Regio

0
154
Ongenode gast storm 1

Datum: 29/30 oktober

Tijd: 10.00

Maandag 28 oktober gaat de geschiedenisboeken in als een dag waarop er flinke windkrachten gemeten werden, er meer dakpannen sneuvelden dan gemiddeld in een heel jaar en waarop tien-, dan wel honderdtallen bomen ontworteld werden. Vooraf was er al een fikse storm voorspeld, maar dat de wind zoveel kracht aan zou nemen en zoveel schade aan zou richten, dat had niemand kunnen voorspellen. Het KNMI gaf zelfs een tijdje code rood uit, en er werd een NL Alert verspreid. Wegens omvallende bomen en wegwaaiende dakpannen was het op plaatsen levensgevaarlijk, en er werd dan ook ontraden om naar buiten te gaan wanneer dit niet per sé noodzakelijk was. De (On)genode gast zat maandag de hele dag op kantoor, en kwam pas weer buiten toen de ergste storm allang voorbij was. Maar online was er ook een hoop te volgen over de storm. Facebook stroomde vol met berichtjes met foto’s van bomen op auto’s en weggewaaide daken. Een lichtpuntje tijdens deze vernietigende storm kwam uit Ternaard, waar een klein konijntje een val van een boom op zijn konijnenhok had overleefd. Een jonge vos in de buurt van Kollumerzwaag had minder geluk. Deze werd door een boom geraakt en overleefde dit ongeval niet. De (On)genode gast volgde de nieuwtjes over de storm voornamelijk veilig van achter de computer, maar was later erg nieuwsgierig naar wat de storm eigenlijk had aangericht, en klom achter het stuur om een rondrit door de regio te maken. De rit begon bij het gehucht Keatlingwier, nabij het dorp Westergeest. Een tiental mannen was bezig met het dak van een schuur van een boerderij. Dit dak was dan wel half weggewaaid, dan wel half ingestort en de schade was enorm. Het bleek niet de enige boerderij in de regio te zijn die schade had. Even verderop bleek dat er niet alleen schade was aan gebouwen. Dikke bomen, vaak tientallen jaren oud, lagen compleet ontworteld in het weiland aan de overkant van de sloot. In dit geval vielen de bomen de goede kant op, en hoefden weggebruikers alleen maar gewaarschuwd te worden voor het enorme gat in de weg dat ontstaan was door de ontworteling van de boom. De brandweer van Kollum en gemeentewerken had even verderop meer werk van de storm. Heel Veenklooster was van geen enkele kant te bereiken. De wegen van en naar het dorp waren afgesloten. Er waren teveel loshangende takken en overhangende bomen om met een vertrouwd gevoel het dorp te kunnen betreden. Nadat de (On)genode gast via de Trekweg en via Buitenpost Veenklooster probeerde bereiken, werd het nogmaals via Twijzel geprobeerd. Hier bleek echter Op de Wedze compleet afgesloten te zijn voor verkeer. Deze stremming zou zelfs nog tot donderdagmiddag duren. De (On)genode gast besluit daarop de volgende dag naar Dokkum te gaan om de schade daar te bekijken. Op internet werd gesproken van een heuse dakpannenregen. Ook in de binnenstad blijkt veel schade te zijn. Ondernemers en buurtbewoners zijn bezig met het inschatten hoeveel schade er is en ruimen ondertussen de kapotte dakpannen op. Ook de brandweer is druk in de weer. Bij het huis dat grenst aan het gemeentehuis worden kapotte dakpannen verwijderd van het dak. Veel mensen blijven even staan om toe te kijken. Bij de fotozaak blijkt er meer schade te zijn geleden dan alleen materiële schade. Daar hangt een pamflet op de deur met de mededeling dat de eigenaar aan de storm een vervelend souvenir heeft opgelopen. Zijn been zit in het gips, en zolang blijft de zaak nog even gesloten.

 

Ongenode gast storm 2

Ongenode gast storm 3