“Ik was gewoon niet goed genoeg”

0
157
Foske Tamar vd Wal

Foske Tamar van der Wal verliest leiderspak en eindigt niet op podium

DEN HAAG – “De overwinning komt steeds dichterbij”, praatte Foske Tamar van der Wal zichzelf na de wedstrijd in Den Haag met de nodige zelfspot moed in. Tot nog toe eindigde Van der Wal steeds op het podium, zij het nog zonder winst. In de stad achter de duinen ging het eigenlijk helemaal mis.
Er was geen felbegeerde eerste zege, zelfs een podiumplaats zat er niet in en ook het oranjepak waarin de aanvoerder van het algemeen klassement mag rijden moest Van der Wal overdragen. Daar rijdt Janneke Ensink volgende week in. “Ik kan het voornamelijk mezelf aanrekenen”, keek de marathonschaatsster in de spiegel." Ze doelde op een ontsnapping van drie meiden met daarin de latere winnares Carien Kleibeuker die voor Van der Wal geen geheimen heeft. Ze zijn voormalig ploeggenootjes. Samen met de relatief onbekende Ymke Vormeer en Yvonne Spigt ontketenden de dames een ontsnapping. Het peloton reageerde apathisch en geen van de ploegen leek de ontsnapping serieus te nemen. “Daar ging het mis”, analyseerde Van der Wal haar nederlaag. “Ik was net terug van een poging tot wegrijden, zag het wel gebeuren maar vond dat het nu even niet aan mij of mijn ploeg was dit dicht te gaan rijden. Ik verwijt niemand iets maar het was mooi geweest als dit was dicht gereden.”

Het damesschaatsen is misschien wel leuker dan ooit. De top rijdt hard, is sterker en breder. Een tijdperk Bekkering, of De Vries, dan wel Van der Wal of Huisman zoals in het verleden het geval was is niet aan de orde. Gevestigde namen als Birgit Witte, Elma de Vries, Carla Zielman, Maria Sterk. Ze spelen allen geen rol meer van betekenis in het algemeen klassement. De gevestigde orde rijdt nog altijd hard. Eigenlijk rijdt Van der Wal ook erg goed – beter dan vorig jaar – maar enkele nieuwelingen hebben een hoog niveau en het peloton weet dat nu ook. Niet reageren is soms een optie, maar vaak ook niet. Van der Wal werd vijfde nadat ze de sprint om de derde plaats van Huisman en Schouten verloor. Geen podium, nog wel een tweede plaats in het algemeen klassement achter de verrassing van dit seizoen, Janneke Ensing uit Gieten. De achterstand bedraagt maar drie punten, de voorsprong op nummer drie, Mariska Huisman telt negen punten. Het is dus ongemeen spannend daar bovenin het klassement. Voorlopig blijft het peloton ver weg, Haarlem is komende zaterdag plaats van handeling.

Van der Wal houdt de moed er in en blijft rustig. “Wat er vandaag is gebeurd is natuurlijk ook weer een leermoment voor mij en voor velen denk ik. Ik rijd goed, maar ben niet in topvorm en ik heb het idee dat sommige anderen zoals Irene Schouten en Mariska Huisman dat wel zijn. Eigenlijk voel ik me heel lekker en het moment dat alles weer eens meezit en het dubbeltje de goede kant opvalt komt steeds dichterbij.” Danielle Bekkering eindigde als 25e en staat 23e in het algemeen klassement.