Na vier jaar weer metalevenement in Burgum

0
169
waldrock

Wâldrock springt in op wens fans

BURGUM – ‘We want Wâldrock back’! Bijna 3000 mensen sloten zich de afgelopen jaren aan op de Facebook-pagina die smeekte om een terugkeer van het metalfestival Wâldrock. Aan deze wens wordt gehoor gegeven. Op 16 november aanstaande vindt in Sporthal de Westermar in Burgum Wâldrock The Reunion plaats.

Wat begon als een leuk initiatief om eens in de buitenlucht een aantal concerten te organiseren, groeide uit tot één van de grootste metalfestivals van Nederland met op zijn hoogtepunt maar liefst 12.500 bezoekers en optredens van bands als Iron Maiden en Rammstein. Het grote succes van Wâldrock bleek eveneens haar ondergang. Want: hoe groter, hoe duurder. In 2009 werd Wâldrock voor het laatst georganiseerd. Het festival was begroot op 7500 bezoekers, er kwamen maar 5000. ‘Toen was de buffer op, toen wisten we ‘dit kan niet meer’,’ vertelt Kees Koudstaal, organisator van het eerste uur. ‘Het was moeilijk om die knoop door te hakken. We hadden 23 jaar lang ieder jaar een festival georganiseerd. We hadden een paar honderd vrijwilligers, waarvan we op de meesten ieder jaar konden rekenen. Zelf wilden we het festival ook nog niet missen. Maar het kon niet anders.’

De teleurstelling bij de trouwe bezoekers was dan ook groot, toen besloten werd dat er in 2010 niet een metalfestival georganiseerd zou worden op de Zomerweg bij Burgum. Ook een groepje metalfans uit Burgum vonden het jammer dat Burgum, het metalhart van Friesland, afgezien van kleinere concerten in buurtcentrum Kiehool, geen metalevenementen meer had. Zij kwamen met het idee van een nieuw metalevenement, en klopten bij het bestuur van Wâldrock aan. ‘Wij liepen destijds zelf al met het idee om in 2014, vijf jaar na de laatste Wâldrock, een soort van reünie te organiseren. Toen deze metalfans bij ons aanklopten, hebben we vergaderd over de vraag of we op deze manier een nieuw evenement wilden organiseren. Hoe ziet iedereen het voor zich? Al met al waren we er al snel over eens dat dit hem moest gaan worden.’

Toen het nieuws dat Wâldrock een terugkeer zou maken wereldkundig werd gemaakt op Facebook, waren de meeste Wâldrockfans laaiend enthousiast, ondanks dat het niet om een outdoorvenement gaat. In de eerste week dat de voorverkoop van start was gegaan, werden er zo’n 400 kaarten verkocht, zonder dat er ook maar één band bekend was gemaakt. Toch valt de voorverkoop tot nu toe tegen. ‘Veel mensen verwachtten van ons dat we bands zouden programmeren die we vroeger hebben gehad, zoals Iron Maiden. Maar veel van die bands bestaan tegenwoordig niet meer, of kosten tegenwoordig een paar ton. Dat kunnen we natuurlijk niet betalen, en dat is onze insteek ook niet. We willen een geweldig feest, met een groot reüniegevoel. Desondanks hebben we een aantal hele sterke bands weten te programmeren waar we erg tevreden over zijn,’ vertelt Koudstaal. De bands die op komen treden in Sporthal De Westermar zijn Masterplan, Destruction, Evergrey, Holy Moses, Izegrim en Insurrection. De laatst genoemde band is geprogrammeerd nadat zij een bandcontest in buurtcentrum Kiehool wonnen.

Al met al is de terugkeer van Wâldrock enorm spannend voor de organisatie. ‘Ook al zien we het feest met vertrouwen tegemoet, het is toch ontzettend spannend. Ik denk dat ik dit feest spannender vindt dan alle 23 edities van Wâldrock bij elkaar,’ zegt Koudstaal. ‘Maar het wordt een geweldig feest. Daar is geen twijfel over mogelijk.’

Mocht Wâldrock The Reunion een groot succes worden, komt er dan ook weer een vervolg? ‘Zoals het nu staat sluiten we niets uit. Het zou zomaar kunnen dat dit de start wordt van iets nieuws. Maar als ik eerlijk ben, denk ik niet dat Wâldrock weer Wâldrock kan worden zoals het was. Daarvoor is er tegenwoordig veel te veel concurrentie, zijn er teveel regels waar aan voldaan moeten worden. Als ik terugdenk aan de eerste keer Wâldrock, dan hadden we misschien twee mensen voor de EHBO. De laatste keer hadden we een compleet veldhospitaal met artsen en verpleegkundigen. Beveiliging? In 1988 hadden we daar nog nooit van gehoord, in 2009 liepen er tientallen man beveiliging rond.’

Kaarten voor Wâldrock The Reunion zijn verkrijgbaar via de website www.waldrock.nl en bij buurtcentrum Kiehool.