Man of the match doet Boys de das om

0
203
Harkema - harkemase boys

Boeiende topper eindigt in remise

HARKEMA – Wat bezielde Harkemase Boys doelman Maikel Kampjes in de zestigste minuut? De doelman wierp- met een 1-0 voorsprong- een bal zomaar in de voeten van een speler van SC Genemuiden, die vervolgens een aanval opzette en spits Lanjouw liet scoren: 1-1. Waarom wierp Kampjes zo snel uit, en waarom in de breedte? Het was dan ook een aanfluiting dat de doelman na afloop van het duel uitgeroepen werd tot man van de wedstrijd. Als een boer met kiespijn nam hij de bos bloemen in ontvangst. Logisch, want zonder zijn foutieve actie hadden de gasten nooit gescoord en had de thuisclub zonder twijfel de koppositie gepakt.

Harkemase Boys verdiende zaterdag de zege. Waarom? Om de positievere spelopvatting, om de hartverwarmende inzet en het aantal kansen. SC Genemuiden was duidelijk niet naar Friesland gekomen om het publiek te vermaken. Het speculeerde wat op de individuele klasse in de voorhoede en voor de rest trachtte het vooral de wedstrijd lam te leggen. Dat deden de heren uit het oosten kundig. Schwalbes, tijdrekken, het beïnvloeden van de scheidsrechter; de ploeg van scheidend trainer Hans Schrijver beheerst het tot in de finesses.

Vooral in de eerste helft was de thuisclub beter. Vooral als centrale verdediger Robin Huisman de Jong zich met het spel bemoeide. Zijn passes, zijn interventies, het was in de eerste helft allemaal van grote klasse. Onder zijn impulsen ontstonden ook kansen. Voor Raymond Bolt bijvoorbeeld, voor de ijverige Johnsen Bacuna en voor Arton Musliu. SC Genemuiden loerde op een counter en heeft daar de spitsen ook voor. Pal voor rust kreeg de in de eerste helft verder onzichtbare goalgetter Willem Lanjouw een schietkans. Zijn pegel werd echter prachtig onschadelijk gemaakt door Kampjes, die verder vooral handelend op moest treden bij hoekschoppen, steevast getrapt door linksback Erik Rotman.

De 1500 toeschouwers zaten amper weer voor de tweede helft toen de thuisclub de score opende. De splijtende pass was van Joram Smits, het subtiel binnentikken van Arton Musliu: 1-0. Het leek het ideale scenario voor de thuisclub, die nu wat verder achteruit zou kunnen hangen, zou kunnen counteren en Genemuiden het spel zou kunnen laten maken. En das aspect beheerst de ploeg van Schrijver amper. Het leek allemaal ideaal, tot de uitgooi van Maikel Kampjes. Totaal onnodig. Vanwaar de haast? Waarom zo moeilijk? De verder prima acterende doelman moet in een vlaag van verstandverbijstering gehandeld hebben. Want na zijn fout kreeg Lanjouw een kans, en in zijn geval is dat vaak ook meteen een goal. Het was nu helaas voor de gastheren niet anders: 1-1.

Bijzonder jammer voor de Boys, want de gasten leken verder niet in staat om ook maar iets te creëren. Daarvoor ontbrak zaterdag vooral creativiteit. Harkemase Boys was na de treffer van Lanjouw wat van slag. Het voetbal werd minder, de ruimtes wat groter en er werden steeds meer verkeerde keuzes gemaakt. Toch was dé kans in de tweede helft voor de Harekieten. Joram Smits- al vroeg in de wedstrijd gekomen voor Gersinio Constantia- schoot in vrije positie van een meter of tien wild over.

Lachende derde was zaterdag ACV, want zij bleven door de remise koploper. Zaterdag gaat de ploeg van trainer Willem Brouwer op bezoek bij die koploper. Gezien de progressie die de ploeg van trainer Brouwer maakt, gezien de instelling en gezien de individuele kwaliteiten is Harkemase Boys simpelweg kampioenskandidaat. Niet meer en zeker niet minder.

Harkemase Boys – SC Genemuiden 1-1 (0-0)

48. Arton Musliu 1-0, 60. Willem Lanjouw 1-1. Scheidsrechter: Roeleveld. Toeschouwers: 1500.

Harkemase Boys: Maikel Kampjes, Jasper Valentijn, Robin Huisman de Jong, Klaas Schotanus, Arjen Bergsma; Jordy van Wijk, Raymond Bolt, Joel Wagenaar (80. Sake de Haan); Arton Musliu, Gersinio Constantia (7. Joram Smidts) en Johnsen Bacuna.

Ster van het veld

Robin Huisman de Jong

Vooral in de eerste helft speelde de centrale verdediger geweldig. Zijn passing was subliem, zijn techniek voortreffelijk en met zijn inzicht voorkwam hij menig counter van de gasten. Na de thee schermde Genemuiden hem wat beter af, waardoor hij minder gemakkelijk zijn stempel op de wedstrijd kon drukken.