg, dat bovendien te slap de duels inging en ook de passes waren niet strak genoeg. Het was een wonder dat de score bij 0-4 bleef. Dit tot woede van de VVG-trainer Gert Haak die twee doelpunten zag afgekeurd wegens buitenspel. Was de reactie "heb je je brilletje schoon?’, nog aanvaardbaar, om de woorden ‘blinde’ en ‘mongool’ tegen de grensrechter te gebruiken was schandalig en stoot tegen het KNVB-hoofd, dat respect wil op het voetbalveld, maar dat is vechten als Don Quichotte tegen windmolens. Al bleef het op een paar harde charges na voor het overige binnen de perken. In het laatste kwartier probeerde de thuisclub VVG een halt toe te roepen. Een iets beter partij gevend Zuidhorn kreeg toen pas de eerste mogelijkheid. Bij een strakke voorzet van Ronald Visscher tastte VVG-doelman Robert Duut mis. Op slag van rust werd het zelfs echt serieus. Eerst was het Jos Schultinga die op aangeven van Ronald Visscher een teen tekort kwam, vervolgens de beste kans voor Henry Wijngaarden, die alleen op de keeper afging, maar deze pareerde de inzet. Zuidhorn kwam vooral adem tekort. Chris Sikkema zelfs letterlijk die een keiharde bal in zijn gezicht kreeg.

In de tweede heft een geheel ander Zuidhorn. Had iemand wat in de thee gedaan? Had Ton Rozema een ‘voodoo’ ingehuurd? We houden het maar op het verschil tussen zomer en wintertijd. Zuidhorn kwam in de eerste helft overal te laat. Nadat de klok verzet werd, draaide het als vanouds en kwam VVG voor een groot deel niet meer in het stuk voor. Zuidhorn had met name het middenveld in handen. Balafpakker Jos Schultinga en de creatieve Bart Brandt Buijs, die meteen een eerste kans kreeg, maar zijn schuiver rakelings naast zag gaan, ontregelden het aanvalsspel van de stadjers. Met vlot combinatiespel, creativiteit en vooral ballen strak in de voet viel Zuidhorn hartstochtelijk aan. Erik Beeftink was dichtbij de 1-4 nadat hij attent reageerde op een mooie bal van Visscher. Beeftink schoot in de korte hoek echter tegen de uitgestoken hand van de keeper. Zuidhorn domineerde, maar de doelpunten ontbraken. Schultinga knikte in vrije positie net naast. Wams, zo trefzeker voor rust, kreeg in de tweede helft slechts een enkele kans. Wams denderde samen met Jamie Walstra op het doel af, maar dit keer werd naast gemikt. Even later etaleerde Walstra zijn klasse door iedereen te laten staan, maar de punter verdween opnieuw naast het doel. Het waren sporadische kansen voor de equipe uit ‘Het Noorden’, dat flink in de achteruit moest tegen een dreigend Zuidhorn, dat nog een fraaie kans onbenut liet. Beeftink draaide zich knap weg bij zijn tegenstander. Buijs kwam voor zijn man en lepelde met een subtiel balletje net over. In de laatste minuut was de brute aanslag van Tim Rosema illustrerend voor het tegenvallende spel van de gasten in de tweede helft, die echter onbestraft bleef. In blessuretijd kreeg Zuudhörn dan toch de meer dan eervolle treffer. Invaller Peter Janse bracht de bal voor, waarna de inkomende Beeftink knalhard raak kopte. Wat als Zuidhorn in de eerste helft anders begonnen was? Het telt niet, wat telt zijn de feiten: 1-4. Positief is dat de debutant in de tweede helft liet zien wel te kunnen voetballen en zelfs een topploeg als VVG de wil kan opleggen.

ZUIDHORN- VVG 1-4 (0-4); 2. Robert Oosterhof 0-1, 17. Hersel Wams 0-2, 19. Hersel Wams 0-3, 30. Hersel Wams 0-4, 92. Erik Beeftink 1-4; Scheidsrechter: Klein (Surhuisterveen); Gele kaart: Andy Stienstra (VVG); Toeschouwers: 130

OPSTELLING ZUIDHORN: Jaap de Vries, Daan Kocken, Ronnie Spijkerman, Laurens Bloem, Erwin Renkema, Bart Brandt Buijs, Ronald Visscher, Jos Schultinga (88. Peter Janse), Erik Beeftink, Henry Wijngaarden, Chris Sikkema (69. Peter Schultinga)

STER VAN HET VELD: JOS SCHULTINGA (ZUIDHORN). Het bijtertje als rechtshalf. De 22-jarige kleine speler stak veel energie in de wedstrijd en liet zich voorin ook gelden. Was ook de meest constante in de in de eerste helft tegenvallende Zuidhorner ploeg.