“Nu is het genoeg geweest, ik wil weer winnen!”

0
150
Foske Tamar vd Wal Utrecht

Balende Foske Tamar van der Wal weer geklopt in laatste meters:

UTRECHT – Ook afgelopen weekend lukte het weer net niet en begint de frustratie bij Foske Tamar van der Wal langzaam maar zeker op te lopen. Weer was ze er vlak bij maar Van Der Wal zag de winst opnieuw aan zich voorbij gaan.
Het was wederom de onverslaanbare Irene Schouten die zich op de laatste meters de snelste toonde en zowel Janneke Ensing als de kopvrouw van Okkinga Communicatie versloeg. Hoewel van der Wal nu al voor de vierde keer op het podium mocht klimmen bleef de hoogste tred tot nog toe onbereikbaar en droeg ze de leiderstrui over aan Janneke Ensing. Ook dat nog. "Dat maakt me niet zoveel uit”, constateerde Van der Wal na afloop.
“Het algemeen klassement is niet mijn hoogste doel, dat is onderhand wel bekend. Ik vind het vervelender dat ik nog niet heb gewonnen en daar baal natuurlijk wel van. Ik zat goed in de wedstrijd, zat ook perfect in de laatste bocht en had echt het gevoel dat ik hier de eerste zegen zou behalen. Ik was er dichtbij, maar het dubbeltje valt tot nu toe steeds aan de verkeerde kant. Eens zal het tijd keren”, lacht ze hoopvol maar ook een beetje zuur. Daarnaast was ze positief over de wedstrijd. “Er wordt hard gekoerst en dat is mooi. Iedereen lijkt er voor te gaan en dat komt de wedstrijd ten goede.”
Tenslotte waren er nog lovende woorden voor Irene Schouten, de vrouw die alles was ze aanraakt in goud verandert. “Irene rijdt keihard, dat deed ze al maar nu nog iets meer dan vorig jaar. Daar heb ik waardering voor, maar put er ook motivatie uit. Het is genoeg geweest, ik wil winnen!” In het algemeen klassement is Ensing dus de verrassende leider met een kleine voorsprong op de nummer twee Van der Wal en is er een gaatje naar de nummer drie Mariska Huisman.

Bij de mannen won Gary Hekman en reed Pim Cazemier een sterke marathon met een redelijk korte uitslag: een 19e plaats. “Na wat pech te hebben gehad in Deventer en Amsterdam ging het in Heerenveen al een stuk beter en op afgelopen weekend kijk ik met een goed gevoel terug”, laat de Den Hornster weten. Al jaren hinkt de schaatser op twee gedachten. Volledig kiezen voor marathonschaatsen of toch nog langebanen? En nog altijd kan hij geen keuze maken. “Ik vind het beide erg leuk en kom aardig mee. Ook in het marathonschaatsen gaat het prima. Ik groei en na een zomer waarin ik lekker heb kunnen trainen merk ik ook progressie ten opzichte van vorig jaar. Maar me helemaal op het marathonschaatsen storten gaat me nog altijd iets te ver. Tot half december rijd ik wel alle wedstrijden maar ik hoop me toch ook te kwalificeren voor het NK allround. Helaas lijkt deze kwalificatiewedstrijd net samen te vallen met de natuurijscompetitie op de Weissensee, dus hoe het nu verder gaat weet ik ook nog niet precies. Ik kan me ook nog via een andere manier plaatsen, maar de kans dat dit lukt is niet zo groot. Hoe de toekomst er na half december uitziet weet ik dan ook echt niet.” Dan zijn er ook nog de Olympische studenten kampioenschappen waar Cazemier zich voor kan kwalificeren. Punt is, hij weet niet hoe.
“Niemand weet het, de criteria zijn heel vaag. Vorig jaar won ik de Nederlandse studentenkampioenschappen en het lijkt me erg leuk nu naar de Spelen te gaan.”

Cazemier vind alles leuk, zolang het maar met schaatsen te maken heeft. Het is zondagavond 18.30 uur. Hij beëindigt het gesprek. “Ik moet zo nog een wedstrijdje schaatsen in Utrecht. Gaat nergens over, maar wel leuk.”