Sportpark vv Zuidhon

0
1483
zuidhorn g voetbal gemeente 3

Datum: dinsdag 29 oktober 2013

Tijd: 19.30 uur

Kom er maar eens op. De plaatselijke voetbalclub krijgt een pupillenveld en de opening ervan is een wedstrijd tussen het G-team van vv Zuidhorn en een selectie van politieke kopstukken uit de gemeente. Dat deze confrontatie een interessante strijd zal worden staat al op voorhand vast en daarom mag de Ongenode Gast natuurlijk niet ontbreken om verslag te doen van het voetbalfestijn.

Dat de lokale politici een zware kluif aan de enthousiaste voetballers gaan krijgen is een feit. Met de trainers Wim Cruiming en Cees Huizinga staan er twee topcoaches voor de groep. Voor vanavond is dat eigenlijk overbodig, want de spelers staan te springen om die bobo’s eens een lesje te leren. Wanneer Jan Fokkinga voor de wedstrijd burgemeester Bert Swart tegenkomt, schudt hij hem de hand en geeft daarbij een duidelijke boodschap af. “Ik pak u aan!” De burgemeester ligt haast dubbel van het lachen en kijkt al uit naar een bijzondere confrontatie.

Het voetballende vermogen bij het gemeentelijke team moet haast wel van de nestor van Zuidhorn komen. Swart heeft als speler een lang verleden bij vv Ezinge en kwam ook een jaar uit voor OKVC uit Oldehove. Daar speelde hij nog samen met Tiemen Baar, die nu gemoedelijk langs de kant staat te kijken. Wethouder Fred Stol voetbalde eveneens in zijn jeugd, maar maakte later de overstap naar het volleybal. Gezien zijn lange postuur is dat niet verwonderlijk, al laat het strakgespannen shirt over het beginnende buikje zien dat ook voor hem de jaren beginnen te tellen. Stol mag met een strandbal de openingshandeling verrichten. De linkspoot roeit ´m symbolisch weg en daarmee is het veld dan echt geopend. Er moet echter nog gevoetbald worden. Twee keer dertig minuten lijken de college- en raadsleden voor schietschijf te fungeren. Dat blijkt al snel, wanneer de bal op de stip moet na een overtreding van Stol, die als doelman de spits van het G-team onderuit haalt. Jan Fokkinga heeft net als met burgemeester Swart ook geen genade met Stol en scoort feilloos de 1-0. Na een prachtige dribbel maakt de burgervader nog wel gelijk, maar nog voor rust lopen de talenten uit. Eerst is het Geo van Dam die Stol weet te passeren en even later maakt Marco Zwama de 3-1. Ondertussen begaat fractievoorzitter Hans Schipper namens de ChristenUnie een zonde, hij maakt bewust hands. Scheidsrechter Hans Hakvoort is barmhartig, maar ook rechtvaardig en kan niet anders dan Schipper de rode kaart geven. Wanneer Schipper berouw toont is hij weer welkom op het strijdtoneel.

Burgemeester Swart is in de rust duidelijk. Coach André Hatzman moet zich duidelijker laten gelden. De PvdA’er is echter al blij dat hij hier is. Een gewestvergadering met de sociaal-democraten in het Westerkwartier heeft hij laten passeren. Na rust heeft de speech van Hatzman zeker effect gehad. Hij maakt van doelman Stol nu een spits en Swart wordt een soort vliegende keeper. Stol heeft qua postuur en stijl wel iets van Marnix Kolder. Linksbenig, sterk aan de bal, maar een draaicirkel van een tank. Toch is hij het die de ‘Anschlusstreffer’ aantekent. Reden voor Hatzman om nog wat aanwijzingen te geven. De coach is echter een roepende in de woestijn. Burgemeester Swart gaat geheel zijn eigen plan en slaat het advies in de wind. Gevolg is dat het doel leeg is en Jan Fokkinga zijn tweede doelpunt kan maken. De raadsleden Alex Temmingh, Henk Bakker en wethouder Bert Nederveen proberen er nog wat van te maken, maar lijken kapot te zijn gespeeld. Hebben ze soms de conditie van een wijkagent?

In de slotfase loopt het G-team nog uit naar 5-2 en is de conclusie helder. Burgemeester Swart is naast de politieke situatie zijn college en raad ook voetballend gezien de baas. Toch is er niemand die om de nederlaag baalt en dat is ook logisch. De consul moest eigenlijk het veld afkeuren gezien de hoeveelheid regen, maar dat kon hij niet over zijn hart verkrijgen. Een juiste beslissing, zo is gebleken. Zuidhorn heeft zijn pupillenveld met een geweldige wedstrijd geopend. Een wisselwerking tussen vereniging en gemeente waar vele bestuurders jaloers op kunnen zijn.

 

zuidhorn g voetbal gemeente 5

zuidhorn g voetbal gemeente 7