Wooden Moons: opgegroeid naast vaders platenkasten

0
1930
Surhuisterveen - wooden moons

SURHUISTERVEEN – Ze zijn met z’n vijven gemiddeld een jaar of twintig, maar spelen knallers van Status Quo, The Beatles en andere bands uit de jaren ’60, ’70 en ’80 alsof ze er zelf bij waren. En in feite is dat ook wel een beetje zo. ‘Toen ik een jaar of negen was nam mijn vader me mee naar festivals als Arrow Classic Rock. Daar is de basis gelegd voor mijn muzieksmaak van nu,’ vertelt Hilbert Postma, gitarist bij de coverband Wooden Moons. Voor de overige bandleden, Jan Hansma op drums, zanger Bert-Jan Alserda, Melvin de Groot op toetsen en bassist Jetze van Vliet geldt eigenlijk hetzelfde. ‘We zijn opgegroeid naast de platenkast van onze ouders. Van hen hebben we deze muzieksmaak meegekregen,’ vertelt Melvin. ‘Deze muziek doet ons denken aan vakanties, dan gingen we vroeger met de auto naar Oostenrijk en hadden onze ouders cassettebandjes in de auto met dit soort muziek.’ Ruim een jaar geleden begonnen de jongens met samen muziek maken. In de garage bij Melvin’s ouders werden de eerste noten gespeeld. Nu, ruim een jaar later, heeft Wooden Moons geregeld optredens. In de buurt, zoals bij de Back to the ‘60’s feesten in de Lantearne in Surhuisterveen, maar ook verder van huis, als in Heerenveen en Leeuwarden. Het gebeurt vaak dat ze complimenten krijgen van publiek. ‘Soms is men wel eens verbaasd dat wij ondanks onze leeftijd dit soort muziek maken. Dat verrast mensen. Wij richten ons ook echt wel op de groep veertigplussers. We laten hen graag horen dat we echte liefhebbers zijn. We spelen niet alleen de hitjes, maar ook bijvoorbeeld de B-kant van de plaat. Voor het publiek is dit vaak een feest van herkenning,’ vertelt Melvin. ‘Ook onze naam is gebaseerd op muziek uit die tijd. In veel nummers kom je ‘Wooden’ tegen, en het refereert natuurlijk naar Woodstock. Moons komt dan weer van ‘Dark side of the moon.’ Momenteel is het nog niet zo dat de jongens iedere week optreden. ‘Maar dat zouden we best leuk vinden. We houden ervan om te entertainen. Momenteel zijn we erg bezig om naamsbekendheid op te bouwen, en we zien wel wat daar van komt. Ons belangrijkste doel is om gewoon lekker met elkaar te spelen,’ vertelt Jetze. ‘Het gaat voornamelijk om de lol die we er aan beleven.’ De meeste bandleden kennen elkaar al langere tijd, waardoor zij ook elkaars groei in muzikaliteit weten te herkennen. ‘Hilbert kan bijvoorbeeld erg mooie solo’s spelen,’ zegt Jan. Bert-Jan, de zanger van de band, roemen de muzikanten vanwege de enorme groei die hij doormaakte als zanger het afgelopen jaar. ‘Hij is echt enorm gegroeid. Eigenlijk is het niks voor Bert-Jan om in de belangstelling te staan, maar hij zingt inmiddels de sterren van de hemel, en met steeds minder zenuwen. Er zit behoorlijk wat progressie in,’ vertelt Hilbert over Bert-Jan. Melvin blijkt het muzikale brein te zijn in Wooden Moons. ‘Er is niks te moeilijk voor Melvin. Hij kan echt alles spelen. Bovendien barst hij van de muzikale kennis,’ zegt Bert-Jan. Ondanks dat Jetze nog maar twee jaar bas speelt, doet hij niet onder voor de rest. ‘Hij speelt echt ontzettend strak, en dat terwijl hij nog maar weinig ervaring heeft. En bovendien is het een topgozer om mee samen te werken,’ zegt Melvin. Last, but not least, is Jan. ‘Wat mensen nog wel eens willen vergeten is dat de drummer in feite leider van de band is. Zonder drummer ben je nergens. Jan heeft enorm wat jaren ervaring, en speelt op hoog niveau. We zijn erg blij met Jan,’ vertelt Jetze. Wooden Moons blijkt niet alleen blij met Jan te zijn vanwege zijn drumskills. ‘En hij regelt al onze optredens, dat is ook niet onbelangrijk.’ Wooden Moons treedt tijdens Serious Request van 3FM iedere dag anderhalf uur op in Leeuwarden. Check de Facebookpagina van Wooden Moons voor meer informatie.