“Solidariteit komt niet vanzelf, dat moet je organiseren”

0
133
DSK_STRK-p15.pdf - Adobe Acrobat Pro

Stichting Leergeld Hoogeland een feit

STREEK – Stichting Leergeld Hoogeland is vorige week van start gegaan. In het gemeentehuis van Winsum reikte voorzitter Luit Havinga de eerste Leergeld brochures uit aan de wethouders van sociale zaken van de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. Een bijzonder moment, want met de oprichting van de stichting heeft Leergeld honderd procent dekkingsgraad in de provincie Groningen, als eerste provincie van Nederland. En daar is Havinga maar wat blij mee. “Want als je als kind niet kan meedoen met sport of bijvoorbeeld een schoolreisje, tel je niet mee.”

Want dat is het doel van stichting Leergeld: sociale uitsluiting bij kinderen voorkomen. De doelgroep is kinderen van vier tot zeventien jaar, meestal uit gezinnen met een minimum inkomen. In die gezinnen is er vaak geen geld voor een sport, muziekles, een computer of bijvoorbeeld een schoolreisje. En dat terwijl dit soort zaken juist erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een kind. Stichting Leergeld ondersteunt deze kinderen. Niet met geld, maar de rekening voor de voetbaltraining wordt bijvoorbeeld betaald of die van de sportschoenen. Havinga: “Zo komen de ouders ook niet in de verleiding iets anders te doen met het geld.”

Met de oprichting van Stichting Leergeld Hoogeland is de 72e Leergeld stichting in Nederland actief. Momenteel wordt ook druk gewerkt aan een stichting in het Westerkwartier. Wiebe Zorger, wethouder uit Winsum, is heel blij met de start in het Hoogeland. “Het gaat om kinderen. Kinderen die het echt nodig hebben. Armoede mag niet de oorzaak zijn dat kinderen niet kunnen meedoen.” Alle wethouders zijn er blij mee dat de stichting nu ook actief is in hun gemeente. Zij hebben er immers meer zicht op om welke kinderen het precies gaat. Dat vindt ook Harm Evert Waalkens, wethouder bij gemeente de Marne. Hij noemt het positief dat deze kinderen nu geholpen worden door mensen die dichtbij staan, mensen uit de eigen omgeving. “We zijn heel blij dat de stichting nu ook actief is in onze gemeente.”

Als voorbeeld wordt Samira genoemd, een meisje dat eerst niet mee kon gaan op schoolkamp omdat haar ouders er de financiële middelen niet voor hadden. Dankzij Leergeld kan zij gewoon mee. Veel aanvragen voor een bijdrage lopen dan ook via de school. Goed opgeleide vrijwilligers onderhouden het contact met de familie en ziet wat echt nodig is, bijvoorbeeld dat Samira ook een grotere fiets nodig heeft, en dat haar broertje zo graag op voetbal wil. Kortom: Stichting Leergeld is dus echt een stichting die het verschil kan maken, zonder dat er geld over de balk wordt gesmeten.

Ondertussen heeft de stichting al een mooi bedrag aan startkapitaal ontvangen. Van PKN Winsum, de Rotary in Uithuizen en de burgergemeente Winsum, de opsomming gaat nog wel even door. “Maar”, zo waarschuwt Havinga, “het is zeker nog niet genoeg. Als we er van uitgaan dat we per jaar zo’n honderd tot honderdvijftig kinderen ondersteunen, dan moet er echt nog geld bij. In de praktijk blijkt dat er ongeveer €350,- per kind per jaar nodig is.” En als het budget van de stichting op is, dan is het ook echt op. Een bijdrage is zeker welkom dus. Havinga is in ieder geval positief gestemd. Solidariteit komt niet uit zichzelf, dat moet je organiseren.” Daar is door de stichting een mooi begin mee gemaakt.