Heel Zuidhorn kan gaan trainen voor Serious Request

0
175
Noordhorn Serious Request

24-uurs wandeling door Johan Smitpark

ZUIDHORN – Van vrijdagmiddag 20 december 16.00 uur tot zaterdagmiddag 21 december 16.00 uur onafgebroken lopen in teams van tien personen, ga er maar aan staan. Deze 24-uurswandeling door het Johan Smitpark in Zuidhorn moet dé klapper worden van een aantal acties die de Jongeren Organisatie Protestantse Kerken Zuidhorn (JOP) in samenwerking met de diaconie van de PKN kerken Zuidhorn opzet. Alles voor het goede doel, met hopelijk als afsluiting de overhandiging van een cheque van enkele duizenden euro’s in Leeuwarden.

Sinds 2003 zet radiostation 3FM zich elk jaar in voor een stille ramp elders in de wereld middels Serious Request. Het welbekende glazen huis zal dit jaar in Leeuwarden staan en leidt tot een golf van acties door het hele land. Zo ook in Zuidhorn. De Jop Zuidhorn en de Diaconie besloten in september met een groep jongeren om tafel te gaan om te kijken wat zij kunnen betekenen voor de actie. “Wij wilden graag een leuke activiteit voor de jongeren organiseren binnen de kerk”, vertelt Marijke Koskamp, één van de kartrekkers. “Het is altijd lastig te bedenken wat hun motiveert en hoe we juist hun in beweging kunnen krijgen.” Serious Request sprak direct aan. “Het leeft onder de jeugd. Daarnaast spreekt het goede doel, het Rode Kruis, natuurlijk enorm aan en dan specifiek dit jaar de urgentie die erachter zit: kindersterfte door diarree.”

De jeugd heeft zelf een aantal acties bedacht om geld in te zamelen. “Inmiddels hebben we al wat kleinere acties gehad. Zo hebben we pepermunt verkocht op de herfstfair en hebben de lagere schoolkinderen al eigen taarten en cupcakes verkocht. Daarnaast loopt er een statiegeld actie en is er afgelopen weekend een lichtshow in Noordhorn georganiseerd.” De jeugd weet zelf heel goed wat zij wil. “Ze zitten er niet op te wachten om deur-aan-deur te verkopen. Ze willen graag praktische dingen doen, het liefst dingen waar ze ook nog plezier aan hebben.”

En zo ontstond het idee voor een 24-uurs wandeling, welke dus van 20 op 21 december moet plaatsvinden. Jong en oud, iedereen die ook maar enige betrokkenheid heeft met Zuidhorn, kan hieraan meedoen. “Teams moeten bestaan uit minimaal tien personen”, licht Marijke de spelregels toe, “die zelf kunnen indelen hoe ze gaan lopen, mits er maar continu één van de tien personen wandelt. Ja, dat is best heftig. Ik heb al wel gehoord dat volwassenen met name het nachtgedeelte niet zo zien zitten”, voegt ze er lachend aan toe. “Maar je kunt gezellig een groep vormen met bijvoorbeeld de straat, een voetbalclub of de brandweer. Bij de sporthal kunnen kijkers muziek aanvragen en een hapje en een drankje kopen, zo hopen we op een stukje gezelligheid voor de lopers.” Het is natuurlijk de bedoeling dat de teams gesponsord worden. “Per afstand of middels een vast bedrag”, verduidelijkt Marijke. “We hopen toch zeker 2500 euro hiermee op te halen. Inmiddels is er via de andere acties al 1350 euro opgehaald.”

De organisatie vindt het belangrijk dat zij op deze manier niet alleen de jeugd in beweging krijgt, maar ook echt iets voor de maatschappij kan betekenen. “Dat zijn zeker de doelen die gesteld zijn. En dat het niet alleen iets voor de maatschappij betekent, maar ook dat je daarmee zichtbaar bent. Want je kunt wel elke zondag samenkomen in de kerk, maar het is mooi als de boodschap ook anderen bereikt.” Waarbij Marijke wel benadrukt dat de actie absoluut geen ‘stempel’ van de kerk draagt. Er is dan ook al samenwerking gezocht met SportinZuidhorn. “Er moet geen drempel zijn; heel Zuidhorn moet helpen. Ik geloof wel dat het precies samenvalt met de Kerstmarkt, maar mensen kunnen toch ook ’s ochtends daar heen en ons dan later steunen?”

Een aanmeldingsformulier zal zo snel mogelijk op www.sportinzuidhorn.nl te vinden zijn. Met vragen kan men terecht op seriousrequestzuidhorn@gmail.com. Op kominactie.nl/pkngemeentezuidhorn zijn alle acties en opbrengsten te vinden.