World Servants kan opnieuw op Niekerkers rekenen

0
139
DSK_STRK-p15.pdf - Adobe Acrobat Pro

NIEKERK – De organisatie World Servants kan ook volgend jaar weer rekenen op een aantal vrijwilligers uit Niekerk en omgeving. Martje Postma, Hilda de Vries en Maaike Bos hebben namelijk het voornemen om in 2014 af te reizen naar Sierra Leone, een land wat gelegen is in Centraal Afrika. De komende periode organiseren de drie diverse acties om de reis en het project aldaar te financieren.

Het wordt overigens geen snoepreisje voor de dames. Postma, De Vries en Bos gaan in Sierra Leone namelijk meehelpen om een school te bouwen voor de kinderen aldaar. Het is niet de eerste keer dat ze zich vrijwillig inzetten voor de buitenlandse medemens, vorig jaar waren de drie al actief in Bolivia en in 2011 ging Hilda de Vries al eens naar Brazilië. Kortom, het sociale zit verweven in hun DNA. “Om ook volgend jaar weer mee te helpen trekt ons enorm”, vertelt Postma. “World Servants is een christelijke organisatie waarbij mensen met praktisch allemaal dezelfde achtergrond meewerken en er dus een gevoel van saamhorigheid ontstaat. We moeten in Sierra Leone wel aan de bak, want we zullen tien dagen achter elkaar gaan werken aan de bouw van een school. Aan de ene kant verklaren mensen ons misschien voor stapelgek dat we dit doen, maar wij weten waarvoor we het doen. We kunnen het leven voor de mensen daar verbeteren en daar gaan we dan ook voor.”

Op dit moment gaan de dames nog met z’n drieën vanuit Niekerk naar het Afrikaanse land, maar Postma sluit niet uit dat er later nog meer mensen aansluiten. De omstandigheden zijn in elk geval erbarmelijk, zo weet Martje Postma te vertellen. “We gaan naar een gebied waar het zelfs voor lokale begrippen erg arm is. Het is een van de mindere gedeelten van Sierra Leone, een gebied waar de oorlog flink toegeslagen heeft. Er staat nu een lemen school en het gebouw zou hier gebruikt worden als stal, zo ziet het er uit. Omdat het zo erbarmelijk is kan de school daar ook moeilijk leraren vinden. Wij willen daar een nieuw schoolgebouw neerzetten. Wanneer de omstandigheden beter worden, wordt het aantrekkelijker voor leraren en hebben kinderen ook een betere toekomst. Dat is voor ons een motivatie en prikkel om ernaar uit te kijken. Het eten wat we krijgen is veelal afkomstig van de lokale bevolking, dus de kans bestaat dat we gezond vertrekken en ziek terugkeren. Dat nemen we maar op de koop toe, het is het belangrijkste dat de mensen daar geholpen worden.”

In het najaar van 2014 zullen de drie het land bezoeken, maar voordat het zover is worden er acties op touw gezet om zoveel mogelijk sponsoren en donateurs te verwerven. Het kostenplaatje is namelijk niet mals en voor de bouw van de school is er geld nodig. In oktober is er in De Rotonde in Niekerk al een gezellige Groninger avond georganiseerd om geld op te halen en onlangs volgde eveneens een aardappelactie. “Aan het einde van het jaar komt daar een oliebollenactie bij en in februari volgt de pannenkoekenactie. Dat was vorig jaar een groot succes, dus we hopen nu ook op een hoge opbrengst. We gaan er in ieder geval voor.”

Meer informatie over het project is te vinden op www.worldservants.nl. Het is ook mogelijk de dames te steunen door geld te doneren op rekeningnummer NL70RABO0303564466 onder vermelding van SL 214 Groep Niekerk.