Bolwerken de spil in binnenstadsplan Dokkum

0
193
DOKKUM - binnenstadsplan

‘Dokkum moet een ijzersterk merk worden’

DOKKUM – Woensdagavond was de IJsherberg in Dokkum stampvol met belangstellenden voor de presentatie van het binnenstadsplan. Binnenstadmanager Olaf Busch presenteerde het plan dat hij met de werkgroep ‘Binnenstad Dokkum’ heeft gemaakt. Onder de belangstellenden waren veel ondernemers, maar ook bewoners uit de binnenstad. De focus van het binnenstadsplan ligt op de Bolwerken. Een mogelijke slogan voor een campagne is dan ook: ‘Dokkum. Bolwerk van Fryslân.’

Volgens de binnenstadmanager Olaf Busch is het niet meer vanzelfsprekend dat wanneer mensen iets willen kopen zij daarvoor naar een winkel gaan. ‘Eigenlijk staan we nog maar aan het begin van een nieuwe periode, waarin mensen steeds meer hun aankopen gaan doen via het internet. Mensen gaan alleen nog maar naar een stad voor een beleving die je op het internet niet vindt’, aldus Busch. ‘Investeren in een binnenstad is daarom heel belangrijk, en niet alleen voor de binnenstad zelf. De binnenstad van Dokkum kan bijvoorbeeld niet zonder het Lauwersmeergebied en de Wadden. De omgeving is heel belangrijk voor het overleven van een binnenstad.’

Voor de binnenstadsplanpresentatie nodigde Busch Jan Coehoorn uit. Jan Coehoorn was jarenlang verantwoordelijk voor de campagne ‘Er gaat niets boven Groningen’. Volgens Coehoorn is het met name belangrijk om te geloven in de lange termijn. Hij noemde de voetbalclub Ajax als voorbeeld. ‘Ajax is een merk waar ongelofelijk in is geïnvesteerd. Dokkum moet ook zo’n merk worden. Maar daarbij is het belangrijk om je af te vragen: ‘Welk verhaal wil je vertellen aan je doelgroep, hoe ga je dat vertellen en waarom zou men dat verhaal geloven?’ aldus Coehoorn.

Volgens Busch liggen er enorm veel kansen voor de binnenstad van Dokkum. ‘Dokkum heeft de Bolwerken. Niet zoals op andere plaatsen vijf, maar zelfs zes. De Bolwerken zijn uniek, er ligt een historie. Daar moeten we op inspelen, willen we Dokkum op de kaart zetten. Er moet geïnvesteerd worden in de mystieke beleving. Dat gevoel, wanneer je de Bolwerken op stapt, daar moeten we op inspringen. Authentiek, Fries en puur zijn daar kernwoorden voor.’

Momenteel wordt er al, door zowel ondernemers als vastgoedeigenaars, gekeken naar een handige invulling van leegstand. Zo wordt er gekeken naar permanente invulling van leegstaande panden, maar ook naar eventuele tijdelijke invulling. Janne Hamstra van VAKwerk legde uit hoe zij te werk gaan in de strijd tegen leegstand. ‘Wij vullen voor twee maanden een leegstaand pand met ambachtsmensen. Zij zijn dan voor tweeënhalve dag werkzaam in dat pand. Zij exposeren niet alleen, maar laten ook zien hoe een product tot stand komt. Dat brengt zo’n pand tot leven. Het mes snijdt dan aan twee kanten. De ambachtsmensen, vaak kleine ondernemers, krijgen de kans zichzelf te laten zien aan een groter publiek, en Dokkum is weer van een stukje leegstand af. Het biedt ook op langere termijn kansen. De VAKwerkers kunnen bijvoorbeeld samen besluiten om een pand te gaan huren. Zo creëer je mini-Bijenkorfjes.’

In het binnenstadsplan staat ook beschreven dat er wat moet gebeuren aan slordigheden in de binnenstad. Zo zijn er veel smerige verkeersborden of verkeerstekens die aan vervanging toe zijn. Titus Vogt van de Jumbo, en tevens één van de werkgroepleden, gaf aan dat daar zeer binnenkort wat aan wordt gedaan. ‘De gemeente is al druk bezig met het vervangen van kapotte borden. Maar omdat we vinden dat we ook samen verantwoordelijk zijn voor een prettige sfeer in de binnenstad, hebben we besloten om op 9 december, van 8.30 tot 11.30 uur, samen met de gemeente, ondernemers en andere vrijwilligers een schoonmaakochtend te organiseren. Er zijn 300 emmers gesponsord, en we gaan de handen uit de mouwen steken. Er zijn al bedrijven geweest die spontaan aangeboden hebben om de gemeenteperkjes op te knappen. Samen zetten we de schouders er onder, in die tijd kan er een hoop gedaan worden om onze stad net even wat mooier te maken.’ Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het e-mailadres binnenstadschoon@dongeradeel.nl. ‘De binnenstad is niet alleen het brood voor de ondernemers, het is uiteindelijk brood voor iedereen!’ aldus Vogt.

Concreet gaat het binnenstadsmanagement binnenkort aan de slag met verschillende zaken. Zo worden alle partijen die activiteiten organiseren in de binnenstad binnenkort bij elkaar geroepen om te brainstormen over hoe zij elkaar kunnen helpen en hoe plannen op elkaar afgestemd kunnen worden. Verder wordt Bevrijdingsdag als activiteit breder opgezet, zijn er plannen om de kerstfair in Dickens-stijl in de toekomst wellicht uit te breiden naar twee dagen en wordt er kleinschaliger goed ingezet op de zomeravondconcerten. Ook de Admiraliteitsdagen worden meer en meer op de kaart gezet. ‘Ik heb begrepen dat de gemeente daar de komende jaren meer geld in wil investeren,’ zegt Busch. ‘Dat is enorm toe te juichen,’ wat de aanwezigen daarop ook deden.

Verder raadt Busch aan om met activiteiten in de binnenstad één duidelijke huisstijl aan te houden, waarin de Bolwerken altijd weer terug te vinden zijn. Het idee om de huisstijl breder uit te dragen kon op bijval rekenen van de aanwezigen in de zaal. Gerda Vis: ‘Tijdens een weekendje Haarlem kregen wij een winkelgids aangereikt. Deze hebben we inmiddels zelf ontwikkeld voor Dokkum. Bij nieuwe edities willen we zeker de huisstijl van Dokkum aanhouden.’