Subsidie voor De Buitenplaats Houwerzijl rond

0
116
De Buitenplaats Houwerzijl plant appelboom

“Er is veel geld beschikbaar om dit gebied te stimuleren”

HOUWERZIJL – Met een toekenning van maar liefst 38.631 euro subsidie van het Waddenfonds kan het dorp Houwerzijl aanvangen met De Buitenplaats. In totaal zal er 77.262 euro worden geïnvesteerd in het project, welke onder andere met dank aan subsidie van de Rabobank, het VSB Fonds, de NAM en de Theefabriek nu geheel bij elkaar is. De gemeente De Marne heeft toegezegd in materiale middelen te ondersteunen.

Waar de initiatiefnemers naar een jaar fondsen werven bijna moedeloos werden, hebben zij opeens zelfs budget over. “We hebben ongeveer 17.000 euro teveel nu, maar we proberen dat te benutten voor een tienjarig onderhoudsplan, of er een voorstel voor uitbreiding of een kwaliteitsslag aan te hangen”, vertelt Jano van Gils. “Dit is een krimpgebied, maar uiteindelijk is er ongelooflijk veel geld beschikbaar om dit gebied te stimuleren.”

Dorpsbewoners refereren ook wel als ONS Bos aan De Buitenplaats, met de letters ONS verwijzend naar Ontmoeting, Natuur en Spelen, de hoofdfuncties. Het is de bedoeling dat er in het bestaande wandelbosje naast de Theefabriek hier invulling aan wordt gegeven met onder andere een toegangspoort met informatiebordjes, een jeu-de-boulesbaan, een vogelkastenbos, wandelpaden en een glij- en kabelbaan. Van Gils beaamt dat het een ambitieus plan is. “De kabelbaan is zo’n vijftig meter lang; de hele speelplaats zal de grootte van een half voetbalveld hebben. Maar zo zal men het niet ervaren straks, het wordt een natuurlijk geheel wat in elkaar overloopt en we willen eerder aanleiding geven tot spelen in plaats van ‘hier kun je schommelen’.”

Het dorp nam al een voorschot op het goede nieuws door een weekend eerder een appelboom te planten. Een traditie die ze jaarlijks in ere willen houden. Het is nu eerst zaak alles te plannen, want in april volgend jaar moet De Buitenplaats klaar zijn.