Aardappelactie voor Voedselbank tijdens Dankdag

0
147
KOLLUM - Aardappelactie

KOLLUM – Woensdag aanstaande wordt binnen de kerken Dankdag voor gewas en arbeid gehouden. Al sinds een jaar of acht wordt in de Protestantse Gemeente Kollum op deze dag ieder jaar een actie gehouden voor de Voedselbanken. Deze actie staat nauw in verband met de Biddag. ‘Op Biddag geven we vanuit de ZWO-commissie de gemeenteleden een pootaardappel mee. Op Dankdag kunnen zij de oogst die zij daar mee ophaalden weer inleveren, ten bate van de Voedselbank,’ vertelt Bert van der Vaart. Door de jaren heen wordt er niet alleen meer de opbrengst van de oogst ingeleverd, maar kopen mensen ook zelf zakken aardappelen, wortels, uien en andere oogstartikelen om in te leveren. ‘We hebben wel eens een Dankdag gehad dat er maar liefst 1600 kilo aardappelen gebracht werd,’ vertelt Van der Vaart. In het eerste jaar werd de oogst van de actie naar de Voedselbank in Leeuwarden gebracht. Tegenwoordig is er ook in Kollum een Voedselbank, waar nu de opbrengst naartoe gaat. ‘Meestal is het teveel voor één Voedselbank alleen. Alles wat over blijft brengen we daarom naar het distributiecentrum in Drachten, waar de oogst verder verdeeld wordt over Voedselbanken in heel Friesland.’ Van der Vaart merkt wel dat de opbrengst van de actie terugloopt. ‘Waar dat aan ligt weet ik niet. Kan zijn dat het aan de crisis ligt, maar het kan ook zijn dat het enthousiasme na een aantal jaren terugloopt.’ Met de actie hoopt Van der Vaart niet alleen de Voedselbanken te voorzien in producten, maar ook dat Biddag en Dankdag voor mensen gaat leven. ‘Dankdag is echt een dag om stil te staan bij wat God ons geeft. Vanuit de oorsprong gaat het ook echt om danken voor de oogst.’ Gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Kollum, maar ook mensen die de actie warm hart toedragen, kunnen woensdag 6 november voorafgaand aan de dienst ’s avonds afgeven in de Oosterkerk. Ook overdag kunnen goederen afgegeven worden in ProRege.