Opende klopt ook Leovardia; Grootegast wint derby van De Lauwers

0
120

Voetbaloverzicht de Streekkrant

STREEK – In de negende speelronde stond de derby De Lauwers-Grootegast op het programma. De groenen wonnen: 1-3. Ook winst voor Opende, dat het sterk geachte Leovardia in eigen huis verrastte: 0-1. Het blijft moeizaam gaan met Grijpskerk (2-0 ten onder nij ONT en FC LEO dat stijf onderaan staat na weer een flinke nederlaag: 5-1 bij Wykels Hallum. OKVC gaat voortvarend, al was de 2-1 winst bij TFS aan de krappe kant. Kloosterburen won het middenmootduel van Zevenhuizen (zie verslag elders). Niekerk-ZEC vond geen doorgang wegens een sterfgeval bij ZEC.

ADUARD 2000 paste het systeem in de thuisbeurt tegen Rouveen aan doordat er wat irritatie ontstond over de speelwijze. Met twee spitsen ging het beter, al was het resultaat maar een punt. De wind speelde een bepalende factor. Met de wind in de rug was Rouveen in de eerste helft gevaarlijker. Na de pauze had Aduard de wind in de zeilen en verdiende de winst. Toch kwam Aduard met 2-1 achter. Een kwartier voor tijd zorgde Martijs van Beusekom voor de gelijkmaker. Het nog steeds jonge GRIJPSKERK redde het ook niet tegen ONT. Het kansen missen voor open doel was een normaal beeld. In het Smallingerland was het vreselijk. Zelfs voor leeg doel en een penalty waren aan Grijpskerk niet besteed. Na een gelijkopgaande eerste helft scoorden de Friezen uit een vrije trap van 25 meter de 1-0. De gasten hadden de 1-1 moeten maken uit eveneens een vrije trap, die echter niet slim werd genomen, In de tegenaanval maakte ONT de 2-0. “Een jonge ploeg heeft in november altijd een terugslag”zei Johan Cruijff onlangs”, vertelde trainer Henk Buikema, die zich daar dan maar aan vasthoudt. FC LEO verloor met 5-1 van Wykels Hallum en dat was geflatteerd. Bij rust was de stand nog in evenwicht. LEO liet in het eerste deel enkele absolute scoringskansen liggen, waaronder Marco Rietema die echter na een 1-0 achterstand alsnog het net vond. In de tweede helft stroopten de Friezen de mouwen op en werden de Leensters afgetroefd in de duels, waarna de score hoog opliep: 5-1. FC LEO blijft daardoor rode lantaarndrager. “Halverwege de competitie wordt bepaald waar je eindigt en dus wordt het moeilijk”, weet trainer Jan-Jaap Zijlstra. OPENDE leverde stuntwerk door Leovardia op het Kalverdijkje te verslaan. In de eerste helft ging de strijd gelijk op en kwamen de bezoekers in de laatste minuut goed weg bij een grote kans voor de Leeuwarders. Na rust ging de thuisclub vol voor de winst. Het duel leek in 0-0 te eindigen. Vlak voor tijd raakte Raymond Kruizinga de paal, waarna Rick van der Veen alsnog 0-1 maakte. Opnieuw een belangrijke winst voor de opgekrabbelde Peendermantsjes die komende week op de directe concurrent Ropta Boys stuiten. GROOTEGAST zag op tegen de derbystrijd in Warfstermolen en kwam met de volle winst thuis. Het was een echte ‘werkwedstrijd’ voor veel publiek dat ook in 2-2 had kunnen eindigen. Een kwartier voor tijd zette de mee naar voren gekomen voorstopper Stefan Krijthe de gasten op 1-2, vervolgens maakte Bennie Kits de bevrijdende 1-3. Daarvoor liet Herman Vellinga namens De Lauwers een schietkans voor de 2-2 liggen. “Ik ben oprecht blij na de domper van vorige week”, meldde Grootegast-trainer Marcel Poll na afloop. Collega Nico Roorda wees ook op de cruciale momenten vlak voor tijd, maar keek ook terug op de eerste helft. “We misten ook toen enkele kansen, waarna uit de tegenaanval gescoord werd. In de laatste seconde verliezen we de partij. We zijn strijdend ten onder gegaan”. ZUIDHORN kwam niet verder dan 0-0 tegen het roemrijke Veendam 1894. Het was een aantrekkelijke partij op het Joh. Smitpark tussen twee aanvallend ingestelde ploegen. In de laatste fase had Zuidhorn de kans om de strijd te beslissen, maar raakte de buitenkant paal. Veendam had veel harde overtredingen nodig om Zuidhorn af te stoppen. Het leverde een overtalsituatie op, maar geen doelpunten. OKVC won zoals verwacht van de nummer laatst, TFS, maar het werd wel slechts 1-2. OKVC vergat te voetballen, kreeg een dom doelpunt tegen, maar won wel. “En dan doe je het goed”, sprak Jurrie Smit. “We hebben de tegenstander het gevoel gegeven dat ze goed waren. Eigenlijk hebben we gewoon gedomineerd”. OKVC steeg door de overwinning naar plaats drie. VVSV’09 kwam met een punt uit Leek. Het was niet best wat VVSV en TLC lieten zien. De gasten hadden in de eerste helft niet te klagen over geluk. Dit na en vroege voorsprong via Hans Steigstra. TLC ging de rust in met 2-1. Meteen na de pauze had Steigstra weer succes, met een vrije trap van 30 meter. “We draaien lekker mee bovenin. We staan derde en dat was ook onze doelstelling. Deze positie geeft recht op een vervangende periode”, aldus leider Henk Pruim. Zondag herstelde GVB zich van de nederlaag in Eenrum door Woltersum – dat vorige week nog verrassend won van SVMH- van zich af te schudden. Het werd 6-1 door doelpunten van Tjeerd Smaal (2), Remco Duijker, Marcel van der Wijk, Jos Lebesque en Emiel Geling. De blauwhemden kregen daardoor weer aansluiting met de top vier. EENRUM blijft aan de winnende hand. De Roodbaadjes kenden een voortvarend begin tegen het nog puntloze Usquert. In de vijfde minuut schoot Tim Veenstra een penalty snoeihard tegen de lat. Vervolgens tilden Bjorn Schutter, Tim Veenstra en Sybolt Lindenbergh de stand naar 3-0. In de tweede helft liep de score hoog op via onder meer drie doelpunten van Milan Rutkowsky (waaronder een fraaie omhaal) en Nick Rijzinga, bijna rechtsreeks uit een corner. Veenstra gaf het laatste zetje. In het sportieve duel werden geen kaarten getrokken. Eenrum profiteerde van het puntverlies van koploper Engelbert.