Discussieavond over politiek en religie goed bezocht

0
115

DOKKUM – Maandag 20 oktober vond in de Doopsgezinde/Remonstrantse kerk aan de Legeweg de Dokkumer debat avond over Politiek en Religie plaats. Het was de tweede keer dat de kerk dit organiseerde. Spreker dit jaar was Tom Mikkers, auteur van het boek Religiestress. Hij ging in op de veranderende positie van religie in de maatschappij en de stressvolle reacties die dit soms geeft. Het lijkt alsof religie een steeds minder prominente rol speelt in de samenleving, maar schijn bedriegt. Hoe gaan we om met bijzonder onderwijs in tijden van krimp? Wordt het religieuze aspect al te gemakkelijk ingeleverd als scholen moeten fuseren? Hoeveel is ons de zondagsrust nog waard in een tijd waarin het economisch slecht gaat en we meer toeristen willen trekken naar Noordoost Friesland? Mikkers leidde de avond in en het forum met Paul Verheijen (RK pastor), Sicco Boorsma (wethouder ChristenUnie), Arda de Boer (centrum voor levensbeschouwing/onderwijs) en Annelies Hengst (ondernemer) ging in debat met de zaal. Wederom wist een groot aantal mensen de weg naar de kerk te vinden om hun geluid te laten horen. Verrassing was dat Mikkers de kerk het eerste exemplaar aanbood van het nieuw verschenen boek ‘Platina liedboek uit de gouden eeuw – D.R. Camphuysen’. Camphuysen, die in Dokkum aan het Zuiderbolwerk begraven ligt, was de Huub Oosterhuis van de 17e eeuw. Deze vermaarde Dokkumer was zijn tijd ver vooruit als het gaat om de vernieuwing van het kerkelijke lied. Met de uitreiking van dit boek wordt de samenwerking tussen Doopsgezindenen Remonstranten gevierd. Dokkum neemt sinds 1798 in deze geschiedenis een unieke plek in. Ook wethouder Boorsma en alle fractievoorzitters van de gemeenteraad kregen een boek uitgereikt.