Marcel Kleefstra in eerste seizoen al kampioen

0
203
OENTSJERK - Marcel Kleefstra

OENTSJERK – Hij heeft zijn rijbewijs nog niet, maar heeft meer meters in wagens met vier wielen gemaakt dan menig leeftijdsgenoot. De 17-jarige Marcel Kleefstra uit Oentsjerk begon op zevenjarige leeftijd met karten. Na dit acht jaar lang te hebben gedaan en in die tijd twee keer Nederlands Kampioen te zijn geworden maakte hij een dik jaar geleden de overstap naar de PTC cup. ‘Het laatste seizoen dat ik kartte hebben we enorm veel pech gehad. Door bijvoorbeeld motorproblemen heb ik maar een half jaar kunnen karten. En karten is een behoorlijk kostbare hobby. Dat kost wel drie keer zoveel als de autosport waar ik nu aan doe. Om een nieuw seizoen aan te gaan was te kostbaar geweest,’ vertelt Marcel. Inmiddels had Marcel de leeftijd bereikt om zijn Europese licentie te mogen halen om in een auto het circuit op te mogen. De overstap werd gemaakt naar de PTC cup, waarin hij met zijn Toyota Aygo in zijn eerste seizoen al kampioen werd. ‘Van de zestien wedstrijden die ik dit seizoen reed won ik er acht. Bij alle andere wedstrijden haalde ik ook podiumplaatsen.’ Eind oktober werden de laatste wedstrijden gereden waaruit bleek dat Marcel de absolute kampioen was. Volgens zijn vader Jelle heeft Marcel het kampioenschap te danken aan een aantal factoren. ‘Hij heeft flink wat ervaring opgedaan met het karten. Dat heeft natuurlijk in zijn voordeel gewerkt. Daarnaast heeft hij gewoon gevoel voor de autosport. Dat moet wel, als je racet tegen mensen die allemaal in gelijkwaardige auto’s rijden. De auto’s waarin in deze klasse gereden wordt, gaan allemaal even snel. Bij deze klasse komt het echt op de coureur aan.’ Bij de PTC cup wordt er gereden in drie verschillende wagens; de Peugeot 107, de Citroën C1 en de Toyota Aygo. Ook Marcels instructeur Johan Kraan racet in deze klasse mee. ‘Dat is natuurlijk erg leuk, als je hem inhaalt tijdens een race, en uiteindelijk van hem wint,’ zegt Marcel. Voor de familie Kleefstra is het racen van Marcel een hele familieaangelegenheid. ‘Dat was vroeger al zo,’ vertelt Jelle. ‘Toen gingen we met het hele gezin in een camper met de kart erachter naar wedstrijden in Duitsland en verder.’ Daarnaast is Marcels broertje Remco altijd enthousiast in de weer als autopoetser. Nu het eerste seizoen van Marcel ten einde is kijkt hij voorzichtig vooruit naar het volgende seizoen. ‘Het doel voor het volgende seizoen is om in een snellere toerwagen te mogen rijden.’ Het voorzichtige vooruitkijken heeft voornamelijk te maken met het vinden en behouden van sponsoren. ‘Het is een hobby waarin je afhankelijk bent van sponsoren die je ondersteunen. We kunnen ons gelukkig prijzen met een goede hoofdsponsor, Olijnsma Auto Giekerk, maar het blijft natuurlijk afwachten wat de tijd zal doen,’ aldus Marcel. ‘Het is een voorrecht voor Marcel dat hij dit kan doen,’ voegt zijn vader daar aan toe. ‘Dat beseffen we ons goed. Niet alles is vanzelfsprekend. Daarom proberen we ook altijd wat sponsors terug te doen.’ Dat niet alles vanzelfsprekend is maakte Marcel afgelopen jaar ook mee toen hij deelnam aan de Race Against Cancer op het TT circuit in Assen. ‘Op deze dag konden zieke kinderen rondjes meerijden over het circuit. Dat was fantastisch om te mogen doen. Het geeft een heel goed gevoel wanneer deze kinderen met een grote glimlach de auto weer uitstappen,’ zegt Marcel. In de toekomst zou Marcel graag op hetzelfde niveau meeracen als Tom Coronel. ‘Hij komt uit in de hoogste klasse voor touringcars. Mocht geld geen beperkende factor zijn, dan zit die kans er wil in. Maar dat is natuurlijk altijd afwachten.’ En dat rijbewijs? ‘Dat heeft nog geen haast. Met mijn brommer kom ik overal,’