Totale schade storm laat zich nog niet voorspellen

0
137
Niekerk Stormschade

STREEK – De totale schade van de storm is voor de gemeenten De Marne, Grootegast en Zuidhorn nog moeilijk te voorspellen. Dat blijkt na rondvraag van De Streekkrant bij de desbetreffende gemeenten, die wél aangeven schade te hebben, maar nog niet in kaart hebben welke kosten dat met zich meebrengt. De Marne heeft geen grote schade, maar in Grootegast en Zuidhorn is de voorspelling dat het tienduizenden euro’s gaat kosten.

Volgens woordvoerder Dirk-Jan Westerhof van de gemeente Grootegast is de schade in zijn gemeente fors te noemen. Volgens hem is de afgelopen week vooral gebruikt om de wegen weer begaanbaar te maken. Hij schat de schade op tienduizenden euro’s, maar durft geen exacte voorspelling te doen.

In Zuidhorn lijkt dat niet heel veel anders te zijn. De gemeente stelde daar zelfs op maandagochtend een crisisteam in, dat zelf weer zeven ‘operationele teams’ aanstuurde. Ook in deze gemeente is de rest van de week gebruikt om de boel op te ruimen. Woordvoerder Martien van der Laan liet weten dat er op dit moment een zestigtal zaken als schadepost staan geregistreerd. Een drietal gemeentelijke gebouwen zijn beschadigd en de personele inzet om alles weer ordelijk te laten verlopen bedraagt al meer dan 300 manuren. Kortom, ook daar kan de boekhouder een forse kostenpost in zijn begroting noteren.