Hommeles in coalitie om kunstgrasvelden

0
145
ACHTKARSPELEN - begroting

Donderdag erop of eronder voor college Achtkarspelen

BUITENPOST – De vraag is of de gemeente Achtkarspelen volgende week nog een college heeft. Aanleiding is de begrotingsvergadering afgelopen donderdag, waarbij meerdere partijen tegen de begroting dreigden te stemmen. Reden is de financiering van kunstgrasvelden in Harkema en Buitenpost. Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zien dit niet zitten en hebben daarom afgelopen donderdag de hakken in het zand gezet.

Tien uur lang zaten de raadsleden lijnrecht tegenover elkaar tijdens één van de belangrijkste vergaderingen van het jaar. Op de agenda stond de begroting van 2014, met daarin veel geld voor de sport in de gemeente. Teveel geld, zo concluderen CDA en CU. Volgens deze partijen moet het geld voor de kunstgrasvelden, gezien de huidige economische tijd, anders besteed worden. Een punt waarvoor geen meerderheid was. Uiteindelijk maakte burgemeester Gerben Gebrandy (FNP) een einde aan de vergadering. Hij besloot de definitieve stemming een week uit te stellen.

Het conflict over de kunstgrasvelden bestaat al langer. De christelijke partijen hebben al vaker aangegeven moeite te hebben met de aanschaf, maar hebben dit nooit in concrete plannen omgezet. Terwijl steeds een stapje verder gezet werd richting een definitieve beslissing, namen de vraagtekens toe. Het leidde tot nieuwe onderzoeken. Echter, de resultaten stelden de twee partijen niet gerust. Zij willen duidelijker te horen krijgen hoe alles gefinancierd wordt, zodat over een paar jaar geen lijken uit de kast rollen.

Volgens Albert Keizer (CU) ligt de bal bij het college. “Het ziet ernaar uit dat de nu voorliggende begroting geen meerderheid gaat halen.” Onder meer zijn partij dreigt tegen te stemmen. “Wij hebben niet het gevoel dat we weten waar we instappen. Dat maakt het voor ons heel lastig. We moeten in een gat springen, maar we weten niet hoe diep dat is. Wij kunnen dat niet verantwoorden richting onze kiezers.” De collega’s van het CDA verwachten dat het college met een nieuw voorstel komt. “We gaan ervan uit dat het zorgvuldig is. We moeten dit niet op de spits gaan drijven,” zegt Tsjikke Krol.

Als argument halen beide partijen de huidige economische crisis aan. Zij zeggen dat de velden ten koste van het minimabeleid gaat. Keizer: “Dat beleid wordt nu geofferd voor een luxeproduct.” In het verleden stemde zijn partij met een versobering van dit beleid in. “Maar de bodem is gewoon een keer bereikt.” Deze argumentatie wordt bekritiseerd door coalitiegenoot FNP en oppositiepartij PvdA. Deze wijzen erop dat een eventuele versobering van het minimabeleid pas in 2015 ingaat. Een ander jaar dan de aanschaf van de kunstgrasvelden, wat namelijk voor 2014 op de planning staat. Sjoerd Groenhof (FNP): “Incidentele en structurele uitgaven worden ook nog eens door elkaar gehaald.”

De partij van Groenhof is niet blij met de situatie. “We zijn teleurgesteld. In 2012 hebben we de sportnota vastgesteld. Daarin staat dat wij voor kunstgrasvelden en renovatie gaan. Er is nu de kans om het te doen. Het biedt ook werkgelegenheid voor de regio.” Groenhof hoopt dat de partijen er donderdag uitkomen. Dat hopen CDA en CU ook, maar zekerheid kunnen ze niet geven. Keizer zegt dat zijn partij niet zomaar overal mee zal instemmen. “Dan hadden we als partij ook niet zo’n punt gemaakt. Dan hadden we niks moeten zeggen en gewoon mee moeten stemmen.” De partij stuurt niet aan op een coalitiebreuk, maar sluit het ook niet uit. Binnen het CDA is verdeeldheid. Daar dreigen de leden Marten Claus en José van der Wiel tegen de begroting te stemmen.

Voor de oppositiepartijen is de situatie wel duidelijk. De partijen stellen dat het vertrouwen bij de coalitiepartijen mist. Max de Haan: “Dit sluimerde al veel langer. Naar buiten toe deden de partijen alsof ze goed samenwerkten, maar dat was maar schone schijn.” De Haan verbaast zich over de raadsleden Claus en Van der Wiel. “Beiden komen uit Harkema. Natuurlijk ben je voor de hele gemeente gekozen, maar wel vanuit je eigen dorp. Zij laten hun dorp nu volledig zakken. Dat vind ik heel erg."

Voorman Hoeke de Jong van Eerlijk & Helder is twee dagen later nog steeds verbaasd. “Ik moest donderdag eerst in Zwolle zijn, waardoor ik pas later naar de vergadering kon komen. Aan het einde van de middag werd ik gebeld door het FNP of ik met spoed naar het gemeentehuis wilde komen. Ik wilde nog douchen, maar het had zo’n haast dat zelfs dat niet meer kon. Daar hebben ze geprobeerd mij te bewerken. Een kunstgrasveld in Buitenpost vind ik wel goed, maar in Harkema zie ik het niet zitten. Toen moesten ze dus wat anders proberen en daarom hebben ze maar de VVD bewerkt. Die vrouw is amper in dienst, dus wist echt niet wat ze moest doen. Op een gegeven moment was de heer Pool (voormalig raadslid, red.) aanwezig en toen was ze om. Dat was een feest natuurlijk, want het was ineens 11 tegen 10 voor de tegenpartij.”

Lineke Kingma (VVD) zegt nog geen keuze gemaakt te hebben. “Het ging allemaal onverwacht. Ik snap niet waarom de begroting niet aangenomen is. Ik heb het idee dat mensen dingen voor eigen parochie doen.” Volgens Kingma is het van belang dat er voor VV Buitenpost een oplossing komt. “Er is daar grote behoefte aan iets, zij kunnen bijna niet voetballen. Tegelijk zit je ook met de minima. De vraag is wat nut en noodzaak is.”

Donderdag gaat de vergadering verder. Over de amendementen, dat zijn aanpassingen op de begrotingstekst, is al gestemd. Daaruit is gekomen dat de kunstgrasvelden wel doorgaan als de begroting wordt aangenomen. Het enige wat tegenstanders nu nog kunnen doen is tegen de hele begroting stemmen. De PvdA heeft al aangekondigd dit te zullen doen. “Wij zijn voor de kunstgrasvelden, maar als zelfs de coalitiepartijen geen vertrouwen meer hebben, hoe kunnen wij dat dan wel hebben? De partijen lijken ineens een financieel geweten te hebben of ze gunnen het de FNP-wethouder niet. Voor mij is de belangrijkste conclusie dat de partijen geen vertrouwen in hun eigen wethouder meer hebben. Die zijn namelijk ook verantwoordelijk voor het beleid,” zegt Gerda Postma.

Burgervader Gebrandy hoopt op een oplossing. “Als er voor 15 november geen begroting is, kom je onder preventief toezicht te staan. We zijn dan voor alle beslissingen afhankelijk van de provincie. Ik denk niet dat alle raadsleden de gevolgen ervan goed kennen. Daarom heb ik verzocht de stemming een week uit te stellen.” Volgens de burgervader gaat het college wel kijken naar oplossingen, maar moeten daar geen ingrijpende gevolgen van worden verwacht. “Het is allemaal marginaal,” zegt hij. Donderdagavond gaat de vergadering vanaf 19:30 uur verder in het gemeentehuis.