NAM-park omgetoverd tot domein van bloederige taferelen en momenten van doodsangst

0
99
DSK_STRK-p07.pdf - Adobe Acrobat Pro

 

KOMMERZIJL – Verminkte Barbies hangend in een boom, bloed wat rondspat uit afgehakte armen en watermonsters die uit sloten opdoemen; het NAM-park bij Kommerzijl was afgelopen vrijdag omgetoverd tot een waar griezelparadijs. Het Jongerenwerk van Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn organiseerde een spooktocht waarbij het genieten en griezelen was. Met 17 deelnemende groepen en zelfs nog zes op de wachtlijst kon er over gebrek aan aanmeldingen niet worden geklaagd. Ook de invulling liet niet te wensen over. Dit jaar was er gekozen voor een unieke opzet, waarbij alle dorpen werden opgeroepen mee te denken. Onder andere Kommerzijl zelf, Aduard en Grijpskerk verzorgden hun eigen invulling van een deel van de tocht, passend bij de algehele verhaallijn.

Jongerenwerker Bart Brandts Buys spreekt van een legendarische tocht. “De eerste doodsangst kregen de deelnemers al in het begin, toen we op slinkse wijze de mobieltjes innamen. Toen was het al wel duidelijk dat het echt menens was.” Er wachtten de groepen vele momenten van ‘is het echt of niet?’. “Op een gegeven moment zagen ze zeker een kwartier lang geen spoken tot er een vrijwilliger opdook die aangaf dat alles mis ging en de groepjes per direct het bos uit moesten.” Of dit al niet genoeg indruk maakte, wachtte even verderop wijkagent Remco van Aalst die het spel meespeelde. De vrijwilliger werd dankzij een theatertruc uiteindelijk zes meter de lucht ingeslingerd, een andere wijkagent draaide door en Van Aalst schoot met losse flodders; grote ogen, uitglijden in de modder van schrik of in de sloot belanden, het hoorde er allemaal bij. Wie deze act overleefde, wachtte ook nog een seance-achtige setting waarbij er iemand in het vuur leek te worden opgeofferd en een beproeving waarbij enkels uit het niets werden vastgegrepen op een bruggetje. Naast de talloze spoken leverde het een tocht op om nooit te worden vergeten.

Het grote succes zit hem volgens Brandts Buys vooral in de vrijwilligers. “Als jongerenwerk schep je randvoorwaarden, maar als er dan maar een aantal vrijwilligers zich willen inzetten, komt het niet van de grond. Dat we dit met zeker tachtig vrijwilligers hebben opgebouwd is geweldig.”