Overzicht voetbal de Streekkrant

0
230

Vijfde nederlaag Grijpskerk; Grootegast schiet uit slof: 13-0

STREEK – Het gaat niet goed met Grijpskerk, LEO en ook Opende is nog niet kerngezond. De drie streekclubs hangen onderaan de ranglijst. Grijpskerk verloor op eigen veld van Be Quick Dokkum (1-4). LEO leed nipt verlies tegen RWF (0-1) en een ongemotiveerd Opende kwam tekort tegen Ropta Boys. Ook De Lauwers nadert de gevarenzone na de 5-2 nederlaag bij Anjum. Aduard pakte onderin een punt bij ONR (zie verslag elders). Grootegast daarentegen draait weer mooi bovenin en schoot uit de slof tegen Ternaard: 13-0. Zuidhorn kent ook zonnige tijden en handhaafde zich na de 4-1 zege bij GEO in de top. VVSV’09- Niekerk eindigde onbeslist: 2-2.

GRIJPSKERK blijft onderin hangen na de pittige 1-4 thuisnederlaag tegen Be Quick Dokkum. De gastheren kregen nog wel de kans op 1-0, maar kwamen vervolgens knullig achter en liepen vervolgens de hele wedstrijd achter de Friezen aan. Keeper (en later barkeeper) Erik van ’t Hoen zag het allemaal voor zich gebeuren. “Grijpskerk is zoekende en dat merk je, terwijl Be Quick veel makkelijker voetbalde, wat het grote verschil was”. De sluitpost wees verder op de fouten: “we stonden te ver van de man vandaan, waren onoplettend en kwamen overal een stapje te laat”. De 1-4 was dan ook gerechtigheid en dat betekende de vijfde nederlaag op rij. FC LEO houdt na het verlies in de zespuntenwedstrijd tegen RWF de rode lantaarn nog steeds met tegenzin vast. In de eerste helft kreeg thuisclub LEO een kans via Stan Buikema die zo hard schoot dat de doelman de bal niet heeft gezien, maar de Frieschepalen- keeper toevallig het projectiel tegen zijn lichaam kreeg. Even later de grootste kans van de competitie voor Rowan Rozema, die vrij voor de keeper de hoek voor het uitzoeken had, maar simpelweg recht in handen van de doelwachter schoot. LEO kreeg na rust de peperdure rekening gepresenteerd via een vrije trap waarna in de verre hoek werd gekopt: 0-1. Vierdeklasser FC GROOTEGAST speelt de rest van het seizoen op kunstgras en had daar alle voordeel van tegen Ternaard. Maar dat het 13-0 werd kon ook FCG-volger Henk Pel niet geloven. “Onvoorstelbaar en de uitslag had nog hoger kunnen uitvallen. Grootegast was heel goed en Ternaard kwam er helemaal niet aan te pas, al had ook te maken met het kunstgras”, oordeelde Pel eerlijk. Rick Buma (drie) en Tim Veenstra (twee goals) waren de voornaamste schutters. “Ik had 7-0 voorspeld, maar bij rust was er al zeven keer gescoord”, zei Pel verder, die ook wees op de florissante start in de tweede periode. DE LAUWERS is gezakt naar de onderste regionen na de vijfde nederlaag op rij in Anjum. De grensclub kon tot de 2-2 gewoon mee en had er zelfs meer kunnen uithalen. De thuisclub had niet veel kansen nodig en toonde zich slagvaardiger in de afwerking, waardoor het nog een grote nederlaag werd: 5-2. De Lauwers kan nu even op adem komen, om dan Opende te ontmoeten. “Als we deze pot verliezen wordt het harken”, omschreef trainer Nico Roorda, doelend op een benarde positie. OPENDE ging op ‘de Olde Wierden’ kopje onder tegen Ropta Boys: 0-1. “Eigen schuld, dikke bult”, oordeelde clubman Kees van der Molen hard. “Ten opzichte van vorige week handelden we te laks en liet de inzet te wensen over”. Opende kreeg kansen genoeg, al was de keeper van Ropta een kwelgeest. “Van der Molen bleef fel op de slap acterende eigen ploeg: “De trainersstaf steekt er zoveel energie in en dan krijg je stank voor dank”. ZUIDHORN liet er in Garmerwolde tegen GEO ook geen gras over groeien en won probleemloos met 4-1. Binnen twaalf minuten stond er al 0-2 op het scorebord. In de bliksemstart scoorde clubtopscorer Erik Beeftink twee keer. Na rust gaf GEO meer tegengas, maar vonden de bezoekers nog twee keer het net. De laatste was een benutte penalty van Laurens Bloem. De 3-0 kwam op naam van Peter Schultinga. Zuidhorn strijdt met drie andere ploegen om de tweede plaats. VVG staat in deze klasse op eenzame hoogte. OKVC is hard op weg om het verloren terrein goed te maken. De manschappen van Jurrie Smit boekten een regelmatige 3-0 overwinning op Harkema Opeinde. Het overwicht werd maar mondjesmaat in doelpunten uitgedrukt. OKVC miste aan de vertrouwde Boventilsterweg een hoop kansen. Vlak voor rust stopte Marco van der Zijl een strafschop, maar verder kwam OKVC niet in problemen. De resultaten vielen bijzonder gunstig uit voor de zwart-witten, want beide koplopers Waskemeer als Twijzel speelden gelijk, waardoor OKVC twee punten naderde. Smetje op de euforie is Jasper Jimmink die na zeven weken blessureleed terugkeerde, maar opnieuw in de lappenmand is beland. VVSV’09 en NIEKERK deelden broederlijk de punten. Niekerk was de beter voetballende ploeg terwijl VVSV op de counter gevaarlijk was. Niekerk nam de leiding, maar nog voor rust werd het gelijk. Vervolgens kwam de thuisclub op 2-1. De bezoekers scoorden opnieuw (2-2) en lieten de volle winst nog liggen. Jeroen Beerlings en Dennis van der Velde scoorden voor Niekerk. Al met al een terechte puntendeling. De kobaltblauwen handhaafden zich ondanks de puntendeling op de derde plaats. Niekerk consolideerde zijn zesde positie. Zondag ging KLOOSTERBUREN op eigen veld eervol ten onder tegen de nummer drie, MOVV. Kloosterburen kwam met 0-3 achter, maar na de aansluiter gooide de thuisclub alles naar voren. Het was de gebroeders Blauw die de bezoekers uit Midwolda op sleeptouw namen: 1-4. Maar de knokkende Westerkloosters kwamen toch nog akelig dichtbij: 3-4. “De wedstrijd had niet vijf minuten langer moeten duren, want dan was het gelijk geworden”, zei leider Hans Bolt die genoten had van Blauw, Blauw en Blauw. Onder de Kloosterburen-schutters ook weer Bert Mennes, vanaf de vertrouwde stip. Belangrijke winst voor GVB bij Warffum. De bezoekers uit het Westerkwartier speelden een hele goede eerste helft, maar na de 0-1 werd het minder. Meteen na rust volgde de bevrijdende 0-2, maar bracht Warffum de spanning toch nog weer terug (1-2). Dankzij een wonderschoon doelpunt van Rob Jager zaten de punten definitief in de tas. GVB staat keurig vijfde, wat ook de doelstelling is. Ook EENRUM deed, door het verlies van Engelbert tegen Kwiek, goede zaken. De rood-zwarten wonnen uiterst moeizaam met 1-2 van het zeer verdedigend spelende Woltersum. In de eerste helft kwam Eenrum tot welgeteld één kans: Tim Veenstra zette Milan Rutkowski alleen voor de keeper en die faalde niet. Vlak voor de pauze werd er in de Eenrummer defensie zwak ingegrepen, wat de gelijkmaker opleverde. Na de pauze kwamen Milan Rutkowski, Tim Veenstra, tweemaal Siebrand Solinger en driemaal Dorian Disse in zeer kansrijke positie, maar het duurde tot de 92e minuut voordat een van richting veranderd zondagsschot van Ron Hamminga na de afgeslagen veertiende corner (!) het bevrijdende doelpunt opleverde.