Kamerkoor Consonans viert jubileum dirigent

0
141
zuidhorn kamerkoor consonans

GRIJPSKERK – Afgelopen zondag vond de eerste van twee concerten plaats van het Kamerkoor Consonans uit Grijpskerk ter ere van het jubileum van hun dirigent Evert Jan Kreuse. De dirigent viert dit jaar zijn veertigjarig bestaan als dirigent, en dat vonden de leden van het koor wel een concert waard. ‘En dat vind ik een hele eer, ik voel me erg gevleid,’ vertelt Kreuse. Niet alleen Kreuse voelt zich gevleid, ook de leden van het kamerkoor voelen zich op hun beurt gevleid. Omdat zij de mis, geschreven door Kreuse, op mogen dragen. ‘Hij heeft een prachtig stuk geschreven. Dat wij dat mogen zingen is een hele eer. We zijn enorm blij dat we dat mogen laten horen,’ vertelt Marianne Wimmers. De nog maar zeer korte geschiedenis van het Kamerkoor Consonans begon bij Wimmers thuis in de schuur. In een prachtig verbouwde schuur oefende zij met een gelegenheidskoor, waar ook Kreuse bij betrokken was. ‘Aan het einde van die repetitie zei Evert Jan: ‘Hier komt het kamerkoor van Grijpskerk.’ Maar dat kamerkoor bestond nog helemaal niet. Dat zijn wij toen opgestart.’ Inmiddels is het twee jaar geleden dat het koor is opgericht, en zingen de zeventien leden inclusief dirigent met veel passie en plezier bij het koor. In het begin van dit jaar kwam het nieuws over het veertigjarig jubileum van de dirigent ter sprake, en ook het feit dat hij zelf een mis had geschreven. Er werd besloten om daar mee aan de slag te gaan. ‘De stukken zijn behoorlijk pittig. Het is niet dat je dit ‘zo even’ zingt. Daar gaat heel wat oefening aan vooraf,’ zegt Aly Landman, één van de leden van het koor. ‘Het is hard werken bij dit koor, maar we hebben het ook heel gezellig met elkaar.’ Dat het hard werken is bij het Kamerkoor kan Lucie Pakes beamen. ‘Ik kom oorspronkelijk uit een shantykoor, dat was wel andere koek. Bij het Kamerkoor Consonans richten de zangers en zangeressen zich voornamelijk op de klassieke muziek, geschreven voor kleinere koren en gericht op kleinere gelegenheden. Ook voor Irma Lesschen was het eerst wel even wennen bij het koor. ‘Ik ben helemaal niet groot geworden met klassieke muziek, maar nu ik er mee bezig ben begin ik het steeds meer te waarderen, ik begin het echt mooi te vinden. Daar heeft onze dirigent ook wel een aandeel in. Hij weet het beste uit ons te halen. Het verschil tussen goed en nét niet goed genoeg kan zo enorm groot zijn. Hij blijft met ons oefenen om voor goed te gaan.’ Het koor hoopt ook komende zaterdag, tijdens hun concert in de PKN Kerk aan het Kerkplein in Grijpskerk veel bezoekers te trekken. ‘Het is een grote misvatting dat klassieke muziek altijd heel zwaar is. Mensen denken dat vaak. Maar wij hebben ook veel afwisseling in de muziek, een wat zwaardere, maar ook zeker een lichte kant. Bij een vorig concert heb ik iemand uitgenodigd die anders veel naar Frans Bauer luistert. Ook zij vond het een mooi concert, zij komt dit keer weer,’ vertelt Lesschen. Ondanks dat de koorleden altijd het beste in zichzelf naar boven proberen te halen en men hier en daar best kritisch kan zijn naar zichzelf en naar elkaar, is het ook een gezellig koor. ‘Wat ik zo mooi vind aan dit koor, is dat we zulk prettig contact met elkaar hebben. We geven elkaar ook complimenten als we vinden dat een ander mooi zingt. Daarnaast is ons koor grensoverschrijdend. We hebben leden uit zowel Groningen als Fryslân. Uit Grijpskerk zelf komen maar een stuk of drie mensen,’ aldus Jaap Bijzitter. ‘Maar we kunnen nog wel een paar mensen gebruiken. We zoeken nog een tenor en twee bassen zou fijn zijn. We willen nog veel van ons laten horen.’ Kamerkoor Consonans uit Grijpskerk treedt komende zondag op in de PKN Kerk aan het Kerkplein 2 in Grijpskerk. Het concert begint om 16.00 uur en de entree bedraagt €7,-.