Stichting De Kleine Waker komt met eigen Glazen Huis

0
148
Buitenpost - glazen huis

Dj’s: ‘We dagen Buitenpost uit!’

BUITENPOST – In de week voor kerst staat in Leeuwarden het Glazen Huis van 3FM, waar geld wordt ingezameld voor het Rode Kruis ten behoeve van projecten om kindersterfte door diarree tegen te gaan. In heel Friesland en ook daar buiten worden momenteel acties voorbereid om geld in te zamelen voor dit goede doel.

Ook in Buitenpost wordt er hard gewerkt aan wat een knaller van een actie moet worden. Stichting de Kleine Waker organiseert namelijk op het Christinaplein in het centrum van Buitenpost hun eigen Glazen Huis. Vijf dj’s, Ronald Wielstra, Martin Faber, Melle Kloosterman, Willem Kootstra en Sake van der Bij, laten zich op 5, 6 en 7 december, twee weken voor Serious Request in Leeuwarden begint, opsluiten in dit Glazen Huis, waar zij non-stop radio zullen maken. Net als in het Glazen Huis van 3FM krijgen zij in hun Glazen Huis bijzondere gasten op bezoek, worden er optredens verzorgd door verschillende artiesten en worden er ludieke acties uitgevoerd om geld in te zamelen.

‘Stichting de Kleine Waker is ontstaan toen wij als geheime zender wel eens zendmarathons hielden, en daarbij artiesten op lieten treden. Na verloop van tijd kwamen hier steeds meer mensen op af, en begonnen we er zelfs geld aan over te houden. Dat is onze bedoeling nooit geweest, want vanaf het moment dat je geld gaat verdienen met dit soort evenementen, is het geen hobby meer. Daarom hebben we toen een stichting in het leven geroepen en een goed doel uitgezocht waaraan we het geld dat we overhouden bij festiviteiten schenken. Dat werd een tehuis voor dementerende bejaarden in Bulgarije. Daar gaan we ook zelf naartoe, om ter plaatse hulp te verlenen,’ vertelt Melle Kloosterman, één van de vijf dj’s die begin december het Glazen Huis in Buitenpost in gaat.

Toch gaat de opbrengst van het Glazen Huis niet geheel naar Bulgarije. ‘Een tijdje geleden werden we gevraagd om op de kerstmarkt van 7 december wat muziek te verzorgen. We speelden al langer met het idee om eens een soort van Glazen Huis te organiseren, en dit bleek de uitgelezen kans, zeker nu dit jaar ook het Glazen Huis van 3FM in Leeuwarden staat.’ De vijf heren van Stichting de Kleine Waker gingen aan de slag met een draaiboek, waarin hun plannen minutieus beschreven stonden, en kregen al snel groen licht van de gemeente. Op een avond presenteerden zij hun plannen voor ondernemers in het dorp, en konden van hen op alle steun rekenen. ‘Dat is echt heel bijzonder. Er zijn zelfs mensen die opbellen omdat wij hen nog niet benaderd hebben om te sponsoren. De reacties zijn overweldigend,’ vertelt Martin Faber.

Inmiddels steken de heren bijna al hun vrije tijd in de voorbereidingen van het Glazen Huis. ‘Wij vinden het enorm belangrijk om een kwalitatief goed evenement neer te zetten. Ronald Wielstra heeft gewerkt bij Simone FM, en weet daardoor erg veel over hoe je een goede radioshow maakt, wat voor jingles je gebruikt en welke techniek je daarvoor gebruikt. Hij heeft ons daar al veel over geleerd,’ vertelt Faber. ‘De radioshows moeten perfect in elkaar zitten.’

Het zijn echter niet alleen de radioshows die het evenement maken. In de grote tent op het Christinaplein zullen aan het eind van de middag en in de avond verschillende artiesten optreden, er wordt een veiling gehouden en op zaterdagavond is er een feest in de feesttent. Van de artiesten die langskomen in het Glazen Huis zijn er al een aantal namen bekend. ‘Piter Wilkens komt langs, hij zal trouwens ook met ons Sinterklaas gaan vieren. Bertus komt optreden, evenals Gurde Douwstra, Rintje Kas, Arjen Baakman met band, Lytse Hille, Eppie Weidenaar, Baba, Griet Wiersma en Foppe Land van Strawelte. Ook erg bijzonder wordt het optreden van doedelzakspeler Wim Cnossen uit Buitenpost. Hij komt samen met andere doedelzakspelers een optreden verzorgen. Dat wordt voor een ieder die erbij is een bijzondere ervaring,’ vertelt Kloosterman. ‘En natuurlijk komen de Doelleazen,’ voegt hij er aan toe. ‘Wat wil je ook, met één van de Doelleazen in ons dj-team. Zij zullen dit weekend hun nieuwe single gaan presenteren.’ De dj’s zijn nog bezig met een aantal artiesten, die zullen later bekend worden gemaakt.

Ook de bewoners van Buitenpost worden uitgedaagd om actie te voeren voor het goede doel. ‘Zo kunnen basisscholen bijvoorbeeld sponsorlopen of andere soort acties gaan organiseren. We willen het hele dorp mee laten doen aan deze actie. Ook al wordt er wel eens wat geklaagd over dat men in Buitenpost niet de samenhang heeft om dit soort dingen te kunnen doen, wij willen bewijzen dat Buitenpost dit juist wel heeft! Iedereen kan zijn steentje, hoe groot of klein dan ook, bijdragen. Het zou fantastisch zijn om namens heel Buitenpost een monsterachtig groot bedrag naar Leeuwarden te kunnen brengen!’ aldus Wielstra.

Het Glazen Huis Buitenpost gaat van start op 5 december, wanneer de dj’s door burgemeester Gerben Gerbrandy opgesloten worden. De komende weken wordt meer bekend gemaakt over het precieze programma. Kijk daarvoor op www.kleinewaker.nl.