“Je kunt echt het verschil maken bij de gezinnen die we ondersteunen”

0
111
DSK_STRK-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

Project Steun aan Ouders bestaat twee jaar

STREEK – Tijdens een moeilijke periode heeft een gezin soms een steuntje in de rug nodig. Is een ouder ziek of komen de ouders uit een ander land, dan is wat hulp welkom. Het project ‘Steun aan Ouders’ van Humanitas Westerkwartier geeft ouders dat extra steuntje in de rug. Coördinator van het project is Marga. Samen met vrijwilligers Wilma en Greet vertelt zij enthousiast waarom het project zo belangrijk is. “Je kunt echt verschil maken bij de gezinnen die we ondersteunen met Humanitas.”

De dames willen liever niet met achternaam en foto in de krant. “We komen natuurlijk bij veel mensen thuis. Onze privacy is dus best belangrijk.” Vrijwilligers die zich inzetten voor het project worden op zorgvuldige wijze door Marga aan een gezin gekoppeld. “Dat het klikt tussen gezin en de vrijwilliger is heel belangrijk. Er moet immers een vertrouwensband ontstaan.”

Momenteel loopt het project al twee jaar in het Westerkwartier en zijn er zeven vrijwilligers die vijf gezinnen ondersteunen. Voor zowel extra gezinnen als vrijwilligers is plek. Wilma is nu sinds een half jaar vrijwilliger en kan het anderen zeker aanbevelen. “Het is echt mijn passie om met kinderen en ouders te werken. Ik ben nu een jaar met pensioen en vind het erg prettig dat ik mij op deze manier kan inzetten voor de maatschappij.” Belangrijk aan het werk noemt Wilma dat je naast de ouders staat en niet er boven. “Je bent een gast in een gezin. Als het ware moet je je eigen normen en waarden in je zak stoppen. Eet een gezin graag met de handen, maar is het wel heel gezellig? Wie ben ik dan om te zeggen dat ze met mes en vork moeten eten?”

Greet heeft tien jaar geleden al eens eerder gewerkt voor een vergelijkbaar project. Nu is ze twee jaar vrijwilliger bij ‘Steun aan Ouders’. Ook zij doet het werk met liefde. “Ik heb altijd in de zorg gewerkt. Het is natuurlijk anders, maar ik merk dat die achtergrond me nu ook van pas komt.”

De afwisseling van het werk vindt Wilma leuk. “Elk gezin is uniek. Mooi om te zien is dat je soms van iets negatiefs ook iets positiefs kunt maken.” Wilma vertelt hoe ze bijvoorbeeld aan druk kind, dat als lastig beschouwd wordt, weer bij het gezin betrekt. “Ik zeg dan: ‘We bestaan allemaal uit honderd puzzelstukjes. Jij bestaat uit 101 puzzelstukjes, iets bijzonders dus. Zo probeer je met het kind en de ouders zijn of haar kwaliteiten en talenten uit dat ene puzzelstukje te ontdekken en te benoemen. Dat is ook belangrijk voor de ouders, zo kijken ze eens met andere ogen naar het kind kunnen kijken.”

De vrijwilliger komt één keer per week langs bij het gezin en een traject duurt maximaal twee jaar. Marga: “Zowel de ouders als de kinderen krijgen een stukje persoonlijke aandacht, is er een luisterend oor. Ook voor bijvoorbeeld buitenlandse gezinnen kan het heel nuttig zijn. Zo leren ze iets van de Nederlandse cultuur en taal. Dat is niet alleen goed voor de kinderen, maar ook de ouders pikken daar een graantje van mee.”

De kernwaarden van Humanitas zijn gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid, zelfbeschikking en betrokken en vraaggericht. “De zorg die wij bieden is erg laagdrempelig. Wij hebben geen terugkoppelplicht naar andere instanties. In sommige gevallen, als we denken dat het echt niet goed gaat, kunnen we wel een melding doen. Maar dat gaat altijd in goed overleg met de ouders.” Ook de vrijwilligers worden goed begeleid. Iedereen gaat op cursus en voor vragen kan men bij Marga of één van de andere vrijwilligers terecht. Marga zegt vol trots over het team: “Het is een groep ontzettend mooie mensen die zich met passie inzetten voor de gezinnen.” Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Bel voor meer informatie: 0639833852 of kijk op de website van Humanitas.