Echtpaar Faber deelt al 65 jaar lief en leed

0
375
Fam Faber Oentsjerk

OENTSJERK – Het echtpaar Marten en Afke Faber uit Oentsjerk was maandag 18 november 65 jaar getrouwd. Reden voor burgemeester Eric ter Keurs om een bezoekje te brengen aan het echtpaar. Hij kwam niet met lege handen, maar bracht een prachtig bloemstuk mee. Marten Faber (89) werd geboren in Franeker, Aafke van der Haag in Ryptsjerk (87). De twee leerden elkaar kennen in Leeuwarden. Na hun trouwen kwam het echtpaar te wonen in Jellum, wat zij acht jaar later verruilden voor een woning in Ryptsjerk. In Ryptsjerk runde Marten een smederij en zijn vrouw Afke een porseleinwinkel. De laatste tien jaar fabriceerde Marten boten. Omdat hun zonen niet veel voelden voor de overname van de zaak heeft hij het bedrijf verkocht. Marten en Afke kregen vijf kinderen. Inmiddels zijn er 22 kleinkinderen (inclusief aanhang) en het achttiende kleinkind is op komt. Faber gaf wel de passie voor techniek door aan zijn kinderen; één is cameraman bij Omrop Fryslân en een ander, Rients Faber, heeft een bedrijf in licht en geluid.