René Nouta heeft van zowat iedere helikopter een schaalmodel

0
188
HURDEGARYP - René Nouta

HURDEGARYP – Als jongetje maakte hij al bouwpakketjes, totdat dat niet meer stoer was. René Nouta uit Hurdegaryp is tegenwoordig weer helemaal verwikkeld in deze hobby. Hij maakte al tientallen schaalmodellen, voornamelijk helikopters. Waar komt die voorliefde vandaan? ‘Ik ben een tijdje in dienst geweest, waarbij ik op een gegeven moment bij de Luchtmacht kwam bij de tactische helikoptergroep. Een kolonel, die de nodige vlieguren moest maken om zijn vaardigheden op peil te houden, vroeg me of ik met hem mee wilde vliegen. Vanaf dat moment in 1995 was ik verkocht. Voor Sinterklaas vroeg ik diezelfde helikopter. Die bleek echter maar moeilijk te vinden, en dus kreeg ik een andere. Sindsdien ben ik op zoek geweest naar het goede model. Daar bleken slechts weinig van te zijn, dus die zoektocht heeft nog wel twee jaar geduurd. Inmiddels heb ik het model in huis, maar ik moet hem nog steeds in elkaar zetten,’ vertelt Nouta. Wanneer hij vertelt over zijn hobby, spat het enthousiasme er vanaf. Het is voor hem niet alleen het bouwen, maar ook de kennis opdoen over met name helikopters. ‘Ik ben er voornamelijk ’s avonds laat mee bezig. Ik heb ook niet een erg hoog werktempo, want het moet natuurlijk wel leuk blijven. Ik denk dat ik per jaar maximaal tien modellen afmaak.’ Door de jaren heen wist Nouta veel verschillende modellen te bemachtigen. ‘Ik vind het ook mooi om van één model helikopter verschillende soorten te hebben. In verschillende schalen om met verschillende uitbreidingen.’ Inmiddels is zijn collectie aardig compleet, al blijft er altijd wat te wensen over. ‘Van de meeste helikoptersoorten die er zijn op aarde heb ik inmiddels wel een schaalmodel. Bovendien heb ik nog zo’n driehonderd bouwpakketten staan die nog in elkaar gezet moeten worden. Als ik nu op een beurs rondloop koop ik alleen nog maar de exclusievere modellen. Niet meer zoals eerst alles kopen wat los en vast zit.’ Dat de hobby van Nouta grote vormen aanneemt blijkt wel uit de drang om alles te weten te komen over een bepaald model voordat hij het model in elkaar zet. ‘Ik heb een vliegtuigje, een Fokker, waar maar bitter weinig foto’s van het interieur te vinden waren op internet. Omdat ik daar zo graag meer van wilde weten heb ik toen een vlucht geregeld bij een hobbyist die met dit type vliegtuigje vloog. We waren net tien minuten onderweg toen die piloot tegen me zei: ‘Pak de knuppel maar.’ Dat was echt een fantastische vlucht. Bovendien heb ik er foto’s van kunnen maken zodat ik het model zo waarheidsgetrouw na kon maken.’ Het is overigens niet een noodzakelijkheid voor Nouta om alle modellen zo waarheidsgetrouw na te maken. ‘Neem nou deze helikopter, die heb ik in de kleuren van de DHL geschilderd. Maar dat soort helikopters bestaan helemaal niet.’ Nouta heeft op internet veel contact met andere modelbouwers, en is ook onderdeel van IPMS, een organisatie die zich inzet voor bekendheid voor de hobby en waarbij men informatie met elkaar uit kan wisselen. Samen met een aantal andere modelbouwers maakte hij een tijd geleden voor het Korps Marinier een grote maquette van twee bij één meter. ‘Op die maquette lieten we een tafereel zich zoals die zich in Afghanistan voor kon doen. Ik heb voor die maquette twee helikopters gebouwd, anderen hielden zich bezig met bijvoorbeeld de tanks en poppetjes op de grond. Het was fantastisch om te zien hoe de mariniers reageerden toen zij deze maquette te zien kregen. Het was net echt!’ Samen met een groepje modelbouwers organiseert Nouta sinds vier jaar ieder jaar een modelbouwbeurs in Hurdegaryp. ‘Ieder jaar is er meer belangstelling voor. Dat is erg leuk om te zien. Volgend jaar vieren we ons lustrum. Het is dan de bedoeling dat we als modelbouwers samen 24 uur gaan bouwen.’