MFC De Veste, Opende

0
229
Opende OG opfris rijbewijs-7

Datum: donderdag 7 november 2013

Tijd: 09.30 uur

De Ongenode Gast zet deze keer koers naar Opende, waar de Rijvaardigheidstest onder auspiciën van Veilig Verkeer Nederland gaat plaatsvinden. Deze test, met name gericht op ouderen in de regio, zal deze groep de fijne kneepjes van het rijden nog eens onder de aandacht brengen. Voor sommigen is het namelijk meer dan vijftig jaar geleden dat ze hun rijbewijs hebben gehaald en iedereen weet dat de tijd in de afgelopen jaren niet stil heeft gestaan.

Het is overigens geen sprong in het diepe, want een week eerder werd er in ’t Kompas in Lutjegast een uitgebreide theorieles gegeven door een deskundige. Wanneer kom je van rechts, welke borden zijn er bijgekomen, dergelijke zaken kwamen allemaal aan de orde. In en rondom MFC De Veste wordt daar vandaag een passend vervolg aan gegeven. Reinder Reen buigt zich over de deelnemers die opnieuw worden bijgespijkerd op het gebied van de theorie en wat betreft de praktijk staan een aantal rijschoolhouders klaar om zich hierover te ontfermen.

De organisatie van deze ochtend ligt in handen van Elly Buivenga, die samen met haar man en zoon een rijschool bestiert. In Lutjegast waren er pakweg twintig deelnemers en ook vandaag ziet het er aardig uit. Het zijn er weliswaar geen twintig, toch zijn er voldoende ouderen die graag meer te weten willen komen over de huidige regels in het verkeer. “Vandaag worden nieuwe regels besproken en uitgelegd”, vertelt ze. “Daarnaast leggen we nog eens de nadruk op hoe we met elkaar omgaan in het verkeer. Oogcontact is heel erg belangrijk, daarmee voorkom je veel gevaarlijke situaties.” Volgens de organisator van de rijvaardigheidstest een succes, aangezien de reacties van de deelnemers overwegend positief zijn. “De deelnemers zijn enthousiast en ze geven aam er altijd wat aan te hebben.”

Het gesprek gaat al snel terug naar vroegere tijden. De tijd dat er minder verkeer op de weg was, maar er wel veel meer verkeersdoden waren. Ruim 4000 per jaar om precies te zijn. nu zijn dat er 900, terwijl het veel drukker is op de weg. Met alcohol achter het stuur? Dat was dertig jaar geleden normaal. Hele families vertrokken na een gezellig samenzijn met een fles beerenburg op achter het stuur. Tegenwoordig is dat – niet onlogisch – uit den boze.

Terug naar vandaag, waar vrachtwagenchauffeur Hielke Pel aan de deelnemers laat zien welke dode hoeken een vrachtwagen herbergt. “De mensen kunnen dan zien hoe het is als vrachtwagenchauffeur in het verkeer. Vaak wordt er naar ons gewezen, terwijl wij vaak al heel defensief rijden. We kunnen sommige punten niet zien. Wanneer er fietsers naast ons fietsen verdwijnen ze al snel uit ons blikveld. Aan de andere kant, auto’s zijn steeds veiliger qua bescherming, maar juist door meer bescherming hebben deze voertuigen ook meer dode hoeken.” De deelnemers ervaren het in ieder geval als leerzaam. Jakob Koning bijvoorbeeld. “Dit is een mooi initiatief. Je doet het voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van een ander. Je krijgt borden te zien die je voorheen nooit geleerd hebt, dat is zeker een aanvulling.”

Mevrouw Van der Til uit Oldekerk ervaart het eveneens op deze manier. “Ik kwam dit via de ouderenbond PCOB tegen en ik dacht: laat ik maar eens gaan. Het is leuk, ik heb zeker wat bijgeleerd over het verkeer. Ik ben wel een voorzichtige rijder hoor. Wanneer we op de snelweg gaan blijf ik gewoon aan de rechterkant. Waar ik me wel aan erger is het feit dat drie van de vijf autorijders geen richtingaanwijzer gebruiken. Maar al met al ben ik dankbaar dat ik nog kan en mag rijden. Dit is een mooie leerschool.”

De Buivenga’s zijn overigens met z’n drieën vertegenwoordigd en krijgen daarbij steun van Jacob Polling uit Donderen. Zoon Bert Buivenga is eveneens een gepassioneerde rij-instructeur. “Dit is voor mij een uit de hand gelopen hobby. Op m’n achttiende ben ik begonnen en nu alweer een aantal jaren bezig. Erg leuk om ook op een dag als deze de mensen wat te kunnen leren.”

 

 

Opende OG opfris rijbewijs-8