Schade aan brug Kootstertille zwaarder dan gedacht

0
121
KOOTSTERTILLE - Brug

KOOTSTERTILLE – De brug bij Kootstertille blijkt zwaarder beschadigd dan gedacht. In de nacht van 24 op 25 oktober ramde een tanker een pijler van de brug. Hierdoor raakte het brugdek van de brug zo’n 10 centimeter ontzet waardoor het verkeer voor bijna een hele dag ontregeld was. Woensdag liet de provincie een tweede inspectie houden, waarbij aan het licht kwam dat de brug meer beschadigd is dan eerder werd gedacht. Een duikteam werd ingezet om onder water de palen, waarop een pijler steunt, te controleren. Dat duikteam concludeerde dat meerdere palen breuken vertonen. De provincie heeft daarop besloten dat de brug in ieder geval tot het einde van dit jaar gesloten blijft voor zwaarder vrachtverkeer. Zwaarder vrachtverkeer zorgt voor trillingen en druk op de constructie. De provincie werkt inmiddels aan een plan om de pijler te stabiliseren. Ook worden er wekelijks metingen uitgevoerd om te controleren of de pijler niet verschuifd. Tot nader orde blijft de brug ook gestremd voor scheepvaartverkeer met een hoogte van meer dan 7.30 meter. Doordat het brugdek ontzet is kan het beweegbare deel niet meer omhoog. Ook daar werkt de provincie aan om dit probleem op te lossen. Voor lichter vrachtverkeer, personenauto’s, fietsers en voetgangers is er geen gevaar; zij kunnen nog gewoon over de brug.