“Het was echt geweldig, ik heb van alles genoten”

0
139
Grootegast Abel Tasman ArtPrize Mark

Nog enkele dagen voor inschrijving Abel Tasman Art Prize

GROOTEGAST – Een prachtige herinnering vinden ze het. Albertina Oegema en Mark Kooistra wonnen in het verleden de Abel Tasman Art Prize en beiden hebben veel aan het winnen van de prijs te danken. Het bracht ze namelijk naar Tasmanië, het eiland wat de beroemde oud-inwoner van Lutjegast op 24 november 1642 ontdekte. Deze week gaan ze nog een keer terug in de tijd, de periode dat ze de ellenlange reis maakten.

Als leerlinge van het Lauwers College in Buitenpost deed Albertina Oegema mee aan de Abel Tasman Art Prize en na een hevige strijd wist zij uiteindelijk de felbegeerde reis naar Tasmanië in de wacht te slepen. “Een docent van ons maakte ons enthousiast om deel te nemen aan de prijs”, blikt ze terug. “Ik woonde toen nog in Zwaagwesteinde en weet nog dat ik die prijs graag wilde winnen. Daarom had ik echt enorm mijn best gedaan op het schilderij en er was een meisje uit mijn klas die ook een prachtige kunstwerk had gemaakt. Deze twee goede kunstwerken werden opgestuurd naar Grootegast in afwachting van wat komen ging.”

Na een gesprek met de jury kon Oegema niets anders doen dan duimen en als scholiere wist ze dan uiteindelijk de reis in de wacht te slepen. De Friezin mocht drie weken op het eiland doorbrengen en na een reis van tientallen uren kwam ze uiteindelijk aan in de hoofdstad Hobart. “Het was spannend, vooral de reis met het vliegtuig”, lacht ze. “Maar ik had er ontzettend veel zin in. Tijdens de reis wilde ik alles zien en beleven. Doordat ik in een gastgezin verbleef leerde ik de cultuur op het eiland ook veel beter kennen. In het gastgezin woonde een meisje van mijn leeftijd en ik ging met haar naar school en heb verder gewoon meegedraaid in het gezin. Het was echt geweldig, ik heb van alles genoten.”

Rijk eiland

De ervaring die Mark Kooistra als individuele winnaar in 2009 beleefde kent een soortgelijk enthousiasme. “Het was inderdaad fantastisch. Tasmanië is zeker een rijk eiland, misschien iets minder rijk dan Nederland maar de gastvrijheid en de gemoedelijkheid sprak me zeker aan. Na dertig uur vliegen werd ik goed ontvangen door de organisatie daar en uiteindelijk heb ik mijn tijd in twee gastgezinnen doorgebracht. Tijdens mijn periode op Tasmanië heb ik veel avontuurlijke dingen ondernomen en veel van het eiland gezien. Ook ben ik naar school geweest en vooral het dragen van een schooluniform was toch bijzonder om te zien. Dat kennen wij natuurlijk niet in Nederland.”

Kooistra sleepte de prijs binnen door niet alleen de positieve aspecten van het ontdekken van Tasmanië toe te lichten, maar ook het negatieve van deze periode naar voren te brengen in zijn kunstwerk. “Ik wilde niet alles ophemelen en de jury vond dat vrij uniek. Dat zagen ze niet bij andere kunstwerken. Toen Tasmanië ontdekt werd zijn de oorspronkelijke inwoners afgeslacht en dat wilde ik niet onopgemerkt laten op mijn schilderij.” Het deelnemen heeft voor beiden hun blikveld op de wereld vergroot, zo vertellen ze. “Je wordt geprikkeld om opnieuw zo’n reis te maken”, vertelt Kooistra. “Ik zou niet bang zijn om het nog een keer te doen.”

Kunstzinnige jongeren tussen de 16 en 20 jaar kunnen zich nog altijd inschrijven voor de Abel Tasman Art Prize. Individuele deelnemers moeten in de gemeente Grootegast wonen, scholen die gevestigd zijn in het Westerkwartier, de stad Groningen of het oostelijke deel van Friesland kunnen zich eveneens inschrijven. Dit kan nog tot 15 november. Het gemaakte kunstwerk en de bijbehorende schriftelijke motivatie moeten voor 1 februari zijn ingeleverd. Daarna zal een deskundige jury de kunstwerken beoordelen. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente: www.grootegast.nl/artprize.