‘Niemand kent De Kruidhof’

0
132

Nieuwe plannen moeten botanische tuin weer op de kaart zetten

BUITENPOST – Botanische tuin De Kruidhof is totaal onbekend bij het grote publiek. Tot die conclusie komen onderzoeksters Annemarie Resink en Yellie Alkema, die de afgelopen maanden het complex onder de loep namen. Volgens de dames is dat zonde, omdat De Kruidhof de grootste collectie geneeskundige kruiden van West-Europa bezit. Zij pleiten dan ook voor grote veranderingen, waaronder het privatiseren van de tuin.

Het duo onderzocht de afgelopen maanden in opdracht van de gemeente de mogelijkheden van de tuin. Daarbij kwamen veel positieve punten, maar ook enkele zwaarwegende negatieve naar voren. Alkema: “De Kruidhof heeft veel sterke punten, maar ook zwakke. Niemand weet bijvoorbeeld wat het is.” Tot deze conclusie kwamen ze na een rondgang onder verschillende toeristische organisaties uit Friesland en omgeving. “Mensen kennen het niet, daar schamen ze zich wel voor.” Ook vindt het tweetal dat het park stevig onder handen genomen moet worden. Zo moet er een andere looproute met een logische volgorde komen. “Meestal kom je bij een museum pas aan het einde in de winkel terecht, hier begin je er. De routes kunnen handiger.”

Toch komen uit het onderzoek ook vele positieve punten naar voren, zoals de samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en lokale ondernemers die bijvoorbeeld kookworkshops willen houden in de tuin. “Er liggen kansen in duurzaamheid en in de groene economie,” stelt Alkema. “Ook moeten we aansluiten bij Leeuwarden 2018, de culturele hoofdstad. De Kruidhof moet straks echt iets te bieden hebben.”

Om die veranderingen vorm te geven heeft het duo genoeg ideeën opgedaan. Zo werden verschillende parken in Nederland bezocht, maar ook het Region Halland park in Zweden. Het ontwerp voor een pad kwam uiteindelijk uit New York. Er wordt overwogen een nieuw ontvangstgebouw te maken. Daarin zou ook het informatiepunt moeten komen van de Noardlike Fryske Wâlden. Alkema: “Het moet een informatiepunt worden voor de regio en het Lauwersmeergebied. Op die plek kunnen mensen informatie krijgen over overnachtingsplekken, waardoor ze langer in het gebied blijven.”

Daarnaast krijgt de tuin haar eigen app, die bezoekers informatie op maat moet geven. “Sommige mensen zijn op zoek naar lekker eten, de app laat dan zien waar je de lekkerste kruiden kunt vinden. Anderen willen misschien liever mediteren en zoeken een rustige plek, terwijl kinderen op zoek willen naar salamanders. De App kan ook buiten De Kruidhof gebruikt worden. Er kunnen bijvoorbeeld wandelroutes op worden getoond.”

Voor de duidelijkheid is het volgens de onderzoeksters verstandig om De Kruidhof zelfstandig te maken. Nu nog is deze in eigendom van de gemeente, die er jaarlijks zo’n kwart miljoen voor neerlegt. Voor dit geld wordt niet alleen de tuin opengehouden, maar wordt er ook werk gecreëerd voor langdurig werklozen en herintreders. Alkema: “Op termijn zal De Kruidhof zelfstandig verder moeten. Mede ook omdat je al veel diensten afneemt op het gebied van educatie en re-integratie. Verzelfstandiging betekent niet dat je kunt bezuinigingen. De begroting zal hetzelfde blijven.”

De komende maanden wordt verder gegaan bij de uitwerking van de plannen. Zo wordt erg gekeken of er geld beschikbaar kan komen uit ANNO-, NUON- en Europese gelden.