Misa Criolla eenmalig in het Fries

0
389
Dokkum - Misa Criolla

DOKKUM – De wereldberoemde Argentijnse mis Misa Criolla beleeft op 28 november haar Friestalige première. De mis wordt tot en met 1 december, samen met een eveneens vertaalde versie van de kerstcantate Navidad Nuestra, vier keer uitgevoerd in verschillende kerken in Friesland. Zangeres Anneke Douma treedt op als soliste. Ze wordt ondersteund door wereldmuziekensemble RemoliNo en begeleid door het koor Con Amore Musica. Het zal de enige keer zijn dat de stukken in het Fries worden uitgevoerd. De Misa Criolla van de Argentijnse componist Ariel Ramírez is wereldberoemde en populaire muziek die dicht bij de mensen staat. In 1963 gaf het Vaticaan voor het eerst toestemming om een Heilige Mis in eigen, inheemse talen uit te voeren. Ramírez greep deze kans aan om een van de meest baanbrekende missen ooit te schrijven. Hij gebruikte niet alleen de volkstaal, maar ook de volksmuziek van Zuid-Amerika. De kerstcantate Navidad Nuestra verscheen in 1964 op de B-kant van de inmiddels klassiek geworden plaat met de Misa Criolla. Marleen Engelenburg en Doede Veerman vertaalden de stukken en lieten de teksten aansluiten op het Friese leven en de Friese cultuur. Vanuit Argentinië werd eenmalig toestemming verleend om dit project in het Fries uit te voeren. Soliste Anneke Douma nam voor dit project speciaal zangles aan het Conservatorium van Amsterdam, bij een Argentijns geschoolde zanglerares. Bandleider Herman Peenstra bewerkte de muziek voor wereldmuziekensemble RemoliNo. Con Amore Musica behoort tot de top van de Friese amateursector en is geheel Friestalig. De concerten staan onder leiding van dirigent Gerben van der Veen. De Misa Criolla en de Navidad Nuestra worden in totaal vier keer uitgevoerd: op 28 november in de Kruiskerk in Burgum, op 29 november in de IJsherberg in Dokkum, op 30 november in de Rooms-Katholieke Kerk in Heerenveen en op 1 december in de Sint Werenfriduskerk in Workum. Kaarten zijn voor € 10,- te verkrijgen in de voorverkoop via www.conamoremusica.nl en voor € 15,- aan de kerkdeur.