“Ik kan me erg irriteren als dingen niet in mijn tempo gaan!”

0
358
groningen foske tamar vd wal

De mens achter de sporter: Foske Tamar van der Wal


DEN HAM – Foske Tamar van der Wal wacht na acht wedstrijden nog altijd op haar eerste zege van het seizoen. Hoewel ze er ‘de pee in heeft’ kan ze nog altijd lachen. En dat is wel eens anders geweest. Nadat ze in 2006 de jongste winnares bij het marathonschaatsen werd stapt ze over naar de langebaan. Dat avontuur mislukt. Van der Wal lijdt nederlaag op nederlaag en in 2008, vlak voor het begin van het nieuwe schaatsseizoen besluit ze te stoppen. Ze zit er helemaal doorheen, vraagt zich tijdens trainingen af was ze daar in godsnaam doet en met het verdwijnen van plezier verdwijnt ook de snelheid.

Maar plotseling, in het seizoen 2010/2011 staat ze er weer en maakt haar comeback in het marathonschaatsen. Bij Van der Wiel vind ze een ploeg waar ze zich thuis voelt en het plezier terug vindt. Al in de tweede wedstrijd laat van der Wal zien dat haar terugkeer op het ijs meer is dan een formaliteit. Ook de snelheid is hervonden en het peloton kijkt verwonderd om zich heen als van der Wal de tweede wedstrijd al op haar naam zet. De zege is het begin van een zegtocht. Niet alleen op kunstijs, ook op natuurijs toont van der Wal haar herboren vorm en zijn er prachtige en soms zelfs heroïsche zeges. Ze wint de eerste marathon op natuurijs in 2010 in Noordlaren, wordt in dat zelfde jaar Nederlands kampioen op de Belterwiede en wint de in Grijpskerk opgegroeide van der Wal in 2012 de marathontitel op de Weissensee.
Ze kan hard schaatsen en heeft diepe dalen en hoge pieken meegemaakt. Maar wat weten we verder nu eigenlijk van de kopvrouw van team Okkinga? Van der Wal heeft wel zin om eens te kletsen over andere dingen dan schaatsen. Het gesprek vindt plaats in de bouwput die Kardinge heet. Daar zit ze, op de tribune van de ijshockeyhal. Ver weggedoken in de winterjas en must. Het is de enige rustige plek in het sportpaleis. Het blijkt dat Van der Wal vooral een leuke jonge vrouw is met een erg aanstekelijke lach. En die te veel heeft gemaakt op zich nog gek te laten maken nu er na vijf wedstrijden nog geen zege is. Die een vies gezicht trekt bij de koffie aan de bar en er geweldig uit ziet.

Foske, je ziet er super afgetraind uit! Ben je lichter dan eerder?

"Ja, tijdens het langebaanschaatsen was mijn hormoonhuishouding behoorlijk in de war. Op dat moment was mijn gewicht zeker een issue. Destijds heb ik medicatie gekregen omdat mijn schildklier niet goed bleek te functioneren. Dat is nu weer in orde en is mijn gewicht niet meer iets waar ik me mee bezig houd. Maar bedankt voor het compliment!"

Wat is je burgerlijke staat?

"Ik heb nu drie jaar een relatie met Ard Veneman en sinds anderhalf jaar woon ik samen met hem."
Doe je naast het schaatsen nog iets?
“Ja, ik werk 30 uur bij een online sportshop, Athleteshop.com. Een administratieve baan waar ik veel lol in heb. Ben er al snel gaan werken na de oprichting in 2006 en terecht gekomen via een vriend, Yuri Solinger. (bekende oud langebaanschaatser, red)

Heb je hobby’s naast het schaatsen?

Na lang denken: "Ik lees graag en kijk ook regelmatig een film. Gewoon een lekker avondje thuis op de bank zitten kan ik ook erg van genieten. Maar dat is het wel een beetje geloof ik, haha. En ik skeeler shorttrack graag. Maar dat is eigenlijk ook een soort schaatsen."

Wat is je favoriete boek?

"Ik hou van thrillers en spannende boeken. Schaduw van de wind is wel het mooiste boek dat ik tot nog toe heb gelezen. Het is dan wel geen thriller maar een roman."

Wat is een televisieprogramma waar je voor thuis blijft?

"Geen. Voor de tv blijf ik niet thuis. Ik vind Expeditie Robinson wel erg leuk en probeer wel te zorgen dat ik dat kan zien. Mijn favoriete speler? Nee, Edith Bosch niet. Die huilt te veel. Geef mij Cees maar. Hoewel, die vloekt weer veel…"

Waar wordt je echt blij van?

"Van de band met mijn familie en vriend."

Waaraan kun jij je echt irriteren?

"Ik weet doorgaans best wat ik wil. En soms gaan dingen niet zoals ik wil of niet in mijn tempo." En dan schaterlachend: " Ik zou toch niet vier keer het zelfde aan mijn vriend moeten vragen voor die het eindelijk eens doet."

Wat voor waarde hebben winnen/verliezen voor je?

"Van verliezen kan ik ontzettend balen. Ik rijd voor de winst. Altijd. Maar tegelijk weet ik dat winst geen waarde heeft in die zin dat het je gelukkig maakt. Ik word er blij van, maar dat is wat anders. Van verliezen heb ik veel geleerd waardoor ik winnen nu ook anders ervaar.


Je hebt nu drie jaar een relatie. Nog trouwplannen?

"Nee, als ik ergens niets mee heb dan is het met trouwen."