Grijpskerk vindt lichtpunt in donkere dagen

0
148
Grijpskerk Voetbal VIOD-2

Dennis Banga kopt Grijpskerk in laatste minuut naast VIOD

GRIJPSKERK – “Het gaat mis in de 63e minuut”, zei een supporter van Grijpskerk voorafgaand de botsing met VIOD Driesum (inhaalduel als gevolg van een sterfgeval bij VIOD). Een wel erg minutieuze voorspelling. Feit is dat Grijpskerk normaal gesproken een goede eerste helft speelt en in het tweede deel bezwijkt. Dit zwarte scenario leek ook dit keer weer uit te komen. Na de 1-0 ruststand sloegen de Friezen in de tweede helft twee keer toe. Maar het strijdvaardige Grijpskerk rechtte nog een keer de rug, iedereen werd naar voren gestuurd en in de ultieme poging had Dennis Banga succes: 2-2. Na vijf nederlagen op rij koesterde Grijpskerk het punt als nooit tevoren.

‘Vooruitgang Is Ons Doel’ was een loodzware opgave voor de ploeg die maar niet onderin weet weg te komen. De Friese dorpsclub uit de gemeente Dantumadeel, hoog genoteerd, aast op de koppositie. VIOD probeerde met alle middelen Grijpskerk te bestrijden. De jonge mannen van Henk Buikema – Grijpskerk kon weer een beroep doen op de ervaren Lieuwe Boonstra-, moesten de hele wedstrijd alert zijn op de krachtpatsers voorin, die je geen kans mag geven. Dit deed Grijpskerk met verve, al liet het af en toe steken vallen, wat niet zo verwonderlijk was. Aan de andere kant moest het zelf scoren, wat juist het manco is. Grijpskerk zette aanvallend de toon en een vlotte combinatie tussen Jarwin Bouma en Ron Stoutmeijer leverde een scoringskans op voor Jorin de Boer die echter na de voorzet van de flank bij de tweede paal weggleed. Even later een identieke situatie, waarbij dit keer Stoutmeijer geen controle kreeg over de bal. Weer een grote kans gemist. De derde gelegenheid was wel raak. Een crosspass leek te hard voor Stoutmeijer die in volle vaart de bal nog haalde en zich geen seconde bedacht en heel knap diagonaal en hard genoeg inschoot: 1-0. Terwijl de vraag gesteld kon worden en wat nu?, lag de bal alweer bijna in het andere doel. De ene treffer was te mager om de sterke opponent- met de nadruk op lichamelijk sterk- van zich af te schudden. Grijpskerk moest achterin waakzaam blijven; het vergde opperste concentratie. En opbouwen naar voren, aan terugspeelballen heb je niks aan, zoals trainer Henk Buikema terecht opmerkte. Bovendien was het levensgevaarlijk, zoals ook elk balverlies. Een blind gegeven bal van Jorin de Boer was een treffend voorbeeld. Daardoor konden de bezoekers overnemen en voorkwam de sterk spelende Ruud Oosting met een ultieme sliding een tegentreffer. VIOD bleef dreigen. Bij een kopstoot reageerde doelman Erik ’t Hoen laat, maar adequaat, en tikte de bal over het doel. In de tweede helft werd een scherpe vrije trap van Wiebe Loonstra op een haar na gemist. Het was een van de weinige schermutselingen voor het doel. Voor het overige was het een bikkelhard gevecht. VIOD dat bepaald niet zachtzinnig de duels inging, kreeg van repliek van een jong en tenger Grijpskerk dat flink weerstand bood. Met nog twintig minuten te gaan leek de thuisclub moegestreden en drong VIOD meer en meer aan. Eerst redde Erik t’ Hoen nog fenomenaal op een halve omhaal, maar even later was er geen houden aan nadat Roelof van der Veen knalhard de bal in de kruising joeg. De 1-1 was weer een domper, toch gingen de kopjes van Grijpskerk niet naar beneden. Een strak gegeven bal van Loonstra bereikte Stoutmeijer, die in een keer uithaalde. Het net trilde, maar de bal belandde via de paal in het verkeerde net. In het laatste kwartier gaf Grijpskerk – het publiek ging er nog één keer achter staan- alles. Teie van der Hoek schoot uit de draai, met de voeten voorkwam doelman Rutger Atema de 2-1. Even later ging het toch weer mis aan de andere kant. Uit een hoekschop gingen keeper en verdediging onder de bal door en kon Jelmer Visser ongehinderd de 1-2 binnenkoppen. Het moest wel de genadeklap zijn. Want even later eenzelfde situatie aan de andere kant, waarbij ook Stoutmeijer geheel vrijstaand in kon koppen, maar faalde. Dat was het verschil met VIOD dat in de cruciale fase wel raad wist met de kansen. “Grijpskerk is niet goed genoeg”, realiseerden de supporters zich, die alle waardering hadden voor de jonkies die het zwaar hadden tegen de hard spelende Driesumse ploeg. Grijpskerk worstelde en kwam wonderwel boven. Een allerlaatste offensief was goed voor de meer dan verdiende gelijkmaker. Nadat een pegel van Wybo van der Hoek met een uiterste krachtsinspanning van de lijn kon worden gehaald, was het Dennis Banga die attent reageerde en zijn hoofd er tegen zette, waarna de bal alsnog het doel invloog: 2-2. Terwijl Buikema waarschuwde om te blijven opletten na de euforie en de bal nog een keer richting doel van Grijpskerk ging, kwam het verlossende fluitsignaal, wat aanleiding was voor een enorme ontlading en dat was volkomen begrijpelijk. Wanneer Grijpskerk weer verloren had zou het zelfvertrouwen verder gedaald zijn en was de puike voorstelling weer snel vergeten. Maar de gouden gelijkmaker- met zicht op aansluiting – zorgt weer voor hoop in bange dagen. Of om aan het gelijkspel te refereren en kijkend naar de donkere lucht met lichte tint: een lichtpunt in donkere dagen.

GRIJPSKERK – VIOD DRIESUM 2-2 (1-0); Scoreverloop: 21. Ron Stoutmeijer 1-0, 71. Roelof van der Veen 1-1, 78. Jelmer Visser 1-2, 90. Dennis Banga 2-2; Scheidsrechter: Lania (Pieterzijl); Gele kaart: Bert Reitsma, Ron Stoutmeijer (Grijpskerk), Nico Durk van der Valk, Jelmer Visser, Pieter Ele Kuitert (VIOD); Toeschouwers: 130

OPSTELLING GRIJPSKERK: Erik ’t Hoen, Ruud Oosting, Dennis Banga, Rene Tillema, Cedric Eeuwema, , Bert Reitsma, Wiebe Loonstra, Teie van der Hoek (82. Wybo van der Hoek), Ron Stoutmeijer, Jarwin Bouma (52. Danny Khoenkhoen), Jorin de Boer

STER VAN HET VELD: DENNIS BANGA (GRIJPSKERK) – Als een duveltje uit een doosje dook de verdediger letterlijk op in het strafschopgebied en kopte Grijpskerk naar de oh zo belangrijke gelijkmaker.