Oplevering woning energieambassadeur onder grote belangstelling

0
1088
Zuidhorn Energiezuinig huis-1

Gedeputeerde steekt loftrompet af over modelhuis

ZUIDHORN – Het is een uniek project, de woning van Ingrid Beens en Robert van Tuinen. Nadat de gemeente Zuidhorn een oproep deed voor een ambassadeur energiebesparing, rolde de naam van Beens na loting uit de koker. Ze werd de ambassadeur en ging samen met de gemeente en een aantal ondernemers aan de slag. Het resultaat? Een prachtige verduurzaamde woning.

De oplevering van deze woning werd afgelopen vrijdag dan ook gevierd met een officieel moment. Niemand minder dan gedeputeerde Yvonne van Mastrigt verrichte de handeling, onder het toeziend oog van de wethouders Jan Oomkes en Fred Stol namens de gemeente Zuidhorn. De ondernemers die het in samenwerking met de gemeente Zuidhorn mogelijk maakten waren eveneens van de partij. Het gastvrije stel zette daarna de deuren open, zodat er getoost kon worden op een duurzame samenleving. “Het idee is onstaan omdat we als gemeente moe werden van de nota’s en brochures over duurzaamheid”, vertelde wethouder Jan Oomkes. “Dat is ook de reden dat we de prijsvraag hebben uitgeschreven en daar kwam Ingrid via loting naar voren als nieuwe ambassadeur. Ze is niet alleen een goede ambassadeur voor de duurzaamheid, Ingrid woont ook nog in een woning waarvan we in Zuidhorn veel meer hebben. Kortom, dit huis laat nu zien dat het voor iedereen mogelijk is.”

Gedeputeerde Ivonne van Mastrigt had eveneens lovende woorden voor het geheel. “Dit is een voorbeeldproject voor ons als provincie.”

Het was weliswaar onbedoeld, maar manlief Robert van Tuinen ontraadde partner Beens zelfs om mee te doen aan de oproep. “Hij zei eigenlijk dat ik toch geen kans maakte”, lachte ze. “Ik heb toch doorgezet en zie wat het resultaat is geworden. We hebben echt een forse besparing met dit project gerealiseerd. Voorheen betaalden we 200 euro aan energielasten per jaar, nu is dat nog 40 euro.” Het huis aan de Gaickingahof heeft dan ook een flinke transformatie ondergaan. Extra isolatie, tochtstrips bij de deuren en zonnepanelen, zomaar een greep uit de toepassingen die de ondernemers in de woning hebben gerealiseerd. De woning is dan ook verbeterd van energielabel F naar A++. Met andere woorden, een enorme ontwikkeling die het wooncomfort zeker heeft verbeterd. “Het is hier veel minder klam in huis”, beaamde Robert van Tuinen. “De tocht is een stuk gereduceerd en het is heerlijk.”

Gedeputeerde Van Mastrigt liet zich dan ook graag rondleiden door het huis. Ze gaf te kennen dat ze hoopt op een vervolg in de rest van de provincie.