‘Een koor staat of valt met een dirigent’

0
176

BURGUM – Pas enkele weken geleden stapten de leden van het Swingkoor Burgum naar de notaris om hun vereniging vast te laten leggen in de boeken als een vereniging. Toch bestaat het koor al zo’n vijfentwintig jaar, al was het eerder onder de hoede van de Jazzclub Bergum. ‘Het Swingkoor is ooit ontstaan vanuit een workshop van de Jazzclub. Eigenlijk kun je zeggen dat het een uit de hand gelopen workshop is, want vijfentwintig jaar later bestaan we nog. De laatste tijd werd de drang om zelfstandig door te gaan steeds groter. Zelfs binnen Burgum wist men lang niet altijd van ons bestaan, doordat we eigenlijk een beetje verscholen waren achter de Jazzclub. Omdat we meer onszelf willen laten zien hebben we de knoop doorgehakt, en zijn we sinds kort helemaal zelfstandig aan de weg aan het timmeren,’ vertelt Jan de Vries. ‘Bovendien zingen we veel meer dan alleen maar jazz. We zingen wel eens jazz, maar we hebben een veel uitgebreider repertoire,’ zegt Nieske van der Veer. Nu het Swingkoor Burgum zelfstandig is geworden willen zij zich meer laten zien en horen. ‘We willen ons breed presenteren,’ aldus Van der Veer. Tot op heden zingt het Swingkoor Burgum voornamelijk in verzorgingstehuizen, op kleinere festivals als het Easterbarren in Eastermar en de Willedei in Drachten. Maar dat mag uitgebreider, al is het niet dat het koor er heel vaak op uit wil. ‘Het is maar net wat er op ons pad komt, wij vinden een heleboel leuk. Als we maar kunnen swingen,’ aldus De Vries. Het Swingkoor Burgum repeteert onder de bezielende leiding van Rika Feringa iedere week in het Opvangcentrum Blijenhof. ‘We begonnen vijfentwintig jaar geleden in Glinstra State, hebben een tijdje in het Roodhert gezeten en in Berchhiem. Tegenwoordig zitten we in het Opvangcentrum Blijenhof, en daar zijn we erg blij mee,’ zegt De Vries. Het Swingkoor Burgum kan altijd nieuwe leden gebruiken, maar zit momenteel voornamelijk omhoog voor mannelijke leden. ‘Een ieder is welkom om het koor te komen versterken, maar we hebben tegenwoordig voornamelijk gebrek aan mannen. We hebben in totaal vierentwintig leden, waarvan vijf man. Daar kan dus nog wel wat bij,’ aldus Feringa. Mensen die belangstelling hebben om het koor te versterken kunnen eerst een aantal keer op proef mee komen zingen voordat zij besluiten volledig mee te zullen doen. Het Swingkoor Burgum is een dynamisch koor. ‘We hebben heel veel plezier in alles wat we doen, maar we presteren ook. We zijn losjes en enthousiast, maar we moeten wel presteren. Daarnaast zijn we een hele trouwe club. Er is weinig verloop bij de leden, en als er eens iemand mee ophoudt dan is dat vaak vanwege verhuizing of studie, niet omdat mensen het niet meer leuk vinden, zegt Van der Veer. De kracht van het koor zit hem ook in de dirigente. ‘We hebben een enorm enthousiaste dirigente. Ze heeft ons krachtiger leren zingen, en heeft een heel goed idee van hoe ze ons wil laten klinken. We zijn enorm blij met haar. Een koor staat of valt met een dirigent, en in ons geval staat het als een huis,’ zegt Van der Veer. ‘En we zijn ook enorm blij met onze pianiste Gerda van der Veer, die ons al een flinke tijd begeleid. Daar zijn we echt enorm verwend mee,’ aldus de Vries. Het Swingkoor Burgum is online te vinden op www.swingkoorburgum.nl en sinds kort ook op Twitter: @swingkoorburgum. Het eerstvolgende optreden van het koor is op 18 januari tijdens het Tsjong Open Podium in Oudega. Daarna zijn ze te bewonderen op 15 februari op hun oude oefenlocatie; Berchhiem. Hier treden ze op tijdens een benefietconcert ten bate van de aanleg van een tuin.