Werkzoekenden aan de slag in concept van de toekomst

0
134
Leens de brasserie-1

Leens verrijkt met De Brasserie

LEENS – Leens beschikt sinds deze week over een nieuwe horecagelegenheid in het dorp genaamd De Brasserie. Men kan hier terecht voor een kop koffie met gebak, heerlijke lunchgerechten en een warme maaltijd, maar De Brasserie is meer dan een gezellige plek om even neer te strijken. Alle twintig medewerkers zijn werkzoekenden, die hier de kans krijgen te werken en te leren om uiteindelijk door te stromen naar betaald werk. Een concept van de toekomst, beamen ondernemer Arie Molenhuis en Ernst Ottens, van Werkplein Noord-Groningen.

Arie geniet aan de bar van een kop koffie die jongste kracht Vera Dijkstra al aardig professioneel voor hem neerzet. Marion Mus, zelf in de leer voor werkcoach, werpt nog een laatste blik op de roosters. Binnen moeten nog wat puntjes op de ‘i’ gezet worden, maar de ruimte ademt de sfeer van een gezellig, warm en sfeervol horecabedrijf. Het oogt professioneel en verzorgd. Dat is ook precies de bedoeling volgens Arie. “We moeten hier zelfstandig gaan draaien en onszelf kunnen bedruipen. We starten met twintig man personeel die hier gaan werken en leren. Alles is zo opgezet, dat zij uiteindelijk moeten doorstromen naar betaald werk. En ik hoop een aantal uiteindelijk hier betaald te kunnen houden. Jazeker, dat moet mogelijk zijn hier in Leens.”

Hij is al zeker anderhalf jaar met het idee bezig. “Er zijn zoveel mensen die van een uitkering moeten leven en daar niet uitkomen. Het is moeilijk om een baan te vinden voor velen. Zie het niet als hulp uiteindelijk wat we hier doen”, vindt hij, “want ze moeten er wel gewoon voor werken hier.” Met zijn idee zocht Arie in eerste instantie aansluiting in Winsum. “Voor de Ripperdawijk werd er gezocht naar een manier om de bewoners van het zorgcentrum te mengen met andere inwoners. De zorgwereld verandert en bewoners moeten niet langer verstopt worden, maar meedoen in de maatschappij.” In Winsum was echter nog geen geschikte locatie. Als het goed is, moet die er na een grootschalige verbouwing over twee jaar wel zijn.

Per toeval kwam toen de ruimte in Leens ter ore bij Arie. “Het Zonnehuis, wat hierboven appartementen heeft, wist niet zo goed wat ze met deze ruimte moesten. Het kwam precies uit met mijn idee.” Hoewel de ruimte eigendom is van het Zonnehuis, benadrukt Arie dat De Brasserie hier wel los van staat. “Tuurlijk zijn de bewoners hier welkom voor een kop koffie, net als iedereen. En daar is wel behoefte aan, hoor. Op de Open Middag kwam een tachtigjarige bij me: ‘gaan jullie ook eten serveren, want als ik elke avond alleen eet boven, vereenzaam ik zo’.”

De winst van dit concept zit hem in de werknemers. Stuk voor stuk nú nog werkzoekend. “Ze leren hier voor schoonmaak, administratie, keuken-assistent, leerling-gastvrouw of leerling-gastheer.” Ernst, hoofd SoZaWe gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond, vertelt hoe er via het Werkplein Noord-Groningen twintig personen zijn bemiddeld. “Hoe lang ze hier gaan werken? Dat verschilt natuurlijk per persoon, maar het kan al zijn dat er na één dag een reguliere vacature voorbijkomt en die gaat natuurlijk voor. De werknemers moeten hier de mogelijkheid krijgen te leren, zodat ze direct aan slag kunnen bij een ander bedrijf.” “Want collega-horecabedrijven willen best nieuwe krachten aannemen”, vult Arie aan, “maar het kost teveel om iemand dan alles nog te leren.” “Met werkervaring hebben de mensen veel meer kans op een betaalde baan”, vervolgt Ernst. “We verwachten dat volgend jaar de markt weer gaat aantrekken. Een aantal ondernemers zijn al bezig in het gebied om nieuwe horeca-activiteiten op te zetten. Maar het lijkt erop dat het sowieso economisch wat aan gaat trekken. Omdat de werknemers hier breed worden opgeleid, hoeven ze niet per se in de horeca aan de slag te gaan. Er zijn zoals gezegd ook administratieve functies of functies in de schoonmaak.” Volgens Ernst is een concept als deze iets waar in de toekomst nog veel meer van zullen ontstaan. “In de participatiewet die eraan komt, wordt al gesproken over het maken van plannen om met meerdere instellingen tezamen te zien zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Dit past helemaal in dat straatje.”

Achttienjarige Vera heeft zin om aan de slag te gaan na een jaar thuis te hebben gezeten. “Ik wist niet wat ik wilde, maar de horeca lijkt me nu een mooie stap. Dat stukje contact met mensen en ervoor te zorgen dat ze tevreden de deur uitgaan, trekt me erin aan.” Ook Marion, zelf in de leer voor werkcoach, dus begeleider van werkzoekende naar een baan, is blij betrokken te zijn bij De Brasserie. “Ik heb zelf meegemaakt hoe moeilijk het is om uit die uitkeringssituatie te komen. Het is mooi om anderen te helpen uit dat cirkeltje te komen. Als je op een punt komt, dat iemand daarin meegaat en gemotiveerd raakt, dan ben je zelf ook bereid er energie in te stoppen.”

Op woensdag is de officiële opening voor genodigden, maar alle inwoners van Leens en omstreken kunnen nog deze week een leuke aanbieding om kennis te maken verwachten.