Kollum kent de eigen kwaliteiten niet

0
397
KOLLUM - voetbal

Kollum verslaat koploper Broekster Boys: 1-0

KOLLUM – Kollum won zaterdagmiddag met 1-0 van koploper Broekster Boys. En hoewel de zege ietwat gelukkig was, was de overwinning wél een teken aan de wand. Kollum kan dit seizoen namelijk gewoon meedoen om de prijzen. Maar dan zal men wel wat zelfbewuster moeten worden. Grote man aan thuisclub-zijde was Marinus Hoekstra. Hij tekende namelijk voor de enige treffer van de wedstrijd.

Handhaving. Dat is – zo werd voorafgaand aan de wedstrijd in de bestuurskamer gesteld- het doel dit seizoen van de ploeg van trainer Wierd Kuipers. Daarmee leggen de oranjehemden de lat veel te laag. Zaterdag lieten ze weer eens zien genoeg kwaliteit te hebben om bovenin mee te doen in de Tweede Klasse. Met gemak zelfs.

Kollum wilde dolgraag voetballen zaterdag. Nadat ’s morgens alle wedstrijden waren afgelast, werd besloten de wedstrijd van de hoofdmacht op het B-veld te spelen. Dat mocht, want er staan hekken om het veld. Wat miste was betegeling rond het prima bespeelbare veld, waardoor negen van de tien bezoekers meteen natte voeten hadden. Het deerde de 200 bezoekers niet, want ze kregen zaterdag een alleraardigste wedstrijd voorgeschoteld. Misschien niet altijd even hoogstaand, maar wél vermakelijk. Met kansen aan beide kanten, met strijd en met (soms) heel aardig voetbal. Wierd Kuipers heeft een prima ploeg tot zijn beschikking, met zeker voorin drie handenbinders. ‘Sjouwe’ Joop Pijnacker is en blijft negentig minuten lastig voor elke tegenstander en heeft scorend vermogen. Marinus Hoekstra is fysiek sterk, lastig te verdedigen en staat ook vaak op de goede plek terwijl Hein van Marrum ook een prima speler voor dit niveau is. Van Marrum is voetballend gezien wellicht de beste van de drie, al liet hij dat zaterdag niet echt zien. Hij leed zeker voor de rust teveel balverlies.

Aanvankelijk kregen beide ploegen niet hele vele kansen. Hedzer Prins bleek, zeker nadat hij van de rechter naar de linkervleugel verhuisd was, de gevaarlijkste man bij de gasten, die aanvankelijk slechts opvielen door luidruchtig commentaar op de verder prima leidende scheidsrechter Volders. De eerste de beste kans (?) van de thuisclub was raak. Pijnacker draaide zich aan de zijkant vrij en gaf een voorzet. Die voorzet leek gemakkelijk weggewerkt te kunnen worden, maar de verdediger van Broekster Boys, geleid door oud-Kollumer Jan Mulder, miste de bal waarna Hoekstra de bal het laatste zetje gaf: 1-0.

Daarna kreeg de thuisclub vrijwel geen kansen mee. Onder regie van Prins kregen de bezoekers wel een handvol kansen. Nadat de voortreffelijk keepende Johan Vonk al twee keer had gered, had Kollum geluk toen vlak voor rust een inzet van Piet Wessel Dijkstra op de paal belandde. In het tweed bedrijf beet Kollum aanvankelijk meer van zich af. Het werkte hard en kreeg via Pijnacker en Hoekstra een aantal riante mogelijkheden op 2-0. Daarna namen de bezoekers- adel verplicht- de regie over en zetten Kollum onder druk. Kansen kwamen er. Voor Siemen Sake Kamstra, voor Riemer Doornbos en voor Piet Wessel Dijkstra. Keer op keer stond doelman Vonk echter in de weg. Pal voor tijd leek Kollum – dat keihard werkte maar te weinig voetbalde na de rust- op 2-0 te komen. Joop Pijnacker schoot een vrije trap toen op de paal en wist ook de rebound niet tegen het net te krijgen. Daardoor bleef het na een hectische slotfase bij 1-0. Een geflatteerde zege, dat wel. Kollum liet echter zien een hecht collectief te zijn. Met voorop die drie handenbinders. Deze ploeg moet daarom mee kunnen doen. Handhaving mag helemaal geen probleem zijn, een periodetitel zou eigenlijk het streven moeten zijn voor de manen van trainer Wierd Kuipers. Niet meer en zeker niet minder.

Kollum – Broekster Boys 1-0 (1-0)

15. Marinus Hoekstra 1-0. Scheidsrechter: Volders. Toeschouwers: 200.

Kollum: Johan Vonk, Danny Nicolai, Wiebe Postma, Wierd de Vries, Adrian Heslinga, Romke Bos, Rutger de Poel, Robert Lietmeijer, Joop Pijnacker, Hein van Marrum, Martinus Hoekstra.

Broekster Boys: Erik Krol. Dirk Wijnsma, Jeroen IJsselmuiden, Sjoerd Westra, Ronald Beintema, Riemer Doornbos, Hedzer Prins, Remco Kooistra, Piet Wessel Dijkstra, Siemen Sake Kamstra, Hendrik Bouma.

Ster van het veld: Johan Vonk

De doelman van Kollum keepte een heel sterke partij en redde zijn ploeg met name in de tweede helft een aantal keren. Vonk liet zaterdag zien over geweldige reflexen te beschikken.