“Het hart is uit de club gerukt”

0
233
DSK_STRK-p29.pdf - Adobe Acrobat Pro

Verdwijnen Zondag 1 valt erelid en oudste supporter (85) Evert Kapma zwaar

ZUIDHORN – Al vanaf de oprichting in 1929 was het eerste zondagelftal de trots van de vv Zuidhorn. Daar kwam later een zaterdagteam bij, maar het elftal wat op zondag speelde acteerde vaak hoger en had ook de laatste decennia veel status en aanzien. Welke voetballiefhebber herinnert zich niet meer de onvergetelijke jaren waarin Bert Balk en Jan Bats het publiek op de zondagmiddag vermaakten. Fervente zaterdagsupporters en zelfs een enkele kerkganger kwamen wel eens om het hoekje kijken in het Johan Smitpark.

Uiteindelijk promoveerde het sterrenteam naar de derde klasse en stiekem werd er wel eens gedroomd over de 2e klasse. Hoe anders is de werkelijkheid. Het team is niet meer. Sinds dit seizoen zag het bestuur geen andere mogelijkheid meer dan de stekker uit het vlaggenschip van de zondagafdeling te trekken. En dat doet vv Zuidhorn’s oudste supporter, de 85 jarige Evert Kapma pijn. Kapma komt al 73(!) jaar bij de plaatselijke trots. “Het hart van de club is er uitgerukt en dat doet pijn. Ik heb er soms echt slechts van geslapen. Het had nooit zover mogen komen, ” biecht de clubman op die het belangrijk vindt niet als een zondagman neergezet te worden. “Ik ben net zo blij wanneer het zaterdagteam wint. We zijn een vereniging, maar mijn uitje op zondag bestaat niet meer. Dat wat ik al 70 jaar doe is weg. En niet alleen ik, veel supporters maar ook de horeca in het dorp hebben er last van. De omzet in de kantine is gedaald en dat merkt de club ook in de kas.” Het is een feest om met dit voetbaldier, die zelf op zijn twaalfde begon met het spelletje te spreken. Hij verteld honderduit en de mooiste anekdotes komen voorbij. Niet zo gek na ruim 70 jaar betrokken te zijn bij de club. “Ik begon met voetballen toen ik twaalf was. We speelden toen op een veld bij de Jellemaweg. Daarna verhuisden we naar wat nu de Zuiderweg is om vervolgens via de Geert Waldastraat naar het Van Starkenborghkanaal te gaan. Nu hebben we een prachtig sportcomplex in het Johan Smitpark.”

Kapma herinnert zich nog een gemeentelijke verordening in de jaren 60. “Er mocht niet voor kwart over twee worden gespeeld uit respect voor mensen die naar de kerk gingen. Zo kwamen we elkaar niet tegen en werden er geen mensen onnodig gekwetst.” Of hij zelf ook een aardig balletje kon trappen? De glimlach verraadt veel: “Ik heb maar vijf jaar kunnen voetballen, moest door een blessure stoppen maar in die jaren heb ik volgens iemand die alle statistieken in die tijd bijhield 116 goals gemaakt.” Wordt er nu over aanvallend voetbal gesproken als er met drie spitsen wordt gespeeld, in de tijd van Kapma’s jeugd kon je pas echt met recht over aanvallen spreken, getuige zijn positie: “Ik was links binnen. We speelden in die tijd met 5 spitsen. Een buiten en binnenspits en centrumaanvaller.”Het stoppen met zijn geliefde spel kostte hem moeite maar werd daarna actief bij de jeugd, bekleedde allerlei bestuurlijke functies, werd onderscheiden als lid van verdienste en op 28 oktober jongstleden zelfs benoemd tot erelid. Een onderscheiding die de deze hondstrouwe supporter diep ontroerde: “Dat deed me geweldig goed. Stiekem hoopte ik er wel eens op, maar nu de oorkonde echt in de kamer hangt ben ik echt blij en ook wel een beetje trots.” En terecht. Als er een man deze titel verdient dan is het Kapma wel, zo is de algemene opinie van leden van de vv Zuidhorn. En nog altijd is de bejaarde maar vitale voetballiefhebber in het weekend te vinden op de club. Zijn club. “Ik probeer zoveel mogelijk te kijken. Jeugd, dames en zaterdags bezoek ik ook de thuiswedstrijden van het eerste team.”

De uitwedstrijden laat hij tegenwoordig aan zich voorbij gaan. “Ik word ook een dagje ouder.” Maar de zondagmiddag is leeg. Te leeg. Inmiddels wordt er vanuit het bestuur hard gewerkt aan een doorstart van het zondagteam. Dat weet ook Kapma. Hij hoopt dat de operatie slaagt. Maar waarom zou het nu wel weer kunnen? Heeft de zondag nog wel toekomst als dag om te sporten? Tijden zijn veranderd. De jeugd is tegenwoordig vaak tot zaterdagochtend in uitgaansgelegenheden te vinden en wil zondag rusten om maandag weer fris en fit te gaan leren en werken. Is het trekken aan een doodpaard? Het laatste jaar was er bijna geen animo meer voor de trainingen en zakte het team weg in een neerwaartse spiraal. De resultaten vielen tegen en de aantrekkingskracht van weleer verdampte. Kapma heeft goede hoop. “Supporters zijn er genoeg. Het klopt dat de sfeer en de trainingsopkomst tegen vielen. We hebben nieuw elan nodig en ik heb er alle vertrouwen in dat de club dit daadkrachtig aanpakt. Bovendien hadden we ook pech. Op het laatste moment stapten vijf voetballers over van de zondag naar het zaterdagteam. Ja, dat voelde niet fijn inderdaad maar daar wil ik verder niets over kwijt. We hebben zeer veel jeugd, 33 elftallen en zijn met 730 leden een van de grootste verenigingen uit het Westerkwartier. Wanneer we instaat zijn het talent vast te houden door geld te steken in de kwaliteit van jeugdtrainers zullen er veel talanten doorschuiven en is er genoeg aanwas voor bestaansrecht voor zowel het zondag- als zaterdagteam. We moeten geen spelers van buitenaf halen. We zullen beginnen in de 5e klasse als het nieuwe zondagteam er komt.” Dat zal dan onder leiding van een nieuw ebstuur zijn. Het huidige treedt af. “Ik heb er vertrouwen is dat dit capabele mensen zullen zijn met visie en respect voor de historie die deels de identiteit van onze club bepalen. Samen met onze talentvolle jeugd moet het gewoon gaan lukken. Ik hoop volgend jaar dan ook weer op zondagmiddag langs de lijn in het Johan Smitpark te staan.”