Kunstenares Claudia Boonstra draagt haar geloof uit in haar werk

0
281
DSK_STRK-p29.pdf - Adobe Acrobat Pro

“Ik ben me gaan beseffen dat het een gave is”

SEBALDEBUREN – Hoewel ze van jongs af aan een grote liefde voor tekenen heeft, kwam de passie van Claudia Boonstra voor het tekenen en schilderen pas de laatste jaren in een stroomversnelling. Niet geheel toevallig viel dit samen met een ommekeer van hoe zij in haar geloof staat. Eén en één werd niet alleen twee, maar drie, en het prachtige tastbare resultaat hiervan zijn haar schilderijen waarin zij haar geloof kan uitdragen.

“Als je me vraagt wat ik vroeger graag deed, kan ik me niet anders herinneren dan dat ik altijd aan het tekenen was”, blikt Claudia terug. Het was vooral een hobby, waar ze pas de laatste jaren meer betekenis aan geeft. “Toen de kinderen kwamen, kreeg ik langzaamaan meer tijd en ik ging cursussen volgen. Dan begin je eens te schilderen met portretten, landschappen en bloemen. Ik kon eigenlijk alles namaken, maar nu is het anders. Het komt vanuit de geest.”

De stap die Claudia maakte, eigenlijk die van hobbyist tot kunstenares, heeft alles te maken met het geloof. “Ik ben me gaan beseffen dat het een gave is, wat ik doe. En dat het als Christen een manier is om het geloof uit te dragen”, vertelt ze. “Er was een grote ommekeer in mijn persoonlijke relatie met God. En nu is het net alsof ik beelden doorkrijg. Wacht ik zal een voorbeeld geven”, vervolgt ze snel. Ze vertelt over hoe ze op een conferentie in Biddinghuizen zomaar opeens het beeld van een rails doorkrijgt. “Geen idee wat ik ermee moest, maar ik heb er maar een schetsje van gemaakt. Later werd ik gevraagd voor een vrouwenochtend met als thema ‘bidden’. Als voorbereiding luisterde ik naar een mp3 over het onderwerp, waarin ik opeens de volgende zin hoorde: ‘bidden is rails leggen voor God, zodat hij iets op aarde kan doen’.” Het resulteerde in een prachtig schilderij waarin de rails een prominente rol kregen.

Symboliek is van grote waarde in haar werk. “Symbolen en kunst passen goed bij elkaar”, vindt Claudia. “Je kunt er veel in kwijt: mensen kunnen er hun eigen verhaal in zien, maar je kunt zelf ook veel vertellen met symbolen.” En dat vertellen is van belang voor Claudia. “Zeker, als je het geloof zo beleeft, heb je dat verlangen om het uit te dragen. En de één is nou eenmaal beter met woorden, een ander met muziek en ik doe het op mijn manier. En het leuke is, op de één of andere manier komt het ook steeds meer op mijn pad. Eerder was ik best wel verlegen, maar sinds de ommekeer die ik heb gemaakt, ben ik zelfs al op televisie geweest. Ik heb nu zoiets van: kom maar op”, lacht ze tevreden. Daarbij voelt ze zich niet gehinderd door een doofheid van 90% aan haar ene oor en 50% aan het andere.

Claudia vindt het dan ook best belangrijk dat haar boodschap de wereld in gaat. “De wereld verandert en dat is wel eens zorgelijk. Zelf proberen we onze kinderen wel het goede mee te geven, hoe lastig dat soms ook is. Ik hoop zeker dat mijn boodschap de wereld in gaat. Het evangelie is een blijde boodschap. Meer mensen zouden moeten beseffen dat ze de liefde van Jezus mogen proeven, daar wordt de wereld alleen maar beter van.”

De schilderijen van Claudia zijn dan ook verre van zwaar, maar juist vol vrolijke kleuren. “Ik hou gewoon van kleur”, zegt ze met een blik op één van haar schilderijen waarin een groot hart eruit springt tegenover een kleurrijke achtergrond. “Je kunt het leven als saai zien, maar ik vind het spannend en kleurrijk. Ik wilde een helemaal wit schilderij maken, maar dit is wat eruit kwam. Het is blijkbaar nog niet mijn tijd ervoor”, lacht ze.

“Het is een must, als je eenmaal bezig bent, moet je doorgaan”, vertelt Claudia over het schilderen. Haar gezin met vijf kinderen staat op de eerste plaats, maar draait gezellig door in de keuken rondom haar schilderwerk. Tevreden ziet ze hoe ook bij de oudste dochter dezelfde creativiteit en liefde voor het geloof weer te vinden is. Op wat voor manier, dat laat ze haar zelf ontdekken. Net zoals met haar cursisten. “Iedereen kan tekenen; er komt altijd wat moois uit. Ik laat het mensen zelf ontdekken en hoop ze wat door te geven van wat ik doe”.

Op www.claudiaboonstra.nl is meer informatie te vinden over het werk van Claudia.