Bonifatiuskapel Dokkum

0
366
Ongenode gast winterfranjefair

Datum: 10 november

Tijd: 15.00 uur

Het gebeurt niet vaak dat de (On)genode gast op zondag er op uit gaat. Maar voor de Winterfranje Fair in de Bonifatiuskapel in Dokkum maakte ik graag een uitzondering op de regel. Daarvoor waren een aantal goede redenen. Ten eerste is de Bonifatiuskapel één van de mooiste locaties in de regio als het gaat om religieus erfgoed, ten tweede werd het hoog tijd om eens een onvervalste Bonifatiusbitter te proeven en ten derde is het gewoon de tijd van winterfairs. De Facebook-pagina van de Winterfranje Fair beloofde een hoop goeds. Meer dan veertig standhouders in en rondom de Bonifatiuskapel, het allereerste Fries Kampioenschap Stamppot koken en een goed begin van het winterseizoen.

’s Ochtends kijk ik nog enigszins moedeloos uit het raam. Het regent pijpenstelen, en ook al is de Bonifatiuskapel nog zo overdekt, de tuin rondom de kapel is dat niet. Wanneer de fair om 12.00 start kijk ik nog eens uit het raam, en de lucht begint al op te klaren. Voor de zekerheid neem ik toch een paraplu mee, je weet het ten slotte maar nooit. Eenmaal in Dokkum blijkt parkeren nog wel eens een hele klus te kunnen worden. Al vanaf de doorgaande weg die uitkijkt op de Bonifatiuskapel is te zien dat het druk is. Erg druk. Uiteindelijk heb ik geluk en vind ik op Lutjebleek een parkeerplek. De auto’s die allemaal achter me aanrijden hebben minder geluk, zij moeten nog een tijdje rondrijden om een plekje te vinden.

Ik loop voorbij de heilige Bonifatiusbron, en zie al verscheidene mensen de fair weer verlaten met hun armen vol met tasjes en kerststukken. Even word ik paniekerig, het is toch niet alleen maar een kerstfair? Bij de ingang word ik vriendelijk begroet, en wordt mij het principe van het Fries Kampioen Stamppot koken duidelijk. Bij de deelnemende stamppotkokers kan ik in de rij gaan staan om een hapje stamppot te proeven, waarna ik vervolgens een briefje met de tekst ‘Ik vind dit de lekkerste stamppot’ kan deponeren in de desbetreffende stembus. Het is echter erg druk bij de stamppotproeverijen, dus ik besluit eerst maar eens een kijkje te nemen in de Bonifatiuskapel zelf.

Wie de Bonifatiuskapel niet kent, zal de eerste keer hier zich verbazen over de verrassende architectuur. In een cirkel rondom kun je door het gebouw wandelen, het midden van het gebouw is openlucht. Dus je bent binnen, maar eigenlijk ook niet.

De standhouders zijn opgesteld langs de muren van de kapel. Doordat het nogal druk is is het enigszins dringen om te kijken wat de standhouders nou eigenlijk aanbieden. Erg handig is het niet, want doordat er weinig ruimte is, lopen de bezoekers eigenlijk maar wat vluchtig langs de kraampjes. Ik kan me het best voorstellen, aangezien er tientallen mensen ook langs deze kramen willen wil je de boel niet opstoppen. Ik kan me voorstellen dat de standhouders dit liever anders zouden zien. Gelukkig is de sfeer opperbest, genieten de mensen van de live muziek die in het midden van de kapel gespeeld wordt en heeft iedereen wel de tijd. Het is ten slotte zondag.

De laatste stand in de kapel is die van de Bonifatiusbitter. Hier is het dringen geblazen. Ieder wil graag een romertje proeven van de bitter die ontwikkeld is speciaal voor Dokkum. Omdat ik in de auto ben waag ik het er maar niet op, en besluit ik direct maar een hele fles mee te nemen naar huis. Dat wordt thuis genieten.

Bij de stamppotten is het nog steeds een drukte van jewelste. Ik geloof het wel, en besluit weer naar huis te gaan. Ten slotte is het koffietijd, en geen etenstijd. Thuis zie ik op Facebook dat Jan Veenma van Jan Cooks 4 You de winnaar is geworden van het Fries Kampioenschap Stamppot koken. Hij maakte stamppot met biologische pompoen, appel, aardappel, gekookte rookworst en een stipje appelstroop. Toch jammer dat ik dat gemist heb.