Wethouder Berghuis weer lijsttrekker CDA

0
105

KLOOSTERBUREN – Wethouder Kor Berghuis van de gemeente De Marne gaat opnieuw de kar trekken voor het CDA in zijn gemeente. De leden van de partij hebben hun vertrouwen in de voorman uitgesproken en hem op plek één gezet, direct gevolgd door fractievoorzitter Marja Leffers.

Volgens de wethouder moet in de komende vier jaar de gemeente klaargemaakt worden voor een herindeling. “We gaan naar een grootschalig gebied, of dat nou met vier of nog meer gemeenten is. Belangrijk vind ik dat ieder dorp zijn eigen identiteit behoud. Het is zelfs één van onze hoogste eisen.” Grote plannen moeten volgens de wethouder niet verwacht worden. “Daar hebben we gewoon het geld niet voor. We kunnen wel van alles beloven, maar dan maken we mensen blij met een dode mus. Wij gaan ervoor om alle voorzieningen in stand te houden. Denk aan sportvoorzieningen, winkels en de wegen.”

De wethouder is zijn baan op het gemeentehuis nog niet zat. “Iedere dag is het weer een uitdaging om iets te betekenen voor de mensen. Dat is erg leuk, we zijn een collegiaal bestuur.” Trots is hij op de grote (financiële) veranderingen in zijn eigen portefeuille. “We zijn erin geslaagd om samen met de sportverenigingen dit goed in te vullen. Ze zijn daar volledig bij betrokken. Dat waren soms lastige gesprekken, omdat ik steeds weer eerst een uur aan shit over mij heen kreeg van 20 tot 30 jaar geleden. Het mooiste was dat de manier van besparen steeds meer een verhaal van hunzelf werd. Kroon op het werk was dat iemand zei dat we er een persmoment voor moesten organiseren, terwijl diezelfde persoon altijd één van de felste tegenstanders was geweest.”

Grote successen voor zijn eigen partij wil of kan de wethouder niet noemen. “We deden alles als een team. Kijk maar naar het woon- en leefbaarheidsplan, dat nu door heel Nederland gaat als voorbeeld. Dan heb je het als gemeente niet slecht gedaan. De provincie ziet ook dat we op een goede manier aan het werk zijn en daarom ging er veel geld naar Ulrum en Lauwersoog. Door de hele provincie wordt gezien wat wij doen.”

Echter betekent dit volgens Berghuis niet meteen dat zijn partij na de verkiezingen ook automatisch doorgaat met de PvdA en GroenLinks. “Laat de kiezer nu eerst maar aan het woord. Ik heb niks tegen de ChristenUnie en VVD. De Marne heeft geen echte oppositie. Deze twee partijen denken goed met ons mee. Alle partijen zijn me even lief.”

Mocht Berghuis zelf niet meer in aanmerking komen voor een wethouderspost, dan zal hij aanschuiven in de gemeenteraad. “Ik wil dan wel voorkomen dat ik als ex-wethouder een positie inneem waarbij ik een opvolger ga overrulen. Als ik geen wethouder word, dan word ik ook geen fractievoorzitter.” In diezelfde fractie keert Henk Gesink niet terug. Hij vindt het bereiken van zijn 65ste levensjaar een mooi moment om te stoppen. Raadslid Renne Vogel staat op eigen verzoek lager op de lijst, omdat hij denkt dat hij als lid van Dorpsbelangen meer voor Ulrum kan betekenen.

De kieslijst voor het CDA ziet er als volgt uit: 1 Kor Berghuis, 2 Marja Leffers, 3 Wouter Kooi, 4 Rudmer Veenwijk, 5 Pieter Boneschansker, 6 Annelies Heringa, 7 Bennie Huizenga, 8 Renne Vogel, 9 Dolf Durenkamp, 10 Jannes Hamminga, 11 Jan Fokkens, 12 Johannes Miedema, 13. Focko Boonstra.